XS
SM
MD
LG

Milica Kusmuk na Floridi

Milica Kusmuk

Nakon odlične sezone u odbojkaškom timu Cowley koledža u saveznoj američkoj državi Kanzas, naša sugrađanka Milica Kusmuk karijeru i školovanje nastavlja na univerzitetu Lynn, nedaleko od Majamija, na Floridi.

Milica kaže da je do sad pohađala junior koledž i da je došlo vrijeme da se prebaci na četverogodišnje studije, pa je odlučila da prihvati jednu od čak 35 ponuda koje je imala za studiranje i igranje odbojke istovremeno.

„Poslije uspješno završene odbojkaške sezone dobila sam oko 35 ponuda, koje su dolazile u obzir i zaista je bilo teško odlučiti gdje ću nastaviti svoju odbojkašku karijeru i školovanje“, kaže Kusmuk.

Ona ističe da je od svih pristiglih ponuda imala priliku da obiđe samo 11 lokacija, odnosno univerziteta, jer joj dosadašnje učenje na prethodnom koledžu i obaveze u odbojkaškom timu nisu pružile dovoljno vremena.

„Sve škole su mi se dopale na svoj način, ali Lynn University na Floridi je imao posebnu čar. Mnogo mi se dopao kampus i osoblje na ovom univerzitetu. Imala sam možda i bolje ponude što se tiče odbojke, ali školovanje je za mene bilo na prvom mjestu“, kaže Kusmuk.

Ona dodaje da na ovom univerzitetu studira veliki broj internacionalnih studenata iz cijelog svijeta, kakav je i ona sama, te je i to takođe uticalo na izbor novog univerziteta.

Milica ističe da je imala priliku tokom posjete ovom univerzitetu da trenira sa odbojkaškim timom, koji se takmiči na višem nivou od tima za koji je Kusmuk igrala na Cowley koledžu.

„S obzirom da nikad prije nisam igrala sa ovim djevojkama i da se one takmiče da dosta višem nivou, mogu reći da sam se već na prvom treningu dobro uklopila u novi tim“, dodaje Milica.

Ona dodaje da sa novim timom očekuje da dobije priliku da ide na završni turnir „Nationals“, te da će biti na velikom iskušenju, jer se u njihovoj konferenciji nalazi šampion države u NCAA D2 diviziji.

Milica Kusmuk je rođena 1998. godine. Osnovnu školu je završila u Mokrom, gdje je i živjela, dok je Gimnaziju završila u Palama. Do 2017. sa velikim uspjehom nosila dres ŽOK „Jahorine“, sa kojom je bila i šampion Republike Srpske.

Igrala je i za omladinski tim BiH do 16 godina na Balkanskom prvenstvu.