XS
SM
MD
LG

Nastavljen "rat" klubova i Saveza oko Omladinske lige Republike Srpske

Izvršni odbor N/FS Bosne i Hercegovine je na nedavnoj sjednici odlučio da uđe u projekat pokretanja Omladinske Premijer lige Bosne i Hercegovine, a inicijativa je naišla na odobravanje futsal radnika u Bosni i Hercegovini.

No, pozitivna energija sa nivoa Bosne i Hercegovine nikako da se prenese na entitetski nivo, jer klubovi Prve lige Republike Srpske već mjesecima otvoreno ratuju sa Fudbalskim savezom Republike Srpske (ili FSRS sa njima).

Sredinom februara nazirao se dogovor zaraćenih strana. Klubovi su izašli sa svojim prijedlogom, te su jasno podcrtali da ako ga ne ispune prihvataju svaku vrstu kazne. FSRS je načelno prihvatio taj dogovor, međutim na posljednjoj sjednici Izvršnog odbora FSRS odbijen je taj zahtjev klubova, te se striktno naređuje klubovima da postupe po pravilniku kojeg je zamislio FSRS.

Klubovi su predlagali FSRS da izbjegnu lakrdiju, kakvu samo zna napraviti FSRS sa svojim misliocima, a koji su, kada su došli do pozicije da se pitaju o futsalu, počeli i da se raspituju o pravilima same igre, što dovoljno govori o apsurdnosti stanja u kojem se futsal u Republici Srpskoj nalazi. Naime, svi klubovi su bili složni u tome da se igra turnirski, odnosno da se u jednom mjestu sastane po nekoliko ekipa koje su najbliže datom mjestu odigravanja utakmica, te da podjele troškove službenih lica i korištenja dvorane. FSRS je, kako rekosmo, načelno pristao na taj dogovor, te su klubovi ozbiljno pristupili organizaciji.

KMF Jahorina je zakazao dvoranu, a njima su se priključili i ostali futsal klubovi koji su željeli da se pojave na Palama i odigraju utakmice po unaprijed zakazanom rasporedu Omladinske lige Republike Srpske. Tako bi na Pale stigli i KMF Nevesinje, KMF Brčko zdravlje, KMF Ljubinje, a njima su se naknadno pridružili i KMF Brod i KMF Kotor Varoš. Zajedno sa domaćinom KMF Jahorina ove ekipe su željele da podjele megdan i ispune svoju obavezu igranja Omladinske lige, koja je i ove, baš kao i prethodnih godina, pretvorena u lakrdiju.

No, 5. marta klubovima je stigao dopis od FSRS kojeg potpisuje Predsjednik komisije za mali fudbal, Saša Andrijašević, da je Izvršni odbor FSRS odbio zahtjev klubova i naložio igranje po unaprijed utvrđenom planu.

Tako se priča oko Omladinske lige Republike Srpske u futalu vratila na mrtvu tačku. Klubovi su i dalje složni i jasni da ligu kakvu je zamislio FSRS neće igrati ni pod cijenu kazni. Svjesni su, kažu nam, da će pojedini klubovi biti žestoki kažnjeni kako bi FSRS prikrio svoju nesposobnost, ali i poručuju da ih mogu kažnjavati i novčano i bodovno, ali pristati na uslove FSRS neće.

Kako su nam rekli predstavnici pojedinih klubova njih su lično zvali iz FSRS, predstavnici komisije za mali fudbal i omladinski fudbal, kako bi ih pokušali nagovoriti da igraju ligu pod prijetnjom sankcija, ali od toga neće biti ništa.

Jasno je da je futsal Republike Srpske odavno u ćorsokaku zahvaljujući apsolutnoj nebrizi FSRS za ovom igrom. Klubovi se gase, odustaju, a Premijer liga svake godine ostaje na sve manje predstavnika iz Republike Srpske. Ni ova sezona, kada je od takmičenja odustao najveći futsal klub Republike Srpske, KMF Leotar, a ispao osvajač svih takmičenja unutar FSRS i BiH, KMF Tango, nije dovoljan alarm za uzbunu u FSRS, jer većina njih zapravo i ne zna šta je futsal i koliko brzo raste u svijetu. Omladinska liga je tu najmanji problem, opstanak futsala u Republici Srpskoj sa ovakvom politikom je pod velikim znakom pitanja.


14 .kolo Prva liga RS
Nevesinje 6 : 1 Kotor Varoš
Brčko Zdravlje 1 : 6 Brod
Ljubinje 9 : 11 Šampion
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Nevesinje 12 8 0 4 24
2 Šampion 12 8 0 4 24
3 Kotor Varoš 12 7 0 5 21
4 Brod 12 6 0 6 18
5 Jahorina (-3) 12 5 2 5 14
6 Brčko Zdravlje 12 3 2 7 11
7 Ljubinje (-4) 12 3 0 9 5