XS
SM
MD
LG

Da li je vrijeme da se ukinu konferencije u NBA ligi ?

Prateći košarku preko 15 godina pa tako i samu NBA ligu, mnogo puta sam čuo ili pročitao ideju o spajanju NBA lige u jednu jedinu konferenciju a ne da bude kao sada da imamo Istok i Zapad. Razlog je naravno taj što je nesrazmjerno veći kvalitet na Zapadu a obje konferencije imaju po osam timova u plej ofu.

Nekada je sve bilo drugačije. Tokom 80-ih i 90-ih, svaki tim je imao po dvije-tri zvijezde. I Zapad i Istok su bili veoma veoma jaki. Međutim, vremenom su se stvari promijenile. Snagu Istoka održavao je LeBron Džejms dok je igrao za Kavse i Majami. Njegovim odlaskom u Lejkerse, Istok je doživio još jedan udarac.

Da se razumijemo, nije Istok skup amatera. Tornot sa Lenardom, Boston sa najboljim trenerom u ligi, Indijana, Baksi, Fila, Detroit, ti timovi itekako imaju kvaliteta. Ali to je samo šest ekipa koje će zasluženo biti u plej ofu. Ostale dvije koje uđu na Istoku, ući će u plej of jer su manje loši nego ostali.

A na Zapadu ? E tamo je ludnica. Uvijek je bilo neizvjesno. Uvijek je bilo dosta timova u igri. Ali ne pamtim a nisam ni pročitao istraživajući ovu temu da je ikada 14 timova konkurisalo za plej of. Jedino Finiks našeg Igora Kokoškova nema šansi za plej of. Primjera radi, Hjuston je sa omjerom 12-14 tek 14. na Zapadu. Na Istoku bi taj isti Hjuston bio osmi. Mislim da je ovim sve rečeno.

Djeluje da su promjene NBA ligi potrebnije više nego ikad. Zaista je premalo da samo  osam timova sa ovako jakog Zapada uđe u plej of. Malo nije ni fer da neko na Istoku uđe u plej of a na Zapadu ne bi bio ni među 10-12 timova. Trenutno osmi Orlando, na Zapadu bi poslednji trenutno bio.

U Americi se sve više šuška o ukidanju konferencija. Po meni je to trajno rešenje. Prosto nije realno da sad Istok krene sa rastom. I dok je LeBron na Istoku bio, Zapad je imao veliku prednost u kvalitetu timova. Sada je ta razlika pa možda i dvostruko veća. Svima je jasno da se nešto promijeniti mora radi draži same lige. Vjerovatno Silver i društvo oko njega nemaju dovoljno hrabrosti da ''presijeku'' i odluče se za ukidanje konferencija.

Da li će se to u skorije vrijeme desiti ne zna niko ali bi bilo bolje da se desi što prije.

Foto: Nba.com