XS
SM
MD
LG

Vrijeme je za ''martovsko ludilo''

Pred nama je ''martovsko ludilo'' odnosno završnica koledž košarke. Noćas su izvučeni parovi a prvi dio takmičenja kreće već sutra.

U utorak i srijedu na programu je ''First Four'' odnosno četiri kvalifikaciona meča. Prvi na teren izlaze Farlaih i Prairi. Radi se o o dva koledža koja i nemaju baš preveliku istoriju. Za starije ljubitelje košarke treba spomenuti centra Prairija Bitija, koji je igrao i za Los Anđeles Lejkerse. Međutim, Farlaih i Prairi su ostvarivali skromne rezultate. Ko god da dobije ovaj meč, nema previše šansi u prvoj rundi jer ide na Gonzagu, predvođenu Ri Hačimurom.

Drugi meč u utorak igraju Templ i Belmont. Gledajući istoriju Templ je mnogo zvučniji koledž i prije 17 godina igrali su polufinale NCAA. Za njih je recimo igrao i Mark Džekson, koji je vodio Golden Stejt prije ''Stiv Ker ere''. Ko pobijedi u ovom duelu ide na Merilend. Merilend ima neke zanimljive igrače kao što je Bruno Fernando a tu je i Ivan Bender. Svakako, Merilend je favorit sa kim god bude igrao u prvoj rundi.

U srijedu su na programu takođe dva meča. Arizona Stejt i Sent Dzon igraju derbi pretkvalifikacija. Arizona je nakon par odličnih sezona kada su imali i igrače poput Markanena, Ejtona i Ristića, doživjela veliki pad ove godine. Nisu uspjeli doći do prve runde nego igraju faktički pretkvalifikacije. Protivnik će im biti Sent Džon. Ekipa slavne prošlosti u kojoj su stasali mnog igrači. Džejson Vilijams, Ron Artest, Mo Harklis, Omar Kuk, samo su neki od imena koja su prošla kroz Sent Džon koledž. Ko pobijedi u ovom meču ide na Bafalo koji je dobar ove godine a inače se radi o skromnom koledžu.

Drugi duel biće meč između Nort Keroline Central i Nort Dakote. Nort Kerolina Central je skroman koledž. U istoriji imaju samo tri igrača koja su završila u NBA ligi. Nort Dakota Stejt je koledž koji takođe nema velike rezultate kroz istoriju. Pobjednik ovog duela ide na ekipu Djuka sa Beretom i Zajonom tako da dalje od prve runde teško da mogu i jedni i drugi.

Sama prva runda igra se u četvrtak i petak. Tada ćemo u dva dana imati 32 meča. Pauze nema budući da za vikend imamo na programu novih 16 mečeva odnosno duele druge runde.

Pored Djuka koji ima sjajnu generaciju sa Viliamsonom, Beretom i Redišem, svakako treba ispratiti još neke ekipe koje mogu daleko. Nort Kerolina ima zanimljivu ekipu koju predvode Litl i Vajt a u prvoj rundi igraju protiv Ajone. Viđjećemo koliko može i Sent Mari sa Moratom. Oni u prvoj rundi igraju u četvrtak sa Marketom.

Od zanimljivih mečeva valja još izdvojiti i duele Bejlora i Sirakjuza. Sent Meri i Vilanova takođe igraju zanimljiv meč. Vidjećeo koliko ove godine može i Kentaki predvođen Keldonom Džonsonom. Oni u prvoj rundi igraju protiv Kristiana.

U svakom slučaju očekuje nas veoma zanimljiva prva sedmica uz čak 52 meča. Iznenađenja će sigurno biti jer su NCAA i martovsko ludilo poznati po tome.

Foto: NCAA