XS
SM
MD
LG

Kosorić: Uspjeh sa Spartaksom korak naprijed u karijeri

Poslije dvije sezone provedene u Spartaksu iz Jurmale, osvojene šampionske titule i nastupa u Evropi, Aleksandar Kosorić je odlučio da se rastane sa Latvijcima.

Nekadašnji kapiten Željezničara Aleksandar Kosorić po završetku sezone u Latviji rastao se sa svojim Spartaksom i slobodan je u izboru nove sredine.

U razgovoru za Oslobođenje, Kosorić otkriva kako mu je bilo u prethodne dvije sezone u Latviji, gdje je osvojio titulu prvaka i zašto je odlučio da odseli sa Baltika.

- Što se tiče Latvije, bilo je sasvim dobro. Dvije sezone, osvojena titula, dobar nastup u Evropi i nesretno ispadanje od Suduve u borbi za play-off Evropske lige. To mogu smatrati uspjehom i korakom naprijed u mojoj karijeri. Vrhunac je kapitenska traka koju sam dobio. To je bila za mene čast i obaveza. Imao sam ponudu od čelnih ljudi kluba da nastavim tamo da igram i da produžimo saradnju, međutim, nisam ostao. Jedan od razloga je i sportske prirode, pošto se klub okreće podmlađivanju ekipe i nekoj borbi za odlazak u Evropu, dok je meni cilj da se borim sa ekipom za prvo mjesto i trofeje, tako da nam se nisu podudarile ambicije i nisam se dogovorio o nastavku saradnje, počinje priču za Oslobođenje Aleksandar Kosorić.

Trenutno je na odmoru. Ima sasvim dovoljno vremena da odluči gdje će nastaviti karijeru.

- Imam nekih pregovora sa klubovima iz inostranstva, Azije i Evrope. To mi je prioritet u ovom trenutku. Bilo je poziva i iz Premijer lige, pa ću u nekih dvadesetak narednih dana odlučiti koji će mi biti novi korak.

Spartaks je poslije osvojene titule prvaka i učešća u Evropi u tek završenom prvenstvu osvojio peto mjesto.

- To je bilo očekivano. Plan je bio da ako se bude u mogućnosti, da se osvoji četvrto mjesto koje vodi u Evropu, međutim, bilo je dosta turbulencija u klubu. Došlo je do promjene vlasnika, veliki dio administracije kluba je promijenjen, pa čak i igrački kadar, jer smo iz šampionske generacije ostala samo nas četvorica u klubu. Tako da je to bilo i očekivano, kaže svojevremeno ponajbolji defanzivac BHT Premijer lige Bosne i Hercegovine koji se u BiH vratio kao vrlo iskusan igrač odbrane.

Aleksandar Kosorić je karijeru počeo u Slaviji iz Istočnog Sarajeva, a zatim se preko Partizana, Rada, Radničkog iz Kragujevca, iračkog Erbila i Radničkog iz Niša vratio u BiH i obukao dres Željezničara, gdje je dobio kapitensku traku. Nakon toga slijedi kratak odlazak u Radnik iz Bijeljine, a onda i Spartaks.

- Pratim sve svoje bivše klubove. Slavija je bila dobro krenula. Ima dosta mladih igrača, ima nekoliko povratnika, iskusnih, kao što su Regoje, Šćepanović i dobro su bili krenuli, što je za mene bilo iznenađenje. Kasnije je bilo i loših rezultata, ali zaslužuju da budu u play-offu. Željo je trenutno u igračkoj krizi, iako ima dobru ekipu, ali jednostavno atmosfera u svlačionici nije prava, a ključ uspjeha je ta dobra atmosfera u svlačionici, zaključuje razgovor Aleksandar Kosorić.