XS
SM
MD
LG

Fijasko Dine Begića u Rimu: Putuj Evropo, BiH je “rupa”

Ispraćen je Elvedin Dino Begić, predsednik Fudbalskog saveza BiH sa velikim očekivanjima na 43. Kongres Evropske fudbalske unije u Rim, ali je u glavnom gradu Italije doživeo istinski fijasko, klasični debakl fudbalsko-diplomatskoju karijeri. Od deset kandidata koji su konkurisali za novi Izvršni odbor UEFA pod predsedavanjem Slovenca Aleksandra Čeferina (reizabran na predsedničku funkciju na naredne četiri godine) prvi čovek “krovnog” Saveza “Dejtonske zemlje” je osvojio, ubedljivo, poslednje mesto, sa svega 15 glasova.

Uz Begića u Izvršni odbor UEFA nije prošao ni legendarni bugarski golman sa Svetskog prvenstva 1994. godine Borislav Mihajlov koji je dobio 25 glasova, dok je Ukrajinac Andrij Pavelko sa 27, kao poslednji, ušao u “evropsku fudbalsku vladu”. Legendarni napadač i predsednik FS Hrvatske, prvi strelac Mondijala u Francuskoj 1998. godine Davor Šuker dobio je 47 glasova, dva manje od Mađara Šandora Čanjija koji je imao najveće poverenje… Slično je, osamdesetih godina prošao i Prijedorčanin Draško Popović, kada je trebalo da nasledi legendarnog Mihaila Andrejevića Andrejku u međunarodnim fudbalskim forumima.

Kakva je poruka iz Rima poslana fudbalu Bosne i Hercegovine i šta zapravo znači debakl Elvedina Begića u trci za Izvršni odbor UEFA?
Više nego jasno je da “kuća fudbala” iz Niona nije “sarajevska čaršija”, niti je Kongres UEFA kontroverzna Skupština FS BiH, odnosno pravila međunarodnog fudbala ne prepoznaju “vrednosti” koje “neguje” zajednički Savez iz Sarajeva. Za dolazak na funkcije u Evropsku fudbalsku uniju potrebni su pedigre, rezultati, autoritet… Koji su bili Begićevi aduti i argumenti za ubeđivanje članova Kongresa UEFA da glasaju za njega?
Nisu bile dovoljne ni izdeklamovane slatke reči Aleksandra Čeferina u Sarajevu, kada je u novembru prošle godine otvorena nova upravna zgrada Fudbalskog saveza BiH. Bila je to, sada je jasno, više kurtoazija. Čeferin i Begić možda i jesu, lično prijatelji, ali to nije dovoljno da bi se došlo do visoke funkcije u UEFA. U Evropi, sasvim je izvesno, poštuju se druge vrednosti, i pravila!

Da li je zaista, i ko je u to verovao, Dino Begić mogao da uđe u Izvršni odbor UEFA? Na kontroverznim izborima u decembru 2016. godine, uz obilatu pomoć i naklonost Fudbalskog saveza Republike Srpske, nekada jedan od šestorice članova Komiteta za normalizaciju FS BiH dobio je drugi uzastopni mandat nakon rušenja tročlanog Predsedništva “krovnog” Saveza. Tada su pale fudbalske maske i srušeni stereotipi o kriminalnoj organizaciji “troglave aždaje” koja je morala da bude udavljena. Danas su umesto Milana Jelića (Bogdana Čeke), Ilje Dominkovića i Sulejmana Čolakovića koji su se zvali Predsedništvo u fotelje zaseli predsednik Elvedin Begić i potpredsednici Milorad Sofrenić (Darko Ljubojević, u međuvremenu skinut od strane FSRS) i Ivan Beus.

A ništa se promenilo nije. Čak je i gore, a vreme je potrošeno!

-Nakon podrške predsednika i generalnog sekretara UEFA, kao i drugih visokopozicioniranih ljudi u krovnoj evropskoj kući fudbala i sportske javnosti u BiH, odlučio sam da se ponovo kandidujem za predsednika FS BiH. Nisam mogao da razočaram sve ljude koji me podržavaju – rekao je tada, pred izbore, Dino Begić.

Srbija ima Zorana Lakovića i Dejana Stankovića, Hrvatska Davora Šukera i Zvonimira Bobana, Slovenija Aleksandra Čeferina, Crna Gora Dejana Savićevića, Makedonija Darka Pančeva, a BiH?

-Demonstracija snage i nekog autoriteta Dine Begića prema meni je provokativna. Podsetio bih ga ko je Faruk Hadžibegić. Bio sam u ekipi koja se borila da uključi FS BiH u FIFA i UEFA. Samo taj posao bi trebao biti dovoljan da me taj čovek poštuje, a ne da se ponaša kao da Savez postoji otkako je on predsednik, i to ilegalni. Kada se pravio Komitet za normalizaciju, njegovog imena nije bilo nigde i ne znam kako je dospeo tu. Jedino što znam da je u tom momentu na tom mestu bio Said Fazlagić koji zbog obaveza prema Olimpijskom komitetu BiH nije mogao nastaviti posao, pa je Dino ničim zaslužio da bude kandidat i da uđe u to telo. Od tog momenta počinju smicalice. On je napravio atmosferu kao da je problem samo Republika Srpska, odnosno Mile Kovačević. A problem su bili dupli ugovori, zbog toga smo suspendovani. Neki su zbog toga završili u zatvoru. On je samo hteo da sruši Milu Kovačevića – rekao je legendarni Faruk Hadžibegić u decembru 2016. godine kada je suspendovan po prijavi predsednika Begića.

I dok je Hadžibegić odstranjen, Ivica Osim ponižen, Dušan Bajević paravan… Fudbalski savez BiH ponovo je postao leglo negativnosti, nemorala, afera, korupcije, pa i kriminala o čemu su govorile i mnoge krivične prijave protiv pojedinaca, tragom nestale negde u fiokama Tužilaštva.

Da li u Izvršni odbor UEFA može da uđe predsednik Saveza članice u kojem: direktor takmičenja Elmir Pilav na nacionalnoj osnovi etiketira klub Široki Brijeg; sudija sa FIFA znakom Tanja Račić uputi otvoreno pismo o kriminalu, korupciji i lopovluku i niko ne reaguje; sudije “padaju” sa lista Premijer lige samo zato što Željezničar nije šampion, a jest Zrinjski; reprezentativac Ognjen Vranješ na stubu linča koji podržava i sam Savez saopštenjima protiv svog igrača; kada jedan klub na nacionalnoj osnovi otera svog kapitena samo rođendanske zbog čestitke na društvenim mrežama; Statut i Propozicije takmičenja postoje da se krše; prvenstvo na samom začelju u Evropi; reprezentacija igra na dva stadiona u prečniku od sedamdesetak kilometara; renoviraju se samo stadionu u Sarajevu i Zenici; klubovi jedva odigraju nekoliko evropskih utakmica; liga nameštena i prljava; politika SDA vodi glavnu reč i postavlja generalnog sekretara; vlada jednoumlje…

Biće, ipak, po onoj Đorđa Balaševića – putuj Evropo… BiH je, u fudbalskom smislu, “rupa” Starog kontinenta.


Komitet za normalizaciju

U Komitetu za normalizaciju FS BiH, osnovanom od strane UEFA i FIFA, kada su uvedene sankcije Savezu iz Sarajeva 2011. godine, bila su šestorica članova: Elvedin Dino Begić, Ivica Osim, Darko Ljubojević, Sead Kajtaz, Ivan Beus i Dragan Kulina.

Begić je predsednik Saveza, Osim u penziji i počasni predsednik, Ljubojević zadužen za omladinski fudbal, Kajtaz na sporednoj funkciji Odbora za savetovanje i posredovanje, Beus potpredsednik Saveza, a Kulina član Izvršnog odbora u aktuelnom sazivu. Ko je najviše profitirao?

Salto mortale

Fudbalski savez Republike Srpske je na izborima u “krovnom” Savezu 2012. godine bio opozicija, protiv Dine Begića, četiri godine kasnije postao njegov najverniji i najodaniji partner. Na izborima u decembru 2020. Republika Srpska će, po Statutu, prvi put dati kandidata koji će biti imenovan za predsednika FS BiH. Ako se u međuvremenu nešto ne promeni, odnosno Statut bude promenjen.

To znači da bi Elvedin Begić nakon 2020. godine mogao da ode u “fudbalsku penziju” zbog poraza u Rimu, ali i zbog činjenice što je u Savez doveden putem Komiteta za normalizaciju, ali ne i baze, FS Kantona Sarajevo.


Pronevera 10 miliona?

Trojica suspendovanih članova Izvršnog odbora po prijavi Elvedina Begića Amer Halep, Ibrahim Adilagić i Senad Islam podneli su, 2016. godine, krivičnu prijavu protiv predsednika zbog, kako su naveli, krivičnih dela pronevere oko 10 miliona maraka.

-Podneli smo krivične prijave protiv Elvedina Begića, predsednika FS BiH, vezano za krivična dela koja je počinio u poslednje četiri godine. Radi se o utaji PDV-a u iznosu od 800.000 maraka, zatim skrivenih pet miliona maraka prometa, kao i sklapanju ugovora bez odobravanja Izvršnog odbora i još niz stvari koje smo naveli u prijavi. Otprilike oko 10 miliona maraka je zadokumentovanog iznosa kojeg smo prijavili Tužilaštvu – rekao je tada Amer Halep, kojeg je FS BiH suspendovao na 12 meseci još 2014. zbog kršenja Pravilnika ponašanja članova fudbalske organizacije.

Sportski žurnal

Aleksandar Čeferin i Dino Begić