XS
SM
MD
LG

Sarajevo ubjedljivo u Tuzli

Fudbaleri Sarajeva slavili su na gostovanju kod Tuzla Cityja u okviru 20. kola Premijer lige BiH rezultatom 3:0, čime su na najbolji mogući način otvorili proljetni dio sezone.

Trener domaćih Slobodan Starčević je u ovu utakmicu ušao lišen usluga nekoliko važnih fudbalera. Prije svega to se donosilo na kapitena ekipe iz jesenjeg dijela Ivana Kostića, koji je zbog povrede propustio veći dio priprema, Samira Efenedića koji je također izvan stroja zbog povrede, te Nermina Crnkića, koji je zbog crvenog kartona iz jesenjeg dijela propustio ovaj duel.

Sa druge strane njegov kolega sa druge strane Husref Musemić je imao sve igrače na raspolaganju izuzev Selmira Pidre koji je zbog povrede morao izostati sa ovog meča. Njegovo mjesto je zauzeo iskusni Almir Bekić, koji se nakon povrede tokom jesenjeg dijela vratio u tim u punom kapacitetu. Oba trenera nisu odustala od koncepcije igre koju su primijenjivalo tokom jesenjeg dijela i na teren su izveli ekipe, koje su igrale u standardnim formacijama 4-2-3-1 sa Ahmetovićem sa jedne i Ubiparipom sa druge strane u samom vrhu napada.

Iz prve poluprilike Sarajevo je stiglo do prednosti. Tatar je ubacio sa desne strane, Čomor je pokišao prsima da vrati loptu golmanu Fejziću, ali je Velkoski iskoristio njegovu pogrešku i savladao Fejzića. Tom prilikom kapiten Sarajeva je nezgodno zakačio golmana Tuzle, pa je nakon liječničke intervencije morao napustiti igru, a njegovo mjesto je zauzeo Nurković.

Prekid od pet minuta utjecao je na obje ekipe pa nakon što je igra nastavljena nismo vidjeli previše šansi. Igrala se 22. minuta kada je nakon jednog ubačaja Bekića sa lijeve strane, Ahmetović tražio kazneni udarac, ali je sudija Petrović samo odmahnuo rukom. Domaći tim nije imao prilika da ugrozi Kovačevića, a jednu od potencijalnih prilika upropastio ja Ubiparip faulom u napadu.

U 34. minuti Sarajevo stiže do novog pogotka. Nurković je loše reagovao, Ahmetović je uzeo poklon loptu, asistirao Stanojeviću koji je bez velikih problema savladao golmana Tuzle. Tek nakon drugog pogotka Starčevićev tim je počeo da igra ofanzivnije, ali osim nekoliko ubačaja sa strane, koje je Kovačević bez problema rješavao, ništa spektakularno se nije desilo pred golom Sarajeva.

U sudijskoj nadoknadi prvog dijela Bekić je okušao svoj udarac, ali je ovog puta Nurković bio siguran. Bila je to ujedno i posljednja prilika u prvom dijelu u kojem je Sarajevo u potpunosti dominiralo i imalo više nego dobru zalihu pred nastavak susreta.

U drugom dijelu slična slika na terenu, a Sarajevo dolazi do prve prilike u 53. minuti. Kombinacija Velkoskog i Bekića ppo lijevoj strani rezultirala je dobrom povratnom loptom za Ahmetovića, ali njegov udarac odlazi malo pored gola Nurkovića. U 63. minuti Sarajevo je preko Hebibovića pokušalo ponovo ugroziti gol Tuzle, ali njegov udarac je završio pored gola Tuzlaka.

Domaći tim je u drugom dijelu imao nešto više od igre za razliku od prvog dijela, ali njihovi napadi su završavali većinom na 20-ak metara od gola Kovačevića. U 75. minuti Sarajevo je ovjerilo pobjedu. Bekić je ubacio sa lijeve strane, Tatar na drugoj stativi asistirao za Ahmetovića, koji je postigao pogodak za visoko vodstvo Bordo tima. Čini se da je i Tatar bio u nedozvoljenoj poziciji, ali su sudije dozvolili da se igra nastavi.

Pet minuta kasnije Hebibović je na asistenciju Velkoskog šutirao, ali je Nurković bio siguran. Prvi udarac u okvir gola domaći tim je imao u 86. minuti kada Ubiparip šutira, ali lopta je bila lak plijen za golmana Kovačevića.

Do kraja meča nije bilo promjena, pa je Sarajevo stiglo do trijumfa koji će dodatno podići samopouzdanje Bordo timu pred nastavak sezone.

Sport1.ba

 


Mladost 3 : 1 Krupa
Radnik 1 : 0 Sloboda
Čelik 1 : 1 Široki Brijeg
Tuzla Siti 0 : 3 Željezničar
Zvijezda 09 0 : 0 Zrinjski
GOŠK 0 : 2 Sarajevo
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Sarajevo 33 21 7 5 70
2 Zrinjski 33 19 8 6 65
3 Široki Brijeg 33 13 15 5 54
4 Željezničar 33 14 8 11 50
5 Radnik 33 10 14 9 44
6 Mladost 33 12 7 14 43
7 Čelik 33 11 10 12 43
8 Sloboda 33 10 8 15 38
9 Zvijezda 09 33 9 11 13 38
10 Tuzla Siti 33 9 9 15 36
11 Krupa 33 8 9 16 33
12 GOŠK 33 5 8 20 23