XS
SM
MD
LG

Sutjeska može i mora bolje

Nedavno okončanu jesenje polusezone u prvoiligaškom karavanu Republike Srpske fudbaleri fočanske  Sutjeske su završili na osmoj poziciji. Osvojili su izabranici Miljana Radanovića nakon 16 odigranih kola 17 bodova, ostvarili su pet pobeda , dva puta su odigrali nerešeno i zabeležili devet poraza, postigli su 20 a primili 23 gola. Ni malo ni dosta , s obzirom na dešavanja u prvom delu prvenstva i rezultate većine ostalih ekipa, prema  mišljenju predsednika kluba Radenka Vasijlevića ostvaren je solidan rezultat, ali svakako da je moglo i bolje.

-Nakon dobro odrađenih priprema ušli smo u novo prvenstvo prilično spremni, politika kluba je bila da se oslonimo na vlastiti igrački kadar i sa nekoliko talentovanih  igrača iz opština koje su u neposrednom okruženju :Višegrada,Sokoca,Rogatice,Kalinovika,Trnova Trebinja..... i od tog modela nećemo odustajati ni u budućnosti. Sve smo to radili u dogovoru sa šefom stručnog štaba i mislim da nismo grešili. Postavljana su pitanja da li je ova ekipa spremna da iznese teret prvoligaških okršaja i prema onome što su prikazali mislimo da mogu dobiti prolaznu ocenu.To su uglavnom mladi igrači, koji još treba da uče i sigurno će u narednom periodu imati šta da pokažu. Sve kada se sabere  imamo solidnu zalihu pred prolećni deo prvenstva, a da je bilo malo sportske sreće bili bi u samom vrhu prvoligaške tabele. Izgubili smo nekoliko susreta praktično u zaustavnom vremenu, ali jačina ekipe je bila što smo se vraćali kada je bilo najteže.Moramo biti i samokritični, jer smo trebali imati malo više discipline i na to ćemo posebno skrenuti pažnju, u narednom periodu, ističe Vasiljević.

Sledi zimska pauza, igrači su na zasluženom odmoru. Uprava će u narednom periodu izvršiti analizu i napraviti plan priprema.

 - Planirano je da se održi Skupština kluba, pre početka pripremnog procesa. Želimo da ekipa bez problema počne raditi i da potpuno spremni dočekaju prolećnu polusezonu. O pojačanjima je rano govoriti, neće tu biti puno promena, ali svakako da ćemo sagledati trenutne mogućnosti i vidjeti sa kakvim  igračkim kadrom ćemo dočekati nastavak šapionata. Uprave se trudila da obezbedi sve osnovne uslove, to ćemo raditi i u narednom periodu. Istina pojedini članovi su se „umorili“, sve je to razumljivo, jer je sve manje ljudi koji iz ljubavi  ulažu u sport, sve je manje volontera, pa ćemo morati potražiti zamenu za pojedine članove Uprave, ali sigurno će to biti kvalitetan kadar koji će moći omogućiti  klubu  neometan rad, jasan je Vasiljević.

Foča je oduvek bila rasadnik fudbalskih talenata , kvalitetno se radi u omladinskim pogonima ?

    -Naša kadetska i juniorska ekipa nastupaju u Omladinskoj kvalitetnoj ligi BiH i u kojoj  se takmiče sa dosta uspeha, iako je bila smene generacija pred start prvenstva, u našim omladinskim pogonima uspeli smo da napravimo respektabilne ekipe. Kadetska selekcije je pokazala i na tradicionalnom  turniru Fudbal frends koji se održava u našem gradu, da ćemo i u budućnosti imati kvalitetne igrače, ponikle na stadionu pokraj Ćehotine. Pioniri i predpioniri Sutjeske se takmiče u Kvalitetnoj ligi RS grupa Hercegovina gdje postižu dobre rezultate . U klubu egzistira i škola fudbala sa preko 70 polaznika. Sve je to garancija da se u Foči ne treba brinuti za fudbalsku budućnost, govori predsednik Sutjeske

Fudbalski klub Sutjeska nije izuzetak što se tiče izvora finansiranja ,uglavnom većinu sredstava obezbeđuje opština Foča, ali bilo je pomoći i drugih .Veliki problem za fočanskog prvoligaša predstavljaju poreska dugovanja.

-Svi znamo kako je teško u ovim vremenima obezbediti sredstva, nisu mala za normalnu egzistenciju kluba. Zato veliku zahvalnost dugujemo načelniku opštine ,gospodinu Radisavu Mašiću i njegovoj administarciji na nesebičnoj podršci našem klubu. Problem nasleđenog poreskog duga i blokiranja računa nas već dugo muči .Ipak Vlada RS je na naš zahtev donela odluku da nam Ministarstvo finansija deblokira račun, Uprava je u ovoj godini uspela da obezbedi 30.000 KM za plaćanje dela poreskog duga. Nažalost pojedinci su se radovali da će preko anonimnih prijava i poreskih kontrola dovesti klub na ivicu egzistencije i eventualnog gašenja ali eto na njihovu nesreću a našu sreću želje im se nisu ispunile i sigurno da će Sutjeska i u budućnosti voditi ispravnu sportsku politiku.Ne smemo da zaboravimo ni svesrdnu pomoć Ministarstsva za porodivcu, omladinu i sport RS  na čijem je čelu naša sugrađanka Jasmina Davidović koji su nam  uvek pomagali kada su bili  u  prilici i posebno im se ovim putem zahvaljujemo. Sutjeska je bila i ostala uzoran sportski kolektiv, stabilan prvoligaš  i tako će biti u budućnosti, zaključio je na kraju  Radenko Vasijlević , predsednik Sutjeske.

Koliko se kvalietno radi u Sutjesci govori podatak da je trenutno van Foče 14 igrača koji su ponikli na stadionu pokraj Ćehotine, a trenutno su članovi drugih klubova.

 Krunić  je u Empoliju, Mojović i V.Danilović, Milutinović i Vuković u banjalučkom Borcu, članovi Goražda su Đoković, N.Danilović i Blagojević, Mihajlović i N. Matović su u Slogi iz Crnjelova, Muminović u sarajevskom Olimpiku, Srndović u Slobodi iz Mrkonjić Grada, Radović u Drini HE, D.Matović, teslićkom Proleteru ...


Željezničar Sport Team 4 : 0 Slavija
Alfa Modriča 2 : 1 Sloboda
Rudar Prijedor 2 : 1 Sloga
Podrinje 4 : 2 Drina
Tekstilac 0 : 0 Sutjeska
Borac 1 : 0 Kozara
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Borac 22 17 4 1 55
2 Sloga 22 14 4 4 46
3 Rudar Prijedor 22 11 6 5 39
4 Željezničar Sport Team 22 10 3 9 33
5 Kozara 22 8 5 9 29
6 Podrinje 22 8 5 9 29
7 Tekstilac 22 6 7 9 25
8 Alfa Modriča 22 5 9 8 24
9 Slavija 22 6 6 10 24
10 Drina 22 5 7 10 22
11 Sutjeska 22 5 5 12 20
12 Sloboda 22 4 5 13 17