XS
SM
MD
LG

Derbi pripao Iskri

U derbiju 12. kola Premijer ženske lige Bosne i Hercegovine fudbalerke Iskre iz Bugojna ostvarile su veoma važan trijumf, pošto su u Brčkom porazile domaću Lokomotivu minimalnim rezultatom 0:1.

Bugojanke su na taj način stigle su pete pobjede na gostovanjima, dok će Lokosice još čekati na prvi trijumf kod kuće protiv tima sa Jaklića.

Utakmica je bila onakva kakvu je većina i očekivala, čvrsta, neizvjesna, puna žari, borbe sa obje strane, dosta duela i trčanja.

Početak meča bolje je otvorila domaća ekipa, već u 58. sekundi, Mešanović je iz slobodnog udarca centriala u šesnaesterac, ali je lopta otišla pored gola.

Zatim u 5. minuti Džanić je pogriješila u odbrani, a to je mogla da kazni Osmančević koja je šutirala pravo u golmana Fačić.

U 10. minuti Iskra je imala stopostotnu priliku, Koluh je poslala loptu u prostor za Jović koja pogađa stativu, pa se rezultat nije mjenjao.

Dva minuta kasnije Grebenar je napravila prekršaj nad Damjanović na rubu kaznenog prostora, upravo je napadačica Lokomotive pokušala da ugorzi čuvara mreže ekipe Iskre, no lopta ide preko gola.

U 19. minuti meča Vujadin dobija loptu od Mešanović, namješta se na desnu nogu i puca pored gola.

Deset minuta poslije opet je Vujadin bila u centru pažnje Zukić joj šalje loptu između veznih igračica gostujuće ekipe, ponovo se desetka Lokomotive dobro namjestila i šutirala, ali Kundić dobro brani.

Iskra je nakon dužeg vremena uputila udarac u okvir gola, igrala se 35. minuta kada je Bajrektarević šutirala po sredini gola.

Pet minuta kasnije nova šansa za domaću ekipu, Vujadin je izbacila dvije igračice gostujuće ekipe, odlično se ponovo namjestila, ipak kapiten Iskre odlično brani, pa je prvi dio igre završen bez golova.

U nastavku utakmice viđena je velika želja i borba na terenu za svaku loptu od obje ekipe.

Peta minuta drugog poluvremena donijela je uzbuđenje, Vujadin je imala novu lijepu šansu, ali je lopta otišla preko gola.

Pokušavale su još za domaću ekipu Zukić i Damjanović u više navrata, no Kundić je bila svaki put na pravom mjestu. Bugojanke su u 65. minuti mogle do gola, Koluh je zamalo iskoristila grešku golmana Ajle Fačić, no bila je na mjestu.

Samo tri minute kasnije velika šansa na drugoj strani za Lokosice, Marija Damjanović je ušla u šesnaesterac, dobro gađala drugi ugao, ipak, nevjerovatna Kundić ponovo brani.

A onda ključni momenat utakmice dešava se u 72. minuti, Koluh je poslala loptu prema Zerini Piskić koja je prebacila loptu preko Trujić, šutirala u drugi ugao i pogodila mrežu za vodstvo Iskre od 0:1.

Domaće igrače su protestovale i smatrale da je Piskić igrala rukom, međutim Merima Čelik je pokazala na centar. Lokomotiva je na sve načine pokušavala da stigne bar do boda, ali odbrana Iskre to nije dozvoila, pa je rezultat ostao nepromjenjen.

Selma Omerović, trener Iskre nije krila zadovoljstvo nakon pobjede.

- Prije utakmice znala sam da će ovo biti teška borba, da dolazimo doista jednoj pripremljenoj ekipi, čestitala bi ekipi Brčkog na zaista jednoj dobro partiji, pošteno su nas namučili u ovoj utakmici, kao i u prvoj polusezoni. Ja bi im se zahvalila na fer i korektnoj igri, na gostoprimstvu i želim im sve najbolje u nastavku sezone. Sama činjenica govori da smo u prvom poluvremenu imale stativu, prečku, pa da smo bile i možda nadmoćnije malo na terenu, kako u prvom, pa i u drugo dijelu igre. U pojedinim momentima i Lokomotiva je imala stvarno dobre šanse, međutim, mi smo tu jednu iskoristili i iskreno mislim da smo zaslužile pobjedu. Što se tiče ekipe Sarajeva one su stvarno dimenzija iznad, ali dok postoji bilo kakva matematička šansa mi ćemo se boriti za bilo koji trofej do samoga kraja. Naše ambicije su svakako da pokušamo osvojiti Kup Bosne i Hercegovine, izjavila je Selma Omerović.

Sa druge strane Milorad Ilišković čestitao je gostujućoj ekipi.

- Čestitke ekipi Iskre. Dobra utakmica. Kada jedna ekipa ne iskoristi svoje prilike, obično biva kažnjena. Šahovski rečeno, imali smo nekoliko prilika za mat, ali izostao je završni potez. Ostaje nam da se okrenemo utakmicama koje dolaze. Djevojke moraju izaći jače iz ovog, bilo je tu dobrih momenata. Porazi nisu dobri, ali su škola i ja vjerujem da su moje igračice naučile lekciju, rekao je trener Lokomotive.

ŽFK Lokomotiva Brčko - ŽNK Iskra Bugojno 0:1 (0:0)

Stadion: Lokomotiva Gledalaca: 130 Glavni sudija: Merima Čelik (Sarajevo). Pomoćnici: Nejra Ališpago (Sarajevo) i Edis Trklja (Sarajevo). Žuti kartoni: Lokomotiva (Vujadin), Iskra (Grebenar, Piskić, Dijaković).

Lokomotiva: Fačić, Džanić, Vrsajko, Mešanović, Trujić, Vujadin, Ćosić (od 73. Kešetović), Zukić, Ilić, Mirkić (od 88. Rosuljaš), Damjanović. Trener: Milorad Ilišković

Iskra: Kundić, Bajrić (od 61. Haračić), Jašarević, Bajrektarević, Osmančević, Grebenar, Piskić, Dijaković, Gradinović, Jović (od 61. Milov), Koluh. Trener: Selma Omerović

Igračica utakmice: Zerina Piskić (Iskra Bugojno)


Gradina 0 : 6 Radnik Bumerang
Banja Luka 0 : 6 Emina
Alfa Modriča 0 : 6 SFK 2000
Lokomotiva 0 : 1 Iskra
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 SFK 2000 12 11 1 0 34
2 Iskra 12 10 1 1 31
3 Emina 12 7 0 5 21
4 Lokomotiva 12 7 0 5 21
5 Radnik Bumerang 12 5 0 7 15
6 Alfa Modriča 12 3 0 9 9
7 Banja Luka 12 3 0 9 9
8 Gradina 12 1 0 11 3