XS
SM
MD
LG

Petnaest godina trenerskog rada

Ovih dana, tačnije 15.marta,navršava se punih 15 godina kada je u medijima objavljen prilog o tada šesnaestogodišnjem Slavku Petroviću, junioru Ozrena iz Petrova, koji je 2004 godine u klubu postavljen za trenera najmlađih selekcija. Mnogima je bilo iznenađenje da tako mlad fudbaler, junior, bude trener, ali ne i Petroviću koji je čvrsto odlučio da mu trenerski poziv bude izbor za budućnost..

- Tačno je da mi se tada kao fudbalskom poletarcu ostvario dečački san, da postanem trener. Možda je na to uticao i razvoj događaja, jer je moj otac bio vezan za fudbal, a ja sam prve fudbalske korake napravio na terenima Ozrena. Međutim, bilo bi neskromno ako ne bih rekao da sam kao i svaki početnik volio da postanem poznati fudbaler. Međutim, gledajući moje trenere sve više se javljala želja da jednog dana i ja radim taj posao. Lep osećaj je kada naučite od trenera nešto novo, bez obzira da li je u pitanju taktički ili teoretski savet. Možda su u Ozrenu osetili moju želju i poverili su mi da vodim pionire, odnosno kadete. I od tada je krenulo... priča Slavko.

Po završetku srednje škole, uz savet i odluku roditelja, Petrović odlazi u Beograd gde upisuje Visoku školu za sport na kojoj je diplomirao desetkom.

- Za diplomski rad imao sam temu „Metodika obučavanja i usavršavanja zonske odbrane u fudbalu“. Nakon čestitki profesora, eminentnih trenerskih imena, konačno sam shvatio da je moja velika želja da budem trener i definitivno potvrđena. Shvatio sam da ću raditi sa fudbale rima, iznositi ideje, planirati razvoj igre, praviti metodološki pristup i na kraju stvarati nove fudbalere i ekipu kao celinu, sa zadovoljstvom priča trener koji je evidentiran kao najmlađi nosilac UEFA profi A licence na prostorima BiH.

Po povratku iz Beograda Petrović dolazi 2011 godine u dobojsku Slogu,u kojoj je radio do 2014 godine u ulogama trenera predpionirske,kadetske i juniorske selekcije, a 2013. godine obavljao je funkcije koordinatora omladinske skole ali i šefa strucnog staba.

Od 2014 do 2107 godine bio je rukovodilac skole fudbala Fer plej.

Ostavio je upečatljiv trag kao trener na bh prostorima što nije ostalo nezapaženo.Usledila prekretnica u karijeri mladog fudbalskog stručnjaka pa je stigao poziv iz Skandinavije. Otputovao je 2017. godine u Švedsku, tačnije u FK Rosengard iz Malmea gdje postaje glavni trener za selekcije 2007/2008 godiste

-U Malme sam došao početkom maja 2017. godine. Prošao sam dodatnu edukaciju za trenere u Švedskom savezu za C i B program. Imam odlične uslove u Švedskoj, gde sam zadužen za selekciju U-11, koja je pod mojim vođstvom ostvarila odličan napredak ,podatak tome je da smo tri puta pobedila jedan od najboljih klubova u Švedskoj sa profesionalnog nivoa, Malme FF. U radu mi asistiraju Ivan Perić i Samer Veheid  treneri koji posjeduju B licencu Švedskog saveza.Švedska puno ulaže u fudbal, imaju odličnu infrastukturu, stručni kadar i nisu slučajno tu gde jesu. Prezadovoljan sam i radujem se da je moj rad je prepoznat i da se ceni. Mnogo treba uraditi da se stanje u našem fudbalu promeni i nije slučajno da pomalo zaostajemo za fudbalskim svetom - ističe Petrović

Ovaj mladi fudbalski strateg žali što nije dobio pravu priliku za rad u BiH ali ni u Srbiji,Petrovic smatra da mnogi klubovi nemaju kriterijume u odabiru trenera.

Gubimo vreme gledajući u – juče. Suština je da kroz viziju i ciljeve trener prezentuje svoju filozofiju fudbala i svoju strucnost i da za taj posao bude odgovoran.Svakao da klubovi treba da ulažu u darovite trenere,to se sigurno višestruko vraća.Kad se proceni da je neko darovit za trenera klub treba sve da učini da se taj mladi stručnjak razvija kako treba. Mnogi treneri na početku karijere nemaju viziju šta i gde treba da rade . Nije dovoljno da je neko bio veliki igrač, jer su to dva potpuno različita posla. Zbog toga smo već potrošili mnogo perspektivnih trenera, jer su nepripremljeni ušli u to.Imao sam priliku da kroz rad u FK Rosengardu razvijam svoju strucnost kroz edukaciju ali i kroz praktičan rad unutar kluba i uz stručnu podrsku koordinatora za mlade Ahmeada Zreima stičem znanja sa najvišeg nivoa edukacije u Švedskom savezu i napredujem kao trener - zaključio je Slavko Petrović, mladi fudbalski stručnjak

 Školovanjem do licenci i certifikata

Slavko Petrović je uporedo sa školovanjem u Beogradu 2006 godine i Centru za edukaciju trenera NS/FS BiH završio UEFA "B" program ,dve godine kasnije stekao je u Sarajevu i zvanje trenara sa UEFA "A" licencom. Posedije i certifikat Coerever Coaching akademije,koga je stekao na edukaciji u Beogradui 2015 i godinu dana kasnije u Novom Sadu.