XS
SM
MD
LG

Otvorena manifestacija Snowmakerdays na Jahorini

Trodnevna manifestacija Snowmakerdays je okupila 100 učesnika iz 35 zemalja svijeta koji će imati priliku da razmjene iskustva o upravljanju ski-centrima i vide predstavljanje projekta vještačkog osnježavanja urađenog na Jahorini, zvanično je otvorena danas, 22.3.2019. godine.

Ministar trgovine i turizma u Vladi RS, gospođa Dragica Kovač, direktor Olimpijskog centra Jahorina, gospodin Dejan Ljevnaić i predstavnik Technoalpina Nemanja Đogo zvanično su otvorili ovu manifestaciju.

Kovačeva je na konferenciji za novinare rekla da joj je zadovoljstvo što je na Jahorini, koja iz godine u godinu privlači sve više turista i obara rekorde po broju posjetilaca, noćenja i korisnika skijaških staza.  "Naša Jahorine ima i mnogo dužu skijašku sezonu u odnosu na ostale ski-centre u okruženju, a to je omogućio sistem za osnježavanje skijaških staza. Zbog toga se danas održava Konferencija o zimskom turizmu koja ima zadatak da predstavi najnovija dostignuća na polju izgradnje sistema za osnježavanje", rekla je Kovačeva i dodala da će učesnici konferencije dobiti određenu obuku u ovoj oblasti, te steći nova znanja i iskustva.
 
Direktor Olimpijskog centra Jahorina Dejan Ljevnaić rekao je da mu je velika čast što su domaćini ove konferencije kako bi razmijenili iskustva sa direktorima ski-centara. On je naveo da Jahorina ima dobar primjer prakse sistema za vještačko osnježavanje, podsjećajući da svi znaju u kakvom stanju je planina bila prije dvije sezone, te da od sistema za vještačko osnježavanje sve zavisi. "To je jedna ozbiljna baza, na koju se svi nadograđuju. Od sistema zavisi da li će raditi žičare, hoteli, restorani, ski-rente i zbog toga smo odabrali najkvalitetniji i najbolji sistem na svijetu - Tehnoalpin i postigli dobre rezultate", istakao je Ljevnaić.

 Ljevnaić je zahvalio kompaniji Tehnoalpin na saradnji i podršci, za realizovani projekat, kao i resornom ministru Dragici Kovač, koja podržava sve projekte na Jahorini. „Konferencija Snowmakers day traje 3 dana i imamo čast da na Jahorini ugostimo preko 100 učesnika i to iz: Rumunije, Turske, Gruzije, Slovenije, Srbije, Crne Gore, Austrije, Italije i naravno Bosne i Hercegovine. Radi se sve o direktorima ski centara i zvaničnicima privrednih komora. Upravo počinju predavanja i paneli i radujem se da čujem novosti iz svijeta skijanja, u pogledu novih tehnologija i statističkih činjenica“ rekao je Ljevnaić i dodao da im je odato priznanje i za projekat sistema za osnežavanje, jer su svi ovi direktori ski centara došli da vide primjer dobre prakse i kako treba sprovoditi investiciju u vještačko osnježavanje.

Menadžer kompanije Tehnoalpin iz Italije, Nemanja Đogo, zahvalio je Olimpijskom centru Jahorina i direktoru Dejanu Ljevnaiću što su omogućili da bude održana prva internacionalna konferencija Snowmakerdays.

 "Drago nam je što je Olimpijski centar Jahorina izabrao naš sistem za vještačko osnježavanje - najveći sistem u ovom regionu koji smo pravili. Na konferenciji ćemo pokazati šta smo napravili - od staza, piste, pumpne stanice i topova", rekao je Đogo.