XS
SM
MD
LG

Ovo je Gudurina sezona

Mi sko košarkaška nacija i kad god se neko iole talentovan pojavi, dižemo ga u zvijezde. Često je to i nepotrebno i neosnovano jer neki igrači nikad ne zablistaju. Međutim, neki zablistaju na velikoj sceni i pokažu koliko mogu. Takav slučaj je i sa Markom Gudurićem.

Marko Gudurić pokazivao je svoj potencijal još dok je bio član FMP-a. Takođe, dokazao se i u reprezentaciji jer je kao MVP odveo u20 repreznetaciju do titule na Eurobasketu 2015. godine. Tog ljeta prekomandovan je u tim Crvene zvezde. Strah trenera da mladom igraču daju šansu kod nas je čest. A to se desilo i Guduriću.

Naime, Gudura je na startu sezone bio prekobrojan. Veoma blizu bila je realizacija pozajmice u MZT. Međutim, Nastić je na treningu povrijedio Dangubića koji je morao pauzirati dva mjeseca i Gudurić je ostao u Zvezdi. Faktički, Nastić je povređivanjem Dange na treningu, na neki način uveo Zvezdu u TOP8 Evrolige.

Zvezda je bila na omjeru 2-4 i imala je tri meča kući za prolaz u TOP16 (tada je još bio stari format Evrolige). Zvezda je u sva tri meča slavila. Sva tri puta bili su na konopcima. Sva tri puta Radonjić je iz očaja ubacivao Guduru i sva tri puta Gudura je bio x faktor Zvezde. Na kraju su otišli u TOP16 a kasnije su prošli i u TOP8 gdje ih je zaustavio CSKA.

Gudurića najviše krasi odvažnost. Kada je najteže tada je najbolji. Zvezdaši nikada neće zaboraviti trojku koju je dao za pobjedu protiv Partizana u svojoj proj sezoni u Zvezdi. Druga sezona je bila dobra isto. Sporiji početak ali u završnici sezone bio je ponovo sjajan. Uslijedio je i transfer u Fener.

Prošlog ljeta bio je dio reprezentacije Srbije koja je uzela srebro na Eurobasketu. Gudura je bio x faktor u pobjedi protiv Letonije u grupi a dao je i bitnu trojku protiv Rusa u polufinalu, kada su Rusi prišli nakon dvocifrene prednosti Orlova.

Što se tiče prve sezone u Feneru, Gudurić je u nekim utakmicama bio sjajan. Posebno je bio inspirisan protiv Efesa jer je protiv njih bio sjajan i u ligi i u Evroligi. Imao je još par dobrih partija ali nije imao ni previše prostora jer je Fener imao dosta kvalitetnih igrača na bekovskoj poziciji a i Obradović je Guduru polako uvodio u sistem.

Ove sezone Gudura pokazuje sav svoj potencijal. Nekoliko utakmica Fener je dobio direktno radi njega. Protiv Bajerna ga nigdje nije bilo 30 minuta a onda je sasuo 11 poena u poslednjem periodu, od kojih su neki šutevi bili zaista teški. Protiv Makabija isto nije imao poena do poslednjeg perioda a onda je dao 13 i opet bio x faktor. U poslednje dvije utakmice, protiv Barse i Milana, Gudura je po indeksu bio najbolji igrač na utakmici. Imao je čak i sitnu povredu ali ni to ga srećom usporilo nije.

Ono što valja reći jeste da Gudurić ima samo 23 godine. Radi sa velikim trenerom koji mu sve više i više vjeruje. Svakim danom sve više napreduje. Nije igrač koji će dati 35 poena u prosjeku ali nekada će njegovih pet poena biti važniji nego 35 od nekog drugog. Najveća vrlina Gudurića jeste da je hrabar i da preuzima odgovornost kad je najteže. Po poziciji je bek ali je izuzetno kreativan. Može kreirati i sebi i drugima. Odličan u pik igri a i odbranu sve više poboljšava. Takođe, može pogoditi iz nemogućij pozicija i čak će prije pogoditi takve šuteve nego otvorene trojke.

Iako djeluje da je sada dotakao maksimum, ono pravo od Gudure tek slijedi. Samo da ga povrede zaobiđu i imaćemo u njemu još jednog velikog igrača.

Foto: Evroliga