XS
SM
MD
LG

Presjek Evrolige nakon deset kola

Iza nas je već deset kola u Evroligi. Nakon trećine sezone, već su poznate neke stvari i već je jasno ko će otprilike imati kakvu sezonu. Neki timovi su iznenadili dok su neki razočarali.

Što se tiče vrha, tu imamo jedno ugodno iznenađenje. Nije iznenađenje što CSKA i Fener imaju 9-1 omjer, nije iznenađenje ni 8-2 Reala. Te tri ekipe svakako svi vidimo u TOP8 a velika većina nas i na F4. Najugodnije iznenađenje jeste Anadolu Efes koji je trenutno četvrti sa 8-2. U najavi sezone istakao sam da mi se sviđa kakav su roster okupili i da od njih oćčekujem dobru sezonu. Međutim, nisam očekivao da ovako brzo ''kliknu''. Pogodili su sa skoro svim pojačanjima. Vaso Micić MVP novembra u Evroligi, Bobua i Moerman igraju sjajno, Larkin i Anderson nisu još na pravom nivou ali su znali dati svoj doprinos. Plajs je imao par odličnih utakmica a dobri su i starosjedioci Simon i Danston. Ako je slutiti po startu, biće ovo lijepa priča za ekipu Ergina Atamana.

Od petod do sedmog mjesta imamo tri ekipe sa omjerom 6-4. Olimpijakos igra u serijama. Dobili su dvije utakmice u prva dva kola, izgubili četiri od narednih pet utakmica a sada su u seriji od tri pobjede. Ne djeluju pretjerano moćno i djeluje da bi mogli imati problema sa plasmanom u TOP8. Puno je tu posla pred Blato i nisam baš nešto oduševljen generalno kako izgledaju. Milano je igrao sjajno ali njih su sasjekle povrede. Nedović im mnogo fali, Džejms divlja i mogli bi u narednom periodu imati problema. Kod njih mi se dopada kako igra Gudaitis a treba pohvaliti i našeg Micova koji igra dobro. Biće oni kandidati za TOP8 ali im je bitno da se Nedović što prije vrati. Što se tiče Barse, dobro izgledaju mada na momente djeluju opet kao ona mučna Barsa iz proteklih par sezona. Meni se izuzetno dopada roster koji imaju i siguran sam da će biti sve bolji kako sezona bude odmicala. Sa Pešićem na klupi i rosterom koji imaju, bez problema bi trebali biti u TOP8.

Jedno od razočarenja je i Panatinaikos. Okupili su odličan tim, sačuvali dosta igrača iz prošle sezone a igraju mnogo lošije. Na omjeru su 5-5 i jesu osmi trenutno ali daleko je to od onog što oni žele. Sve se više šuška da Paskvalu prijeti otkaz. Kupio je sebi vrijeme pobjedama nad Olimpijakosom i u ligi i u Evroligi ali neće ga sigurno dugo trpiti ako rezultati ne budu bolji.

Ispod crte sa omjerom 4-6 su tri tima, Žalgiris, Himki i Bajern. Žalgiris je tek u prošlom kolu upisao prvu pobjedu na svom terenu. Imali su nekih nesretnih poraa kao što je onaj od Himkija a kod CSKA su bili debelo pokradeni. Biće do kraja kandidati za TOP8 a probleme im stvara činjenica da se Jankunas muči sa povredama. Himki je užasno krenuo ali su sada u seriji od tri pobjede. Iako se za njih kaže da su ''one man show'' pobjeđuju i bez Šveda koji je povrijedio palac. Nekako sam skeptičan što se njih tiče. Za nijansu su slabiji po kvaliteti nego prošle sezone i mogli bi ostati bez TOP8. Što se tiče Bajerna, oni igraju u skladu sa očekivanjima. U Minhenu sa svima mogu igrati, biće blizu TOP8 a uz malo sreće mogu tamo i završiti. Dosta im fali što nemaju boljeg centra jer Buker se izgubi u ključnim momentima meča i fali im jedan konstantniji bek sa 15ak poena u rukama. Mada zna se kako Radonjine ekipe igraju. Jaka odbrana i timska igra i na tim principima tražiće svoju šansu za TOP8.

Najveće razočarenje je ekipa Baskonije. Oni imaju samo tri pobjede u deset kola. Pedro Martinez dobio je otkaz i došao je Perasović umjesto njega ali i sa Perasom se muče. Što je najgore, sačuvali su većinu igrača iz prošle sezone ali opet ne djeluju dobro. Oni obično sporije uđu u sezonu ali ovo je sporo i za njihove standarde. Na omjeru 3-7 je i ekipa Gran Kanarije. Oni igraju u skladu sa svojim mogućnostima. Neće sigurno biti ni među deset timova ali će nekog od njih glava zaboljeti, pogotovo kada im odu na Kanare. 

Makabi je ponovo očajan. Mada, u najavi sezone sam nešto slično i nagovijestio. Ajde što sam ja protivnik ogromnog broja stranaca, nego su doveli strance koji su upitnih kvaliteta. Promijenili su i trenera i umjesto Spahije tu je Sferopulos. Međutim, ne djeluju da imaju kvaliteta za TOP8. Bajern jesu oduvali ali djeluje da je to samo jedan dobar dan u sezoni. Na omjeru 2-8 je i Budućnost, mada oni nisu razočarenje nego je njihov skor i očekivan. Sve preko sedam pobjeda, biće uspjeh za Budućnost što se Evrolige tiče. Slična priča je i za poslednju Darušafaku, koja ima samo jednu pobjedu.

Bilo je zanimljivih mečeva a djeluje da nas ono pravo tek čeka. Iako je još rano, djeluje da su CSKA, Fener, Real i Efes na sjajnom putu ka TOP8 i da će tamo završiti bez problema. Za ostala četiri mjesta, boriće se osam ekipa i zato nas prava uzbuđenja u EL tek očekuju.

Foto: Evroliga