XS
SM
MD
LG

Srbija moćna protiv Grčke

Seniorska reprezentacija Srbije zabeležila je jako vredni pobedu u možda i odlučujućem meču za plasman na Svetsko prvenstvo 2019. godine u Kini. Naš nacionalni tim, pred punom dvoranom „Aleksandar Nikolić“ (oko 6.000 gledalaca), ubedljivo je savladao reprezentaciju Grčke i naneo joj prvi poraz u ovom takmičenju – 84:61. U preostala dva meča kvalifikacija, protiv Estonije u gostima i protiv Izraela na domaćem terenu, Srbiji je potrebna još jedna pobeda da obezbedi plasman na SP 2019.

Srbija je odlično otvorila utakmicu, sigurno u napadu, pa je u 5. minutu već bilo 15:5. Međutim, gosti su brzo uhvatili priključak i za samo dva i po minuta smanjili na 14:19, ali su „orlovi“ ponovo pojačali ritam pa se na prvu pauzu otišlo pri rezultatu 29:14.

Druga deonica nije mnogo promenila situaciju na parketu. Iako je naš tim imao dosta promašaja sa distance, odličan ofanzivni skok je to ispravio, pa je u 17. minutu bilo „plus 17“ – 40:23. Do kraja četvrtine Grci su smanjili minus, ali je Srbija i dalje potpuno kontrolisala rezultat, koji je posle 20 minuta igre, uz trojku Grka uz zvuk sirene, glasio – 44:35.

Na startu treće četvrtine igralo se koš za koš, ali su Grci iskoristili nekoliko vezanih grešaka naše reprezentacije i mini serijom 7:0 potpuno prišli na 46:49 u 25. minutu. Na napad gostiju odgovorio je trojkom, a zatim i polaganjem Jović, za 54:46. Pojačali su izabranici selektora Aleksandra Đorđevića odbranu, ponovo imali nekoliko ofanzivnih skokova, koji su im doneli novu dvocifrenu prednost – 59:48, a posle trojke uz faul na Miciću u 28. minutu je bilo 63:48. Posle trojke Birčevića, pred početak poslednje deonice, Srbija je imala velikih 67:48.

Četvrta četvrtina je bila čista rutina za naš nacionalni tim, iako su gosti na momente pokušavali nemoguće. Odlični Jović, Raduljica i ostali sigurnom igrom su održavali visoku prednost, a alej-ap Micića i Milosavljevića na tri minuta pre kraja podigao je dvoranu na noge. I tako sve do konačnih 84:61, što je bila i najveća prednost našeg tima u ovom duelu.

SRBIJA – GRČKA 84:61 (29:14, 15:21, 23:13, 17:13)

 

ZAHVALNOST PREDSEDNIKA KSS PREDRAGA DANILOVIĆA

Predsednik KSS Predrag Danilović izrazio je zahvalnost Bajernu i treneru kluba iz Minhena Dejanu Radonjiću što su dozvolili Stefanu Joviću da bude u timu protiv Grka, kao i turskom Anadolu Efesu koji je dozvolio Vasiliju Miciću da u drugom meču petog „prozora“ igra za Srbiju.

Selektor Srbije Aleksandar Đorđević

– Izuzetno važna utakmica, bez obzira što je Grčka došla u izmenjenom sastavu. To su igrači koji dosta dugo igraju u tamošnjem prvenstvu. Mislim da smo i te kako ispoštovali zadatke, većim delom utakmice. Ono što mi se nije svidelo jeste dosta izgubljenih lopti, grešaka, pre svega u prvom poluvremenu. Naša igra je bila prepoznatljiva uvek po jednostavnosti, to je možda najteža, a najlepša stvar u košarci… Rezultatska košarka je nešto što možda nije lepo na oko, ali je jednostavno takva zbog preko potrebnog ishoda, zbog svega što ovde radimo. Hvala klubovima što su nam izašli u susret, zbog svih igrača koji su došli. Idemo jednu po jednu utakmicu, prvo Estonija, videćemo sa kakvim ćemo timom ići. Nama fali još jedan korak i nadam se da ćemo ga napraviti u jednoj od naredne dve utakmice. Hvala publici koja je prepoznala potrebu da nas podigne, da nas podrži, nadam se da su otišli zadovoljni.

 

Košarkaš Srbije Đorđe Gagić

– Imali smo dobru utakmicu, igrali smo sa dosta energije… Bilo je oscilacija, ali smo sve popravili zalaganjem, timskim duhom i timskom igrom. Jako sam srećan jer smo se vratili posle poraza i ponovo imamo pobednički duh. Čestitam i ostalim igračima i rivalu na fer i sportskoj borbi.