XS
SM
MD
LG

Ćejić najavljuje lepše fubalske dane,uz pomoć špijuna

Процес лиценцирања прволигашких клубова у јуну је један од најзначајнијих и најважнијих пројеката Фудбалског савеза Републике Српске, а у склопу тога донесена је и одлука о скраћењу лиге са дванаест на десет клубова од сезоне 2019/20. Шта би, уствари, то требало да донесе у будућности, покушао је да објасни Горан Ћејић, генерални секретар ентитетског Савеза из Бањалуке:

-Пре свега очекујемо да ће ниво квалитета да порасте, али и да се одређене негативности које смо уочили и о којима се говори искоренимо. Процес лиценцирања је у служби фудбала, побољшања услова рада клубова, али уједно и гаранције за такмичење јер смо у прошлости имали доста примера одустајања и скрнављења лига у систему ФСРС. Једноставно, процес лиценцирања ће селектирати клубове, на оне који могу да га прођу и оне који не. Ко добије лиценцу моћи ће да се организационо и финансијски надограђује, напредује и спремно дочекује изазове у будућности, а они други би требало да се угледају на ове прве клубове и д апокушају да омогуће функционисање у складу са лиценца уловима.

Први оперативац Фудбалског савеза Републике Српске је потом покушао да образложи и два показатеља јако битна за омладински фудбал.

-Суштински ту су важна два показатеља унапређења омладинског фудбала, дефинитивно би искоренили ставове клубова који желе да се такмиче без омладинских категорија, а врло добро знају да су они главни услов за наступ у савезном рангу такмичења. Процесом лиценцирања подигли би квалитет рада у омладинским погонима наших клубова одакле можемо да црпимо из широке базе и талентоване дечаке за наше репрезентативне селекције, као рецимо у последњој акцији у Чешкој, када су из наших прволигаша и друголигаша наступала деца. Други показатељ који говори о лиценцирању као позитивном тренду јесте све већи договор клубова и школа фудбала, које се враћају у систем, на обострано задовољство – рекао је Горан Ћејић.

Сам процес лиценцирања довешће већину клубова у ред, али и другачије – резонско размишљање од досадашњег начина ноншаланције.

-Такмичиће се онај ко може и ко има услове. Процес лиценцирања захтева организациону, стручну и финансијску консолидацију и транспаретност, што до сада није био случај. Ето, рецимо, годинама нисмо повећавали котизацију нити трошкове такмичења, а клубови своје обавезе не могу да измире ни у осамнаест рата, а не предвиђене две! А сада када би упитали клубове да ли могу да играју квалификације за Лигу Европе њих би 90 одсто рекло да могу. Како? Немају основне услове за испуњавање лиценце, а сви желе да играју у Првој лиги. Мора да се уведе системски ред и да се поштују правила и начела лиценцирање, кој ће, сигуран сам, донети много тога позитивног. Лиценцирање је у потпуности легално и исправно и може само да унапреди фудбал Републике Српске, али и рад у клубовима – јасан је на крају био Горан Ћејић, генерални секретар ФС Републике Српске.

Свесни су у Савезу и да ће скраћење лиге, али и процес лиценцирања донети и неке ванфудбалске ствари.

-Савез, са својим органима задуженим за спровођење такмичења је спреман да се ухвати у коштац са свим негативним појавама које уочимо, али и стварима које нису фудбалске. Имамо и одређених најава и дојава, све ћемо да пратимо. Не треба заборавити како смо пре неколико година реаговали на утакмице у Теслићу и Требињу. Имамо и листу посебних посматрача који ће током пролећне сезоне да прате све лиге и реагују и на најмању нефудбалску ствари. Имамо механизме да сузбијемо негативне ствари и не би било добро да будемо изазвани, односно да неко тестира наше мишиће и стрпљење . Јасан је Горан Ћејић.

Goran Ćejić


Leotar 4 : 1 Velež
Ilićka 01 : Bratstvo
Glasinac 2011 : Jedinstvo(Br)
Famos 6 : 0 Mladost(G)
Stakorina : Mladost(R)
Proleter : Drina HE
Guber 3 : 2 Budućnost
Tabela
Poz Tim UT PB N PR BOD
1 Jedinstvo(Bč) 21 19 2 0 59
2 Leotar 22 19 0 3 57
3 Velež 21 10 3 8 33
4 Glasinac 2011 21 10 2 9 32
5 Jedinstvo(Br) 21 9 4 8 31
6 Famos 22 9 3 10 30
7 Drina HE 20 9 3 8 30
8 Mladost(G) 21 7 5 9 26
9 Budućnost 21 6 6 9 24
10 Ilićka 01 21 7 3 11 24
11 Mladost(R) 20 7 1 12 22
12 Bratstvo 21 6 3 12 21
13 Guber 21 6 3 12 21
14 Stakorina 21 5 5 11 20
15 Proleter 20 5 3 12 18