XS
SM
MD
LG

River osvojio Kopa Libertadores (video)

 

 

Fudbaleri River Plejta osvojili su Kopa Libertadores, pošto su večeras u revanš susretu finala, savldali Boka Juniorse 3:1 nakon produžetaka.

Nakon 29 dana neizvjesnosti, čekanja, dočekali smo revanš susret finala Kopa Libertadoresa između River Plejta i Boke Juniorsa. Nakon nemilih scena pred revanš na "Monumentalu", te odgađanja utakmice u dva navrata,  bitka za Južnu Ameriku vodila se u Madridu na Santijago Bernabeu.

Kao što se i očekivalo oprezno je krenulo sa obje strane, ali se prognoze mnogih, kako će utakmica završiti bez golova nisu obistinile. Prvih 45 minuta ponudilo je nepovezanu igru, ulog je bio veliki, nervoza je činila svoje, ali je uprkos tome Boka uspjela u dva navrata ozbiljnije da priprijeti. Oba puta u prilici se našao kapiten Pablo Perez, najprije u 10. minuti kada njegov udarac brani Armani, a potom i u 30. kada je šutirao pored gola. I kada se činilo da će prvih 45 minuta završiti bez golova, Boka je povela. Igrao se 43. minut, Nandez je lucidnim pasom pronašao Benedeta koji  izlazi sam pred Armanija, te akciju završava pogotkom.

U nastavku River kreće odlučnije, a prvu priliku imao je u 48. minuti kada je udarac Naća Fernandeza prohujao pored gola. Terensku inicijativu River je naplatio u 68. minuti na maestralan način, mat u tri poteza, a akciju iz udžbenika, golom je završio Lukas Prato.

Opet se krenulo iz početka, a nakon regularnih 90 minuta nismo dobili pobjednika, jer su mreže do kraja ostale netaknute. Ušlo se u dodatnih 30 minuta drame, neizvjesnosti, ali i užitka u istorijskom finalu dva argentinska velikana.

Tek što su počeli produžeci Boka je ostala sa igračem manje. Neoprezan je bio Vilmar Barios koji je zaradio drugi žuti karton. I dok je lutrija zvana jedanaesterci bila sve izvjesnija, proradila je ljevica kolumbijskog internacionlca Huana Kintera, koji u 110. minuti sa vrha kaznenog prostora topovskim udarcem dovodi River na prag osvajanja titule.

Ostalo je 12 minuta nade za Boku, a isto toliko je River dijelilo od četvrte titule, koja će ipak biti posebnija od prethodne tri. Krenula je Boka na sve ili ništa, ali je to River kaznio u 120. minuti kada je Gonzalo Martinez postavio konačnih 3:1.

River je uzeo titulu, četvrtu u svojoj istoriji, Boka je ostala na šest, ali u suzama, jer je ovo finale, bilo više od finala.