XS
SM
MD
LG

Nelogična diskreditacija na tenderu

Afera oko izbora firme koja će raditi petnaest terena s plastičnom travom iz projekta UEFA i FIFA u BiH sve više potresa Fudbalski savez iz Sarajeva, a zbog nepoštovanja plasmana na osnovu pristiglih ponuda na tanderu za dobijanje posla vrlo lako može da se dogodi da Nion i Cirih uskrate sredstva i da sve ostane samo na priči i pustim željama.

To je, između ostalog, potvrdio i Nihad Hodžić iz posebne Komisije koja je zadužena u ime FS BiH za ovaj posao istakavši da UEFA i FIFA mogu da odbiju “krovni” Savez “Dejtonske zemlje”. Problem je nastao kada je prvoplasirana firma na tanderu za izgradnju pomenutih terena “Mavas” iz Mrkonjić Grada “skinuta”, a počela da se favorizuje firma “Pejkom” iz Beograda. Prvo je bio sporan dokument Poreske uprave Republike Srpske za koji je Pravna komisija Fudbalskog saveza BiH utvrdila da je ispravan, a nakon odluke Izvršnog odbora sada se “Mavasu” osporava sertifikat UEFA i FIFA za terene.

-Da li je logično da firma koja je već izgradila nekoliko terena u BiH nema potreban sertifikat za terene UEFA i FIFA? Naravno da nije! “Mavas” je ušao u novi projekat izgradnje terena za FK Tuzla Siti, radio je Veležov stadion, pomoćni teren Gradskog stadiona u Banjaluci, pa teren sa veštakom u Derventi… Međutim, ova firma iz Mrkonjić Grada nije nekom po volji u Savezu i zbog toga se radi na tome da se “Mavas”, na sve načine, pokuša da diskredituje – tvrdi jedan od članova Izvršnog odbora FS BiH koji je želeo da ostane anoniman.

Zbog novonastale situacije “Mavas” je uputio novu žalbu u Savez, bolje rečeno prigovor na osporavanje sertifikata, a najavljena je i tužba koja bi mogla da uzdrma fudbalsku javnost u BiH. Iako se niko iz ove firme nije oglašavao po pitanju novonastale situacije saznajemo da je došlo do podele među članovima Izvršnog odbora FS BiH u ovoj priči, jer su pretnje tužbom više nego ozbiljne i utemeljene na činjenicama i jasnim argumentima.

-Predsednik FS BiH Elvedin Begić sa ovim nema ništa, čak mu se određene stvari i rade iza leđa, nije u potpunosti upoznat sa stvarnim stanjem. U celoj priči nije logično da se obična Komisija izdiže iznad Izvršnog odbora, Pravnog komiteta i samog Saveza jer to je znak da nema hijerarhije autoriteta. Postoji mogućnost da se već sada rade određene stvari uoči izbora 2020. godine kada će doći do promene na predsedničkoj funkciji, a mnogi sebi već sada pripremaju teren da bi mogli da nastave korupciju i kriminal – dodao je izvor Žurnala iz “fudbalske vlade” BiH.

UEFA i FIFA pomno prate dešavanja oko projekta izgradnje petnaest terena sa veštačkom travom u BiH, a na sve nepravilnosti će sigurno reagovati. Posledice po Fudbalski savez iz Sarajeva mogle bi da budu pogubne, a celi projekat, ako preraste u još veću aferu, mogao bi da propadne. Biće zanimljivo sačekati do 2. aprila kada je, prema rečima Nihada Hodžića, rok da Savez prijavi firmu koja će da radi terene. Firma “Mavas” već iza sebe ima rezulatte izgradnje terena u BiH pa se postavlja logično pitanje: da li je njena diskreditacija od strane pojedinaca iz FS BiH na tenderu logična?

Odbijen kompromis

Prema informacijama iz FS BiH “Mavas” je predložio kompromisno rešenje, da tri firme koje su se prijavile na tender raspodele posao i da svako dobije izgradnju po pet terena, a da firma iz Mrkonjić Grada bude zadužena za one na teritoriji Republike Srpske. Ali, taj predlog je odbijen!

Odluku koje će lokalne zajednice dobiti projekat UEFA i FIFA za izgradnju terena s umetnom travom izabrala je Komisija u sastavu: Ivan Beus, Irfan Durić, Dragan Kulina i Nihad Hodžić, a na spisku su sledeće sredine: Travnik, Čapljina, Konjic, Široki Brijeg, Hadžići, Žepče, Gradačac, Cazin, Tomislavgrad, Goražde, Bijeljina, Istočno Sarajevo, Gradiška, Prijedor i Doboj. Većina mesta je odakle dolaze članovi Izvršnog odbora FS BiH.

Sportski žurnal

Pomoćni teren FK Borac


Željezničar Sport Team 4 : 0 Slavija
Alfa Modriča 2 : 1 Sloboda
Rudar Prijedor 2 : 1 Sloga
Podrinje 4 : 2 Drina
Tekstilac 0 : 0 Sutjeska
Borac 1 : 0 Kozara
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Borac 22 17 4 1 55
2 Sloga 22 14 4 4 46
3 Rudar Prijedor 22 11 6 5 39
4 Željezničar Sport Team 22 10 3 9 33
5 Kozara 22 8 5 9 29
6 Podrinje 22 8 5 9 29
7 Tekstilac 22 6 7 9 25
8 Alfa Modriča 22 5 9 8 24
9 Slavija 22 6 6 10 24
10 Drina 22 5 7 10 22
11 Sutjeska 22 5 5 12 20
12 Sloboda 22 4 5 13 17