XS
SM
MD
LG

Marina među najboljim u svijetu, ali ne i u Republici Srpskoj

 

 

Karatistkinja Slavije, Marina Kurteš, počistila je svoju konkurenciju u 2018. godini, iskristalisala se kao jedna od najboljih karatistkinja Bosne i Hercegovine u ovom trenutku, ali to nije bilo dovoljno da na završetku 2018. godine dobije makar neko priznanje.

U najcijenjenijem i najpoznatijem izboru za najboljeg sportistu Republike Srpske, kojeg organizuje Glas Srpske, dodijeljeno je 11 priznanja za najperspektivnije sportiste Republike Srpske. Atletičari, plivači, skijaši, košarkaši, kik bokseri, tekvondoisti, teniseri, kajakaši, džudisti, odbojkaši i košarkaški klub invalida dobili su svog laureata, ali za karate, olimpijski sport, nije bilo mjesta.

Marina Kurteš je ispred Karate saveza Republike Srpske bila prijedlog za najperspektivniju sportistkinju Republike Srpske, gdje joj je objektivno i mjesto, po svim rezultatima koje je ostvarila u 2018. godini, ali očigledno se neko u žiriju nije vodio samo sportskim rezultatima. A za najperspektivnije sportiste zaduženi su iz Ministarstva porodice, omladine i sporta, koji prave svoj žiri za ovu dodjelu. Ogorčenje zbog ovoga ne krije i trener Karate kluba ''Slavija'', Dejan Vukadin.

- Ovo je nevjerovatno, pa slobodno mogu reći i sramotno. Djevojku koja je u 2018. godini imala najbolje rezultate u čitavom Savezu, u to posebno podcrtavam olimpijskom sportu, koja je nosilac svjetske rang liste, neko je odlučio da izostavi iz izbora za najperspektivnijeg sportistu Republike Srpske. Meni je to potpuno apsurdno. Volio bih samo neko da uporedi rezultate nagrađenih i njene. Ne želim da kažem da ostali nisu zaslužili, sigurno da jesu, ali rezultati trebaju da budu jedino mjerilo kada se donose odluke, a rezultati ove godine kažu da je Marina apsolutno zaslužila da bude nagrađena, rekao je za naš portal Dejan Vukadin, trener Karate kluba ''Slavija''.

Marina Kurteš je nosilac rang liste Svjetske WKF lige i šesta na svijetu u ovome trenutku. Najznačajniji rezultat svakako je zlatna medalja na drugom kolu Svjetske lige u Umagu, a u prvom kolu u Sofiji bila je na devetom mjestu. To joj je donijelo prvo mjesto na rang listi Svjetske lige, a kao što smo pomenuli ona je trenutno šesta na WKF svjetskoj rang listi.

U 2018. godini okitila se sa dvije bronzane medalje na Balkanskom prvenstvu u Dubrovniku, u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji, a suvjereno je stigla do zlatnih medalja u kategoriji do 54 kilograma na prvenstvu Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, kao i do ekipne zlatne medalje u borbama na prvenstvu Bosne i Hercegovine.

 

 

Takmičenja ne treba posebno ni pominjati, ali nabrojaćemo i njih: Zlato na TK Openu u Tuzli, a onda i na Bushido kupu u Banjoj Luci, Grawe openu u Banjoj Luci u obje konkurencije i pojedinačnoj i ekipnoj, kao i treća mjesta na Zlatnom pojasu Čačka i ''Ilidža openu''.

Marina Kurteš je rođena 12.11. 2003. godine. Uz fenomenalne rezultate u sportu odličan je i učenik. Nosilac je Vukove diplome, a školovanje je nastavila u gimnaziji. 

Ipak, svi ovi rezultati nisu nekome bili dovoljni da je uvrsti u izbor za najperspektivnijeg sportistu Republike Srpske. Ako bismo pratili rad ovoga žirija onda zasigurno za sport u Republici Srpskoj ne terbamo brinuti, jer imamo nevjerovatno veliki broj sjajnih sportista, čim su u konkurenciji potukli šestu na svijetu i prvu na listi Svjetske rang liste. 

Realno stanje je, ipak, malo drugačije.