XS
SM
MD
LG

Dino Rađa za SportDC: Plakao sam kad sam saznao da ulazim u Kuću Slavnih

Kroz iszoriju bilo je mnogo fenomenalnih košarkaša na našim prostorima. Na kraju krajeva i danas u svakom ozbiljnom klubu ima bar neko sa EX-YU prostora. Jedan od najvećih košarkaša na našim prostorima ali i velikan svjetske i evropske košarke je i Dino Rađa. Upravo je legendarni Splićanin izdvojio vremena da govori za naš portal.

''Moja priča sa košarkom počela je tako što sam tokom jednog ljeta narastao 12 centimetara. Mater me je natjerala da krenem sa košarkom, koju do tada nisam igrao'', započinje priču Rađa.

Kao što to obično biva, Rađa je karijeru počeo u rodnom gradu. Jugoplastika je krajem 80-ih pravila sjajne rezultate i uzeli su i tri vezane titule prvaka Evrope. Sam Rađa bio je dio ekipe koja je uzela Evroligu 1989. i 1990. godine.

''Jugoplastika je najbolji period moje karijere. Radilo se najviše i najbolje i kad uz to sabereš rad u reprezentaciji tokom ljeta, dobiješ igrača. U Splitu smo bili kao ''Beatlesi''. Dočekivani smo aplauzom svugdje'', prisjeća se Rađa dana iz Jugoplastike.

Iako je bilo šanse da Rađa direktno iz Jugoplastike ode u NBA, ipak je prvo inostranstvo bila Italija. Rađa je igrao za Meseđero u vrijeme kada je Palakanestro bio možda i najjača liga u Evropi.

''U Rimu je bilo super. Bilo je to jedno dobro iskustvo. Svi su bili protiv mene radi novca. Liga je bila jaka. Svake sedmice dva puta igraš protiv Amerikanaca. To je dobra priprema za NBA bila. Danas je Palakanestro dosta slabiji nego u vrijeme kad sam ja tamo igrao'', ističe Rađa.

Nakon Italije, došao je red i za odlazak u NBA. Rađa je sa dosta uspjeha igrao četiri sezone u dresu legendarnih Boston Seltiksa. Tokom boravka u NBA, Rađa je vodio neke sjajne duele protiv velikih zvijezda u to vrijeme. Malo se i na to osvrnuo.

''U Americi je najteže bilo igrati protiv Karla Melouna, protiv Šeka j eisto bilo teško kao i Olajdžuvona. Ma realno brate protiv svih je bilo teško. Nema tamo lakih protivnika a u to vrijeme kad sam igrao, svaka ekipa imala je par zvijezdi u ekipi.''

Nakon NBA karijere, Rađa se vratio u Evropu. Sledeća destinacija mu je bila Grčka. On je jedan od onih koji je u karijeri igrao za dva ljuta rivala, Panatinaikos i Olimpijakos.

''Što se Grčke tiče, bilo mi je veliko zadovoljstvo igrati u Grčkoj. Super atmosfera pogotovo kada igraš u gostima. Iako sam igrao i za Panatinaikos i Olimpijakos, nisam nikada imao nekih neugodnosti. Dapače, publika me voli u oba dijela grada'', ističe Rađa.

Svakome nekada dođe kraj pa je tako bilo i sa karijerom Dina Rađe. Poslednju sezonu odigrao je u svom Splitu te je 2003. godine osvojio titulu prvaka Hrvatske sa ''Žutima''.

''Povratak kući bio je kao iz snova. Osvajanje titule i kraj karijere ma ni sam to bolje ne bih zamislio. Pogotovo ako se uzme u obzir da je Split od iskusnijih imao samo Sesara, Zdovca i mene te da je bilo devet klinaca u ekipi.''

Ove godine Rađa je dobio priznanje za sav svoj rad i igre tokom karijere. Naime, primljenn je u košarkašku Kuću Slavnih.

''Doživio sam to sve veoma emotivno. Plakao samd deset dana nakon što sam saznao da sam primljen u Kuću Slavnih. Takođe, moram se osvrnuti i na sam govor. Govor na bini je bio kao pod anestezijom. Tu si ali nisi siguran šta pričaš. Sve zajedno zaista veličanstveno'', kaže Rađa.

Nekada prije postojale su određene barijere pa igrači sa naših prostora nisu mogli otići u inostranstvo prije 27. godine. Sada je to mnogo lakše i mladi talenti nekada i prerano odlaze. Za kraj razgovora, legendarni Rađa se osvrnuo i na ovu pojavu.

''Što se tiče današnjeg trenda odlaska mladih u NBA, mislim da je za većinu to preuranjeno. Trče za novcima prije vremena i prije nego li su spremni za napore u najjačoj ligi svijeta'', poručio je za kraj Rađa. 

Foto: Youtube