XS
SM
MD
LG

Ko kreira i donosi odluke u FS BiH?

Iza nas je još jedna sednica Izvršnog odbora Fudbalskog saveza BiH koja je pokazala, kao i većina prethodnih, da se mnogo toga nelogičnog valja u materijalima “fudbalske vlade” čija većina članova i ne zna otkuda potiču razne inicijative, pritisci da se nešto izglasa, proguraju novi partneri, prihvate nepovoljnije ponude… A tek proces kadriranja je neverovatan.

Ugovor između nemačke kompanije za sportsku opremu “Adidas” i Fudbalskog saveza BiH o poslovno – tehničkoj saradnji je istekao. Međutim, biće zanimljivo videti u kojoj opremi će reprezentacije BiH igrati u kvalifkacijama za Evropsko prvenstvo 2020. godine. Može se desiti da ostane “Adidas” oprema, ali pod drugačijim uslovima.

Kako smo sazanli od pojedinaca bliskih FS BiH “Adidas” nudi saradnju po osnovu reciprociteta. Dakle, FS BiH kupi opreme u iznosu od recimo 500.000 evra, a  “Adidas” donira toliko. Uz sve to Nemci su ponudili i bonuse ukoliko se reprezentacija plasira na Evropski ili Svetski šampionat. Međutim, pitanje je da li će ta ponuda ostati na snazi, jer u subotu kreće nastavak Premijer lige BiH sa loptama danskog proizvođača “Selekt”. Kako smo mi saznali administracija FS BiH je tražila od “Adidasa” lopte, a rečeno im je da ih mogu isporučiti tek u septembru. 

-To nije značilo i da se lopte “Adidas” nisu mogle kupiti, jer je neko u FS BiH odlučio da umesto “Adidasa” kupi “Selekt” lopte. Možda je to i najava prekida saradnje FS BiH – “Adidas”? Treba reći i to da FS Republike Srpske već nekoliko sezona “tera” klubove da igraju sa “Selekt” loptama. Da li trag o onome ko je pogurao “Selekt” ka FS BiH ide ka FSRS? Nije ta sumnja bez osnove – rekao nam je izvor blizak Izvršnom odboru FS BiH.

Posebna su priča tereni iz projekta FIFA koje će da dobije petnaest lokalnih zajednica, pretežno mesta iz kojih dolaze članovi Izvršnog odbora FS BiH. Naime, na 29. sednici u Sarajevu žalba firme “Mavas” iz Mrkonjić Grada je prosleđena Pravnoj komisiji Saveza kako bi se “protumačio papir Poreske uprave Republike Srpske”.

-Sve se radi u cilju favorizovanja firme “Pejkom” iz Beograda koja je u vlasništvu Marine Bajević, a poništavanja ponude “Mavasa” iz Mrkonjić Grada koja je bila prvoplasirana na tenderu, čiji je vlasnik i direktor Danijel Stojičić. Bila je tu i treća firma - “Mildabo” koju je Savez “precrtao”, a kojoj je namenjena uloga “podizvođača” radova “Pejkomu”, ali i partnerstvo u podeli profita iz ovog projekta izgradnje FIFA terena. Sa ovom pričom predsednik FS BiH Elvedin Begić nema nikakve veze, ideja je pokrenuta iz FS Republike Srpske, po interesnoj sferi, uz podršku članova nadležnih komisija, ali i novoizabra nog generalnog sekretara FS BiH Adnana Džemidžića – dodao je naš izvor blizak Izvršnom odboru FS BiH.

Kao i uvek do sada napravljena je i pometnja oko smena i imenovanja u stručnim štabovima reprezentacija, ovoaj put u ženskoj konkurenciji, pa je već godinama neuspešni selektor “A” ženske reprezentacije Samira Hurem dobila novo poverenje. Takođe, donesena je odluka i da seniorski reprezentativci BiH, za eventualni plasman na Evropsko prvenstvo BiH 2020. godine budu novčano nagrađeni, ali cifra premija nije precizirana, iako je jasno da će Fudbalski savez BiH, ako izbori plasman na završnicu kontinentalnog šampionata inkasirati oko devetnaest miliona maraka. Plasmanom u “A” diviziju UEFA Lige nacija FS BiH je zaradio devet miliona maraka.

Bilo je razgovora i o infrastrukturi, mimo petnaest terena iz projekta FIFA, a Borac, Zrinjski i Sarajevo dobili su donaciju od 100.000 maraka za izgradnju video nadzora i elektronskih čitača kako bi Gradski stadion u Banjaluci, te stadioni “Pod Bijelim brijegom” i “Koševo” dobili moderne ulazne i siguronosne kapije za evropske utakmice, po strogim uslovima UEFA.

-Taj novac je ustvari samo “paravan” za dva miliona maraka uloženih u rekonstrukciju “Grbavice” od strane Saveza, kako bi se napravio “reciprocitet”. A pre toga pitaj Boga koliko je miliona uloženo na “Bilino polje”. Banjaluka, Mostar i Koševo su su ustvari samo “flaster na usta” da neko ne bi potegnuo priču objektivnosti Saveza i Izvršnog odbora – tvrdi izvor Sportskog žurnala. 

Na kraju je Izvršni odbor prihvatio predlog plana aktivnosti na implementaciji UEFA Grov i Grasruts programa, s ciljem omasovljavanja učešća devojčica u fudbalu za period 2019-21, kao i prijedlog strategije razvoja ženskog fudbala FS BiH za pomenuti, uključujući i potpisivanje Memoranduma o saradnji sa fudbalskim savezom Norveške koji će pružiti punu podršku i tehničku pomoć u realizaciji programa edukacije, žena trenera, kao i u celokupnom razvoju bazičnog fudbala.


Pravni komitet

O žalbi firme “Mavas” iz Mrkonjić Grada odlučivaće Pravna komisija Fudbalskog saveza BiH čiji je predsednik Enes Hašić, a potpredsednici Mladen Ćorluka i Nijaz Smajlović. Zamenski članovi su: Adelina Džanković, Dragan Brkić i Brane Todorović.
Sportski zurnal

CLanovi IO FS BiH