XS
SM
MD
LG

Danska prvak svijeta u rukometu

Rukometaši Danske okitili su se titulom prvaka svijeta, pošto su večeras u finalu Svjetskog prvenstva savladali Norvešku  31:22. Do zlata su Danci došli suvereno, sa maksimalnih 10 pobjeda na turniru, a u finalu nisu ostavili gram šanse moćnoj Norveškoj, koje je izgledala nemoćno u finalu. 

Prvi gol u finalu postigao je Sagosen, koji je doveo Norvešku u vođstvo 1:0. Prvi put na utakmici Danska u vođstvo dolazi u 8. minuti ( 5:4) kada Landin koristi višak na krilu. Usljedila je odlična odbrana golmana Landin Jakobsena, pa Danci u narednom napadu odlaze i na plus 2. U 13. minuti na semaforu je pisalo 9:5 za Dansku, čija je odbrana u tim momentima igrala odlično, dok je napad bio nepogrešiv. Danska mašinerija nije posustajala, prednost je rasla, a na odmor se otišlo sa velikih 18:11. 

Tamo gdje su stali na kraju prvog, Danci su nastavili u drugom poluvremenu. Čvrsto u odbrani, uz maksimalnu podršku golmana, lepršavo u napadu, a prednost je u 46. minuti dosegla ogromnih 10 golova prednosti (25:15). Iako je svjetski prvak već tada bio odlučen, Danska je nastavila sa rukometnom rapsodijom, a rezultat je na kraju glasio 31:22. 

Najefikasniji igrač utakmice bilo je norveško krilo Jondal koji je postigao 9 golova, dok je kod svjetskog prvaka najefikasniji bio Mikel Hansen sa 7 golova. 

Danska je tako po prvi put u istoriji postala prvak svijeta, a osvajanjem prvog mjesta Danci su ovjerili vizu za Olimpijske igre u Tokiju naredne godine.