XS
SM
MD
LG

Stiže nam Eyof

U hotelu Termag, u toku je drugi dan Seminara šefova misija. Drugi dan Seminara otpočeo je svečanim otvaranjem i obraćanjima predsjednika koordinacione komisije Evropskog olimpijskog komiteta, Jozefa Liba i direktora „EYOF 2019“ d.o.o. Senahida Godinjak.

Takođe, upriličena je i konferencija za medije kojoj su prisustvovali Direktor „EYOF 2019“ d.o.o., Senahid Godinjak, Predsjednik OK BiH, Siniša Kisić, Pomoćnik ministra Porodice, omladine i sporta, Dragan Jaćimović, Pomoćnik ministra civilnih poslova, Mirela Mandal i Gradonačelnik grada Sarajevo, Abdulah Skaka.

Senahid Godinjak je istakao značaj Seminara za Organizacioni komitet EYOF 2019.

„Danas ovdje, kao i  kroz ova tri dana, želimo da predstavimo sve ono što smo našim planskim projektnim dokumentima pripremili po svim segmentima organizacije. Danas predstavnici zemalja učesnica, njih 46 , koliko je zvanično potvrdilo učešće na EYOF 2019, treba da čuju i prihvate koncept koji smo pripremili, na način da imaju potpuno jasnu sliku o komplikaciji za učešće njihovog dolaska u Bosnu i Hercegovinu i Sarajevo, do boravka i smještaja u hotelu i svih onih aktivnosti o Ceremoniji otvaranja i zatvaranja“, rekao je Godinjak.

Godinjak je javnost upoznao da su prošle sedmice imali predstavljanje Izvještaja o napretku na 47. Generalnoj skupštini Europskog Olimpijskog komiteta u Španiji, gdje je većina zemalja učesnica potvrdilo svoje učešće.

„Ono što nas posebno raduje, a imali smo i malo iznenađenje povodom toga, jeste da je Izvršni komitet Evropskog Olimpijskog komiteta donio odluku o održavanju jednozvanične sjednice neposredno prije ceremonije otvaranja Igara. Želimo da se zahvalimo na svemu onome što je Europski Olimpijski komitet, a posebno Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine uradio za nas“, dodao je Godinjak.

Direktor „EYOF 2019“ d.o.o. podsjetio je prisutne da je juče završen još jedan bitan sastanak,  Seminar tehničkih delegata. Naime, oni su u protekla dva dana imali priliku da obiđu sva borilišta, da sa menadžerima borilišta i šefovima takmičenja prođu kompletan plan održavanja svih sportskih disciplina na konkretnim borilištima.

„Ono što mene čini ponosnim jeste da svih osam sportova i svih osam tehničkih delegata su sinoć, na zvaničnom sastanku sa predstavnicima Koordinacijske komisije Organizacionog komiteta i tehničkih delegata, iskazali jedno veliko zadovoljstvo i iznenađenje da smo u ovom kratkom roku, od njihovih posljednjih inspekcija, omogućili to da ni na jednom borilištu ne postoji ni jedan veliki izazov“, rekao je Senahid Godinjak.

Predsjednik Olimpijskog komiteta BiH, Siniša Kisić rekao je da je Olimpijski komitet BiH sukrivac za dobijanje organizacije 14. Zimskog omladinskog olimpijskog festivala.

„Koincidencija je da je to četrnaesti EYOF, a 1984.godine održana je četrnaesta Olimpijada u Bosni i Hercegovini. Na ovom EYOF-u, poslije 35 godina, učestvovaće mnogo više takmičara i mnogo više stručnog osoblja nego što je to bilo na Olimpijadi 1984.godine, doduše sa manje sportskih disciplina“, rekao je Kisić.

Olimpijski komitet je od svoje prve kandidature, 2009.godine, do ovog održavanja snažno podržavao gradove Sarajevo i Istočno Sarajevo kao što to čini i dan danas.

„Uvjeren sam da će nasljeđe, koje će ostati poslije EYOF, da nastavi živjeti i značiti kao olimpijski duh i olimpijske vrijednosti i da će neke nove generacije ponovno oživjeti ideju za neki još veći sportski događaj u Bosni i Hercegovini. Neka to ostane kao naslijeđe i razmišljanje za budućnost. Svim učesnicima, takmičarima, prisutnima želim uspješan rad i uspješan boravak na Olimpijskim ljepoticama“, dodao je Kisić.

Dragan Jaćimović, pomoćnik ministra Porodice, omladine i sporta u Vladi Republike Srpske iskazao je zadovoljstvošto će gradovi Istočno Sarajevo i Sarajevo biti gradovi sporta za manje od tri mjeseca.

„Zadovoljni smo radovima, a ono što mene posebno raduje jeste da su na Dvorištima stvoreni uslovi da budu svjetski sportski centar. A nadam se da će gradovi domaćini, Sarajevo i Istočno Sarajevo, pokazati tu svoju gostoljubivost. I da imamo razlog da EYOF bude zalog za nešto veće, kao što je možda neka Zimska Olimpijada“ izjavio je Jaćimović.

Ministarstvo civilnih poslova je prva državna institucija koja je prepoznala važnost ovog projekta.

„Još 2015.godine smo u Vijeću ministara, na inicijativu Ministarstva civilnih poslova, obezbijedili finansijska sredstva u iznosu od 1.900.000, 00 KM. Ponosni smo na to da smo od početka bili koordinatori i vodili smo priču u smislu da smo okupljali sve nivoe administrativnog organizovanja da se zatvori ta finansijska konstrukcija“, istakla je Mirela Mandal, pomoćnik Ministra civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

Gradonačelnik grada Sarajevo, Abdulah Skaka, rekao je da će uraditi sve da ovo bude najbolje organizovan EYOF do sada.

„Želimo da probudimo Olimpijski duh i da osvježimo sjećanja na Olimpijadu održanu 1984.godine. Druga ključna poruka jeste da mladost i sport ruši sve barijere, a Sarajevo će da učini sve da se jedan ovakav događaj nastavi organizovati i u budućnosti. Pozivam sve da i dalje nastave da učestvuju u organizovanju ovog događaja“,  rekao je Skaka.