XS
SM
MD
LG

Petrović prijatelj Banjaluke

Dušan Dule Petrović osvedočeni je prijatelj Banjaluke, u mladosti odličan golman čačanskog i banjalučkog Borca, Dubočice iz Leskovca, omladinski reprezentativac Jugoslavije seća se vremena i svih svojih banjalučkih prijatelja kada je 1968. godine nosio crveno-plavi dres:

-Posebno u sećanju ostale su mi dve kvalifikacione utakmice za ulazak u Prvu ligu Jugoslavije protiv tuzlanske Slobode. Oni su tada imali izuzetno jaku ekipu: Mešković, O. Jusić, Nalić, Avdičević… pojavio se i mladi Hukić i dobili su nas u oba susreta. Ali, malo je trebalo da rezultat bude i drugačiji, međutim nas na te dve utakmice ništa nije išlo od noge, pogotovo su zatajili napadači. Slaba mi je uteha da sam na oba susreta proglašen za igrača utakmice, Sloboda je otišla u Prvu ligu 1969. godine zemljotres je razorio Banjaluku, ja sam je napustio da bi Banjalučani 1970. upravo protiv mog Borca izborili ulazak u Prvu ligu i postali cenjeni jugoslovenski prvoligaš u vremenu kada je ta liga bila jedna od najjačih u Evropi.

Posle će Dule Petrović steći brojna akademska zvanja, danas je doktor ekonomskih nauka, vlasnik Ekonomskog fakulteta, možda i jedini profesionalni fudbaler u bivšoj Jugoslaviji koji je posle fudbala okrenuo se nauci. S vremena na vreme dođe u Banjaluku, uživa u druženju sa nekadašnjim prijateljima s kojima veze nikada nije prekidao, Banjaluku doživljava kao svoj grad. Pratio je manifestaciju “Dan fudbala Republike Srpske”, kaže da je prvorazrednik sportski događaj u ovom delu Evrope i raduje se što će ove godine, bez obzira na obaveze, doći na svečanost u hotelu “Bosnu” 31. januara.

-Za mene je svaki susret s Banjalukom praznik za dušu i za srce. Nedavno sam se susreo i sa porodicom Pere Dodika, mog vršnjaka koji je bio jedan od najaktivnijih članova uprave kluba u periodu kada sam ja bio Borčev član, družili smo se, uživali u danima mladosti, Banjaluka je bila kao stvorena za mladog čoveka, imam osećaj da je to i danas – rekao je Petrović.

Prati sva dešavanja u banjalučkom Borcu kojeg, bez obzira što je minulo 40 godina, i danas na svojevrstan način doživljava kao svoj klub.

-U moje vreme, u Borcu sam proveo nepunu godinu dana, stadion je gotovo uvek bio ispunjen do poslednjeg mesta. Svi su voleli i podržavali Borac, kažu da je i danas tako i zato sam uveren da će se Borac, već ove godine, vratiti u Premijer ligu BiH gde mu i jeste mesto – dodao je Petrović.

O “Danu fudbala Republike Srpske” kaže:

-To je zaista prvorazredni događaj, a vest ko je dobitnik Zlatne povelje “Miljan Miljanić” odjekne kroz celu Srbiju. Uostalom, nju su dobili zaista ljudi od fudbalskog autoriteta i integriteta: Dragan Džajić, Safet Sušić, Predrag Mijatović, Milorad Mažić, Ilija Petković, te omladinska reprezentacija Srbije koja je bila prvak sveta. Sa zadovoljstvom doći ću u Banjaluku da se susretnem ponovo s prijateljima i da uživam u vašem prazniku fudbala kojeg organizujete na takvom nivou da zaslužujete sve čestitke.

Manifestaciju “Dan fudbala Republike Srpske” koja će se održati po osmi out organizuju Sportski žurnal, Vlada Republike Srpske, odnosno ministarstvo porodice, omladine i sporta i Fudbalski savez Republike Srpske.

 

NOMINOVANI KANDIDATI

NAJBOLjI FUDBALER – NAGRADA “VELIMIR SOMBOLAC”

1. Demir Peco (Radnik, Bijeljina)

2. Vladan Danilović (Borac, Banjaluka)

3. Bojan Marković (Željezničar, Banjaluka)

 

PERSPEKTIVNI IGRAČ – NAGRADA “SRĐAN KAČAR”

1. Marko Brkić (Zvijezda-09, Bijeljina)

2. Ognjen Davidović (Rudar Prijedor)

3. Stefan Arbinja (Slavija, Istočno Sarajevo)

 

NAJBOLjI TRENER – NAGRADA “ILIJA MILjUŠ”

1. Darko Vojvodić (Borac, Banjaluka)

2. Mladen Žižović (Radnik, Bijeljina)

3. Dragan Mićić (Sloga, Gornje Crnjelovo)

 

NAJBOLjI FUDBALSKI RADNIK – NAGRADA “ILIJA PANTELIĆ”

1. Boris Stanišić (Zvijezda-09, Bijeljina)

2. Vico Zeljković (Borac, Banjaluka)

3. Zoran Deket (Ljubić, Prnjavor)

 

NAJBOLjI SUDIJA

1. Aleksandar Njegomirović (Prnjavor)

2. Jovo Karić (Trebinje)

3. Dražen Marić (Bijeljina)