XS
SM
MD
LG

Ima li bojkota reprezentacije?

Odbojkaški savez BiH pokrenuo je disciplinski postupak protiv nekolicine reprezentativki BiH, prije svih igračica Bimal Jedinstva koje se nisu odazvale selektoru Goranu Nešiću za odlučujuće kvalifikacione susrete za Evropsko prvenstvo 2019. godine.

Bh. odbojkašice bile su nadomak prvog plasmana na Euro, ali su u ključnom susretu u Lukavcu, u kojem im je igrala samo pobjeda, poražene od selekcije Rumunije rezultatom 3:2 u setovima. U tom odlučujućem meču "zmajice" su bile lišene usluga nekoliko važnih igračica, počev od kapitenke Edine Begić, koja je prijavila povredu, iako u posljednje vrijeme nastupa za ekipu Monce, pa do prvotimki Bimal Jedinstva, višestrukih prvakinja BiH.

Posljednju akciju propustile su do tada standardne reprezentativke Milica Ivković, Žana Dragutinović, Nataša Slijepčević, Ana Gajić i Katarina Popović, koje su dale značajan doprinos minulim kvalifikacijama.

U OS BiH smatraju da je njihov izostanak bio nenadoknadiv i to je to u suštini presudilo zašto BiH ove godine neće nastupati na Evropskom prvenstvu.

"Još žalimo za Evropskim prvenstvom, praktički su nam nedostajala svega dva poena. Samo da smo imali na raspolaganju bar dvije igračice koje su se nisu odazvale, bili bismo na Euru. Pokušali smo sve da dovedemo Edinu Begić, koja je imala operaciju, a koja je počela igrati, ali nije nam uspjelo. Čudno je zašto se nisu odazvale igračice Jedinstva, pitajte njih zašto nisu, mi u Savezu smatramo da su prema aktima i pravilniku Saveza morale. Ovako, ja sam dužan da protiv njih pokrenem disciplinski postupak, rekao je predsjednik OS BiH Alija Fatić.

Smail Pezerović, trener aktuelnih bh. prvakinja i dugogodišnji trener u bh. reprezentaciji, koju je napustio prošle godine iz sada još nepoznatih razloga, tvrdi da su tu odluku o neigranju donijele same igračice, koje su uredno i na vrijeme obavijestile rukovodstvo Saveza o razlozima njihovog nedolaska. Takođe, tvrdi da se ljudi oko reprezentacije nisu nimalo potrudili da oko sebe okupe najbolje što u ovom trenutku BiH ima.

"Ne mogu puno reći na tu temu, s obzirom na to da su tu odluku donijele isključivo igračice, a ne ja ili neko iz kluba. Kakav bi ja bio trener da branim nekome da igra za reprezentaciju koju sam i sam stvarao od početka. Možda bih mogao reći zašto ja više nisam tu, ali sačekaću još sjednicu Upravnog odbora. Žalosno je da me niko nije nazvao i pitao zašto sam otišao, možda su se mogle riješiti neke stvari, a tada bismo vjerovatno bili na Evropskom prvenstvu", ističe Pezerović i dodaje:

"Koliko znam, djevojke nisu osramotile niti blatile i napravile bilo kakvu štetu reprezentaciji da bi neko protiv njih pokrenuo neki postupak. Koliko znam, sve one su prema pravilniku obavijestile rukovodstvo o razlozima nedolaska. Takođe, znam da se tu uglavnom radilo o povredama igračica. Ipak, da su im bile bitne kao što sada kažu, zvali bi ih, učinili nešto, pomjerili neke rokove, ali nakon toga niko ih više nije nazvao. Kada meni neko treba, ja se na glavu nasadim da ga pozovem."

Igračice Bimal Jedinstva ne žele da izlaze u javnost dok se cijela priča malo ne stiša. Možda uskoro bude i poznato da li ima istine u navodima da u Savezu do zadnjeg kola nisu znali da se na kraju kvalifikacija gleda broj pobjeda, a ne bodova. Ostaje da se vidi i da li je poduzeto sve što treba da na raspolaganju budu najbolje igračice, kao i koji su stvarni razlozi neodazivanja velikog broja igračica (ne samo Jedinstva) u reprezentaciju BiH. Ono što se definitivno zna, jeste da "zmajice" ove godine neće igrati na EP.