XS
SM
MD
LG

Titula za 100-ti rođendan

 

 

ŠAMAC – Borac iz Šamca je prvak jeseni na drugoligaškom „zapadu“ Republike Srpske. Ovaj kolektiv naredne godine obeležava vek postojanja, pa uz vredan jubilej želi se povratak u Prvu fudbalsku ligu Republike Srpske.

U nepun vek postojanja složene su utakmice velike i male, radosti i slavlja, tuga i porazi, ali Borac je odolevao i provlačio se kroz sve te godine i decenije. Minulog leta je rukovodstvo „crno – belih“ odlučilo da se ide u rang više, a za takav uspeh hteli su trenera kakav je Amir Durgutović. Njemu je, dok je bio fudbaler,  Borac iz Banja Luke bio jedna od prvih i najvećih ljubavi. Borac iz Šamca danas je Amiru Durgutoviću prisnost kroz koju osvaja nova dostignuća, a Borcu se vraća pomućeni sjaj.

„Htelo se da Borac i Šamac budu na dobrom glasu, kao nekada. Prihvatio sam se izazova. Osvojili smo 36 bodova, a u minuloj sezoni je za čitavo prvenstvo ostvareno toliko. Imali smo osam gostovanja, na pet smo pobedili. Kući smo od sedam mečeva imali isto toliko pobeda. Liga je jaka. Primera racdi, od 70.minute do kraja utakmice primili smo dva gola, a postigli smo 17 pogodaka i u tom intervalu smo većinu utakmica rešili. Dakle, potpuno smo spremni fitički i u svakom drugom pogledu“, govori Durgutović.

Sledi užareno fudbalsko proleće, pa da maj bude sav u cveću.

 

 

„Imaćemo transfer listu. Oni koji nisu pokazali koliko smo očekivali biće slobodni, a angažovaćemo fudbalere na deficitarne pozicije. Imamo silnu podršku načelnika Šamca. Nikada manje buke, a boljih rezultata. Raduje me i Borac Banja Luka i njegov hod ka povratku u Premijer ligu BiH. Biće oni uskoro ponovo prvaci BiH“, govori Amir Durgutović

 

Vedra atmosfera

 

Dobri rezultati šamačkog Borca doneli su vedru atmosferu među igračima. Aleksandar Ćosović, fudbaler sredine terena koji neretko rešeta protivničke mreže, kaže da ova generacija Borčevih fudbalera zaslužuje priznanja, čestistke, posebne komplimente i plasman u Prvu ligu RS.

„Više smo nego zadovoljni ovom polusezonom. Na startu smo imali težak raspored, ali smo ostvarili svoj cilj. Nećemo se uspavati. Za petama su nam Jedinstvo iz Žeravice, pa ni dobojska Sloga nije daleko. Ipak, na proleće imamo lakši raspored i verujem u povratak u Prvu ligu Republike Srpske. Zato sam i ostao u svom Šamcu. Da se radujem“, kaže Ćosović

Pokretačka snaga Borca bio je njegov potpredsednik Svetozar Evđić koji se u avgustu prerano preselio u večnost. Sekretar kluba Dušan Đurić radio je „od jutra do sutra“, da bi upravljačka struktura uvidela da se treba agilnije posvetiti ovom fudbalskom dragulju. Predsednik dr Blagoje Simić kaže da sve što je letos bilo obećanje sada je stvarnost. I u pravo vreme.

„Borac 2019.godine slavi svoj 100.rođendan. Nama je cilj povratak u Prvu ligu RS i sada smo jesenji prvaci. Uspeli smo se organizovati. Svesni smo da nas na leto čeka težak posao, ali mi jednostavno želimo povratak u prvoligaško društvo. Mi ćemo imati i druge aktivnosti. Dobićemo knjigu o životu Borca. Organizovaćemo nekoliko revijalnih utakmica sa poznatim i velikim klubovima, Imamo preko 95% igrača sa područja Šamca. To je Borčeva prednost, šansa i nada“, poručio je dr Simić.

 

Borac grabi ka uspehu

Mladi čovek, silne energije, načelnik Šamca Đorđe Milićević nije pre šest meseci stidljivo govorio o tome gde je Borcu mesto. Borac je na putu povratka u prvoligaško društvo.

 

 

„Zadatak svih nas bio je da Borac bude sve bolji. Najsvetlijie tačke polusezone bili su trener i fudbaleri. Nimalo stidljivo smo govorili o povratku u Prvu ligu RS. Znali smo da Amir Durgutović, tim koji imamo i sredstva sa kojim raspolažemo možemo ostvariti cilj. To je i zadatak opštine Šamac. Borac je klub sa najbogatijom tradicijom u našem kraju i među najstarijim fudbalskim kolektivima u BiH. Nema veće radosti i sreće nego da Borac u 2019.godini bude u Prvoj ligi RS. Opština Šamac je obezbedila adekvatna finansijska sredstva. I u budžetu za narednu godinu značajna sredstva idu Borcu. Tu su i privrednici šamačkog kraja, pa smo im svi zahvalni“, istakao je Milićević.

U maju 2014.godine nezapamćene i proklete poplave pretile su da Šamac zbrišu sa lica zemlje. Vredni ljudi, entuzijasti zagledani u budućnost oporavili su grad u Posavini. Prvi čovek Šamca čini sve da i u sportskom pogledu Šamac uhvati zamajac za većim i naprednijim sredinama u Srpskoj i u BiH. Iz šamačkog kraja ponikli su Ilija Katić, Srebrenko Repčić, Stevo Tomašević, Marko Stojić, Dario Damjanović, Stevo Nikolić... Talenti će imati punu podršku i u vremenima koja dolaze, sudeći prema obećanjima načelnika Šamca.

„Kada je reč o podršci sportu, ona je naša obaveza Uz budžet od nepunih 7,5 miliona, za sport ide oko 290 hiljada maraka. Imamo i ženski fudbalski klub, odbojkaške kolektive u obe konkurencije. Postoji simbioza rada Službe za lokalni ekonomski razvoj i naših sportskih porodica. Pored budžetskih sredstava koja se izdvajaju, naša obaveza i želja je da najpoznatija svetla imena šamačkog fudbala dođu i vode Borac, izgrađuju njegovu istoriju i čine ga sve uspešnijim. Verujemo u bolje sutra Borca i verujemo u njegov apsolutni napredak“, naglasio je Đorđe Milićević.

Borac iz Šamca ima izglednu priliku da trijumfuje. Uvek su pobede stizale iz vere u bolje.

U Šamcu se u uspeh svojski veruje...

 


Karanovac 5 : 0 Sloga(S)
Proleter 2 : 4 Sloga(T)
Laktaši 0 : 0 Borac
Ozren 1 : 6 Omarska
Vranjak 0 : 3 Sloga(D)
Polet 1926 1 : 5 Sloboda
Ljubić 2 : 2 Mladost
Jedinstvo 1 : 0 Dubrave
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Jedinstvo 30 22 5 3 71
2 Borac 30 20 2 8 62
3 Mladost 30 16 5 9 53
4 Ljubić 30 16 4 10 52
5 Dubrave 30 15 5 10 50
6 Sloga(D) 30 14 6 10 48
7 Karanovac (-6) 30 15 2 13 41
8 Omarska 30 13 2 15 41
9 Proleter 30 11 8 11 41
10 Sloga(S) 30 11 8 11 41
11 Sloboda 30 12 4 14 40
12 Laktaši 30 10 9 11 39
13 Sloga(T) (-3) 30 12 4 14 37
14 Vranjak 30 10 6 14 36
15 Polet 1926 30 5 1 24 16
16 Ozren (-3) 30 0 5 25 2