XS
SM
MD
LG

Lice i naličje fudbalskog Dejtona

Fudbalski savez BiH iz dana u dan dobija političke atribute i prerasta u sve jače uporište Stranke demokratske akcije, što je pokazala i svečanost prošle sedmice u Sarajevu kada je otvorena nova upravna zgrada, a toj političkoj svečanosti je prisustvovao i predsednik Evropske fudbalske unije Slovenac Aleksandar Čeferin.
Iako je UEFA po svom opredeljenju apolitična organizacija, bar bi tako trebalo da bude i u praksi, jer joj tako piše i u Statutu, prisustvo svečanosti u Sarajevu visokih političara iz stranke – SDA jasno govori pod čijim patronatom je sportska organizacija koja radi i deluje mimo Dejtonskog sporazuma od 2011. godine, rušenja tročlanog Predsedništva i uvođenja jednog predsednika. Gosti na svečanosti Šefik Džaferović, muslimanski član Predsedništva BiH, Denis Zvizdić, predsedavajući Saveta ministara i Abdulah Skaka, gradonačelnik Sarajeva… su iz istih političkih krugova.
-Posle drugog uzastopnog predsedničkog mandata Elvedin Begić će u decembru 2020. godine morati da prepusti čelnu funkciju u Savezu kandidatu iz Republike Srpske, jer tako govori Statut FS BiH. Kako se ne bi izgubili konci upravljanja Savezom pod ingerencijama SDA prvom predsedniku iz srpskog entiteta trebalo bi da bude nametnut novi generalni sekretar po nalogu ove stranke Adnan Džemidžić, bivši šef odelenja za licenciranje FS BiH na koje je UEFA imala i pritužbi. Na taj način budući predsednik FS BiH iz Republike Srpske bio bi “zarobljen” u fudbalskom sistemu SDA koji bi ga dočekao na inauguraciji – istakao je izvor Žurnala blizak Fudbalskom savezu BiH.
Uostalom, sve ovo kao pretpostavku, pokazali su minuli događaji!
O ovom političkom planu na fudbalskom polju upoznat je i predsednik Fudbalskog saveza Republike Srpske Mile Kovačević, jedan od kandidata da preuzme predsedničku funkciju FS BiH u mandatu od 2020. do 2024. godine, što bi bilo i logično jer je već tri mandata prvi čovek Saveza iz Banjaluke. FSRS je na kontroverznim izborima 2016. godine stao uz Elvedina Begića i pomogao mu da osvoji drugi predsednički uzastopni mandat posle rušenja tročlanog Predsedništva.
-Ta “ljubav” polako ističe i Fudbalski savez Republike Srpske sve više upada u montiranu zamku iz koje se neće moći vratiti kao element autonomnosti već će mu, iz dana u dan, nadležnosti biti sve manje, snaga sve slabija, a autoritet i uticaj nikakav, i o tome svedoče događaji iza nas, tako da će, logičan je zaključak, predsednik FS BiH iz Republike Srpske biti samo ikebana u Sarajevu i mimo svoje volje! – dodaje izvor Žurnala.
Da polako “tikva puca” na relaciji FSRS – Elvedin Begić možda govori i podatak da Mile Kovačević nije prisustvovao na svečanosti otvaranja nove poslovne zgrade FS BiH u Sarajevu 22. novembra. Kako god opravdanje glasilo bio je ovo patriotski potez predsednika Saveza srpskog entiteta i jedinog člana Izvršnog odbora FS BiH iz Republike Srpske koji nije bio deo politički obojenog slavljeničkog ambijenta. Za razliku od Kovačevića svi ostali članovi “fudbalske vlade” BiH iz Republike Srpske potrčali su da se fotografišu i paradiraju u Sarajevo: Milorad Sofrenić (Bijeljina), Ranko Vučković (Prijedor), Zlatko Spasojević (Doboj) i Dragan Kulina (Istočno Sarajevo).
A predsednik UEFA Aleksandar Čeferin je sve to prećutao, čak i grubo osvetnički govor na slavlju predsednika FS BiH Elvedina Begića, a kao advokat po struci trebalo bi da štiti i zastupa pravo i pravdu… 
Da li se FS BiH kao politički instrument apsolutno uklapa u sistem funkcionisanja današnje nedosledne UEFA?


Otkud FS Kosova?

“Dejtonska zemlja” BiH nije priznala jednostrano otcepljeno Kosovo za razliku od svih ostalih nekadašnjih jugoslovenskih republika, pa se postavlja jasno pitanje: otkud i zašto u Sarajevu na svečanosti predsednik Fudbalskog saveza samoproglašenog Kosova Agim Ademi i ko ga je pozvao?
Kao što je poznato UEFA je FS samoproglašenog Kosova u svoje članstvo primila kršeći vlastiti Statut po kojem samo zemlje članice Ujedinjenih nacija mogu da dobiju i stolicu u Nionu.


Baković nepoželjan

Aktuelni generalni sekretar FS BiH Jasmin Baković nije poželjan u političkim krugovima koji vladaju Savezom iz Sarajeva, tako da mu je produžen mandat samo do kraja ove godine i to kao vršiocu dužnosti. Inače, Baković se, u mnogim svojim potezima, pokazao kao izuzetno korektan saradnik, principijelno se držeći Statuta FS BiH i UEFA.
U januaru 2019. godine po svemu sudeći biće biran novi generalni sekretar čiji bi mandat trebalo da traje do istog meseca 2023. godine.

Sportski žurnal

Detalj iz FS BiH