XS
SM
MD
LG

Luka Turudija bira između Slovenije, Srbije i BiH

Ljubitelji fudbala u Republici Srpskoj još uvek se sećaju golova i poteza Draška Turudije, nekadašnjeg napadač BSK-a, Glasinca, Borca i Sloge iz Trna. Stameni centarfor “engleskog kova” bio je “šega od igrača”, uvek duhovit, ali ubojit.
Njagov naslednik Luka, sin koji ima petnaest godina je već u ovim godinama “ozbiljan” fudbaler kojem su stručnjaci prognozirali visok uzlet i reprezentativnu karijeru. To je dokazao i poziv selektora Tomaža Petrovića u pionirsku selekciju Slovenije.
-Srećan sam zbog činjenice da sam na širem spisku reprezentativaca Slovenije u svom uzrastu i to mi je dodatni motiv da u narednom periodu budem još bolji, da nastavim profesionalno da treniram i namećem se, kako treneru u klubu, tako i selektoru – rekao je Luka Turudija.
Član je ekipe Domžala, a dobio je poziv i iz ljubljanske Olimpije. Ipak, odlučio je da ostane u starom jatu.
-Nisam želeo da menjam sredinu i drugove koje već duže vremena znam, svi smo počeli zajedno da koračamo i prve korake napravili u Domžalama. Ima vremena za napredak. Mislim da su Domžale klub koji mi bolje odgovara u ovom trenutku i želim i dalje da se dokazujem u matičnom klubu. Olimpija može malo da sačeka – dodaje Turudija junior.
Igra na poziciji, košarkaškim žargonom rečeno, plejmejkera. Njagove lopte “imaju oči”, a na svakoj utakmici se po desetak i više puta čuje: “bravo Luka...”
-Imam podršku na svim nivoima, a najvažnija mi je ona od porodice. Pogotovo mi odgovaraju saveti oca Draška. Još uvek učim i bez obzira na sve pohvale svestan sam da treba još mnogo da radim kako bih uspeo, recimo kao Jan Oblak – priča Luka Turudija.
Učestvovao je na mnogim turnirima u inostranstvu, a pre izvesnog vremena “pokupio” je nagradu za najboljeg igrača takmičenja u Torinu u organizaciji velikog Juventusa.
-Bila je to jaka konkurencija, sve sama imena svetskih klupskih velikana. Ostvarili smo sjajan rezultat, a ja proglašen za najboljeg igrača. Bio sam presrećan – kaže Luka Turudija.
Rođen je 24. jula 2004. godine u Ljubljani, odrastao u slovenačkom fudbalskom i društvenom ambijentu. Ali…
-Mogu da biram. Trenutno nastupam za omladinske selekcije Slovenije, a po ocu sam u dilemi, da li da izaberem Bosnu i Hercegovinu ili Srbiju. Takva je sudbina nas igrača sa prostora bivše Jugoslavije o kojoj mi je otac mnogo pričao i u kojoj je on životno i fudbalski odrastao – rekao je na kraju Luka Turudija mladi fudbaler Domžala i slovenačke reprezentacije do petnaest godina koji je dodao da je imao srećan trenutak u karijeri kada je sreo Edina Džeku.

Tata o sinu

Draško Turudija je biranim rečima, samokritično, govorio o svom nasledniku:
-Luka je nasledio fudbalski talenat. Razlikujemo se. Kod mene je svakako moglo, i bez treninga i svakako. Kod njega to ne prolazi. Strogi je profesionalac. Srećan sam zbog toga. Zato će i da uspe u karijeri, siguran sam u to. Prevazići će me i izuzetno mi je drago zbog toga. 

Sportski zurnal

Luka Turudija i Edin Dzeko