XS
SM
MD
LG
13.02.2019 Izvor: D. Curać / Novosti

Trebinjac Kineze uči fudbalu

 

MLADI fudbalski trener iz Trebinja Nebojša Kapor pre nekoliko meseci otišao je u Kinu gde radi na tamošnjem univerzitetu. Ovaj Trebinjac se trenutno odmara u svom rodnom gradu i jedva čeka povratak u jednu od najrazvijenih zemalja na svetu.

Prva ponuda iz Kine, pre godinu dana, nije se završila odlaskom zbog problema sa papirima, kaže Kapor, ali pre nekoliko meseci stigao je novi poziv sa jednog univerziteta.

– U Trebinju sam radio u omladinskoj školi Leotara i zahvaljujući kolegama ukazala mi se šansa da odem u Kinu. Trenutno zajedno sa još jednim nekadašnjim fudbaelerom Leotara Slobodanom Šćepanovićem radim u studentskom fudbalskom klubu i zaista sam prezadovoljan kako sve ide – ističe Kapor.

Kina mnogo ulaže u sport, posebno u fudbal.

– Žele da podignu nivo fudbala, da pariraju najboljim svetskim reprezentacijama. Na svakom koraku se nalaze tereni, izuzetno dobra infrastruktura, vrhunski uslove za trening i verovatno u nekom narednom periodu će napraviti željene rezultate – rekao je ovaj Trebinjac.

Kapor živi i radi u gradu Hefeju, prestonici centralne kineske provincije Anhuej, u Kini poznatom i pod imenom „srce Kine“ pošto se nalazi u samom centru najmnogoljudnije zemlje na svetu. Ovaj grad se prostire na oko 7.300 kvadratnih kilometara i ima populaciju od skoro osam miliona stanovnika, od kojih blizu šest miliona živi u urbanom delu grada. Zanimljivo je da oni nemaju fudbalski klub u najjačoj kineskoj ligi, a prema rečima Kapora posebno je iznenađen što stanovnici tog grada uživaju u svemu i na svakom koraku se oseća pozitivna atmosfera.

– To je neverovatna država. Grad je prepun zelenila, a tu su i fascinantne građevine i urbani deo. Na svakom koraku oseća se život, ljudi nisu zamišljeni kao kod nas, nemaju probleme i jednostavno uživaju – dodao je Kapor.

HRANA

KAPOR ističe da nije imao problem da se privikne na kinesku hranu.

– Kod nas na univerzitetu hrana se sprema za 10.000 ljudi, a izbor je zaista odličan. Što se tiče razlike u odnosu na našu hranu, to je što nema hleba i mnogo je ljutih začina. Međutim, to je nešto što ja volim, pa mi je sve bilo vrlo mala promena – rekao je Kapor.