XS
SM
MD
LG

Ko je Luka Pui, naredni Noletov rival ?

Luka Pui naredni je protivnik Novaka Đokovića na Australijan Openu. Na papiru djeluje da je Nole veliki favorit ali postoji dosta razloga za oprez. Ftancuz nikako ali nikako nije za podcjenu.

Luka Pui ima 24 godine. Svojevremeno je bio najmlađi Francuz među 150 tenisera svijeta. Takođe, nije neko bez iskustva na Gren Slemu. Igrao je do sada dva puta četvrtfinale. Posebno je zanimljiv US Open 2016. godine kada je izbacio Rafu Nadala u osmini finala. U četvrtfinalu je ispao od Gaela Monfisa. Da je prošao, u polufinalu bi igrao upravo sa Noletom. Tada se njihov duel nije desio ali sada će se desiti. Iste godine igrao je i četvrtfinale Vimbldona gdje je ispao od  Berdiha. Renking karijere je imao u martu prošle godine kada je bio deseti. Sada je 31. ali će sigurno mnogo napredovati. U karijeri je osvojio pet titula ali nema još Masters titule.

Što se tiče igre, Pui je neko čija specijalnost je desni dvoručni forhend. Voli dosta da napada i udara veoma jako. Sada mu je trener Ameli Morezmo. Ona je bivša Gren Slem šampionka a 2006. giodine osvojila je Australijan Open. Sada je njen pulen blizu da ponovi isto. Morezo je igrala dosta agresivno i napadački. Lopticu je udarala jako (često su govorili da ima udarce kao neko iz ATP-a). Po stilu igre idealan je trener za Puija što bar ovaj instant rezultat na Australiji pokazuje.

Đoković je neko ko je sjajan defanzivac i sposoban je jednim udarcem da iz odbrane krene u napad. Sada će morati biti takav. Za očekivati je da će Pui biti taj koji će biti agresivniji i ko će pokušavati sa napadima. Praviće on greške jer kada igrate agresivno mora biti i greški ali ne smije se Nole uzdazi u njegove greške. Moraće se mnogo više pouzdati u svoju defanzivu. Takođe, ritern će biti izuzetno važan. Pui ima dobar servis koji je bitno njegovo oružje. Znamo da je Nole najbolji riterner na svijetu ali svakako Pui može servisom stvoriti probleme.

Pui je dokazao da se ne boji ni mečeva protiv velikih imena. Nadala je savladao u pomenutom meču na US Openu. I ranije je u jednom meču mnogo namučio Nadala. Ima pobjedu i protiv Mareja. Pobjeđivao je i Delpa ranije. Sa Federerom je igrao jednom i izgubio dok sa Noletom još nije igrao. U svakom slučaju radi se o protivniku koji zaslužuje poštovanje.

U svakom slučaju očekuje nas zanimljiv meč. Nile jeste favorit. Međutim, Pui će dati sve od sebe da napravi još jedan korak i da uđe u prvo Gren Slem finale. Meč na programu u petak od 9 i 30 po našem vremenu.

Foto: Twitter