XS
SM
MD
LG

Plivački klub Olimp - rasadnik talenata i šampiona

Osnovan 2002. godine, za sve vreme od tada, Plivački klub Olimp izrastao je u istinski sportski kolektiv koji je jedan od zaštitnih znakova sportske porodice Republike Srpske i vodeći je u plivačkom sportu na nivou BiH. Istinski rasadnik talenata i šampiona. 

U prošloj godini klub koji broji više od 250 članova u svim uzrasnim kategorijama, od mlađih pionira do seniora ostvario je zapažene i sjajne rezultate. Apsolutni su prvaci Republike Srpske i BiH u svim kategorijama, proglašeni su najbolji sportski kolektiv u Gradu Banjaluka, imali su dva finala Mediteranskih igara, osvojili 17. mesto na Svetskom prvenstvu u malim bazenima, a najperspektivniji plivač David Vučić je oborio dvanaest rekorda BiH.

-Možemo da budemo zadovoljni ostvarenim u 2018. godini, a i u ovoj 2019. dobro smo počeli i nadamo se novom usponu i potvrdi dominacije na domaćoj sceni. Naš klub ima ugled i u regionu, poštovanje u mnogim zemljama u okruženju, ali i Evropi i svetu. Već na zimskom prvenstvu Srpske bili smo prvaci u svim kategorijama, a zanimljivo je da je broj naših osvojenih bodova veći od zbira bodova svih ostalih klubova, njih sedam. Bili smo najuspešniji i na prvenstvu BiH, a Aleksa Krminac je bio apsolutni rekorder, imali smo mnoštvo prvaka u svim kategorijama – istakao je glavni trener PK Olimp Miodrag Čeko.

U Zagrebu je održan i zanimljiv četveromeč reprezentacija Srbije, BiH, Slovenije i Hrvatske, a sjajan rezultat na ovom takmičenju postigao je upravo Krminac na 200 metara leđno ostvarivši rezultat 2:06,32 minuta.

-U ovoj godini očekuje nas mnogo takmičenja, Mediteranske igre za mlade u Bugarskoj, Balkanijada u Grčkoj, Centralnoevropsko prvenstvo čiji domaćin tek treba da se odredi, pa EP za juniore u Rusiji, seniorsko SP u Južnoj Koreji, seniorsko EP krajem godine u Škotskoj… Nama će biti najvažnije Svetsko prvenstvo u Koreji na kojem očekujemo da Nikola Bjelajac bude u finalu Mediteranskih igara i da na kontinentalnom šampionatu ostvari normu za Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine – dodao je Miodrag Čeko, koji je inače i trener reprezentacije BiH.

Upravo će Bjelajac biti najveći adut Olimpa u narednom periodu. On će se krajem aprila vratiti iz SAD gde se nalazi na školovanju na Big ten koledžu.

-Njagova forma je u usponu i pokušaćemo da je nadogradimo pripremama u Japanu, neposredno pred početak Svetskog prvenstva u Koreji. Nadamo se da će četveromesečni rad u kontinutetu dati rezultate i da će Nikola obezbediti olimpijsku normu. Radi se o najboljem plivaču Saveza i Grada Banjaluka za 2018, a Grad Banjaluka je stao iza olimpijaca i pomažu nam u realizaciji priprema. Takođe, pored Bjelajca očekujemo da i David Vučić osvoji medalju na Mediteranskim igrama, što bi bio najveći uspeh Olimpa u omladinskom plivanju – kaže Miodrag Čeko.

U klubu se nadaju da rezultate ostvarene za zimskim prvenstvima Republike Srpske i BiH potvrditi i na letnjim izdanjima šampionata, odnosno potvrditi dominaciju.

-Tokom godine u seniorskoj konkurenciji imamo više od 20 takmičenja, po dva republička i državna prvenstva, jedno EP ili SP, zavisno od godine, ostalo su međunarodni mitinzi iz FINA kalendara. Moram da kažem da je naša štafeta četiri puta 50 metara slobodno u satsavu: Nikola Bjelajac, Emir Muratović, Adi Mešetović i Marko Babić otplivala najbrže evropsko klupsko vreme 4:32,54. To su sve pokazatelji da se nalazimo na pravom putu, da studiozno i sistemski radimo i da Olimp ima plivačku budućnost – ističe Miodrag Čeko, a potom na kraju dodaje i ovo:

-U sklopu rada našeg kluba organizujemo i rekreativno, porodično, korektivno, kao i plivanje do sistema takmičenja i plivanje za unapređenje tehničkih elemenata plivanja. Obraćamo pažnju i na zdravstveni aspekt plivanja pod parolom “Plivanje je zdravlje”. Putujemo mnogo po Evropi i svetu i sva ta iskustva nam koriste. Mi smo mali, ali pokušavamo da unapredimo mnoge stvari i da gradimo naš status i imidž.

Plivački klub Olimp ima jasan putokaz do uspeha i svetskog vrha, koje bi trebalo da obasja i tokijski olimpijski plamen… 
Svi se nadamo.

Deset trenera

Brigu o plivačima i takmičarima svih uzrasnih kategorija u PK Olimp vodi deset trenera. Glavni trener je Miodrag Čeko, a pored njega su tu još: Mladen Čeko, Aleksandar Drndarević, Nemanja Tešanović, Predrag Savić, Siniša Vulić, Bojan Petrović, Aleksandar Branković, Milana Damjanović i Nina Žarković.

-Treneri su zaslužni za uspehe, kako klupske tako i pojedinačne i prošli su u Olimpu sve uzrasne nivoe, od Škole plivanja pa na dalje – istakao je Miodrag Čeko.


“Banjaluka open”

PK Olimp će 25. i 26. maja biti domaćin novog izdanja međunarodnog mitinga “Banjaluka open” na kojem će učestvovati 400 takmičara iz dvanaest zemalja: SAD, Rusije, Italije, Turske, Austrije, Estonije, Mađarske, svih bivših jugoslovenskih republika… Miting će prenositi RTRS.

-Veliku podršku u organizaciji “Banjaluka opena” nam daju Vlada Republike Srpske, odnosno Ministarstvo porodice, omladine i sporta i Grad Banjaluka koji su manifestaciju proglasili od posebnog značaja. Biće to ponovo glamurozno i fantastično takmičenje iz kalendara FINA, najprestižniji i najveći miting u regionu, a ujedno će imati i kvalifikacioni karakter za SP. Veliku podršku imamo i od Plivačkog saveza Srbije, a promotor mitinga biće Nađa Higl, dok će reprezentacija Srbije stići sa Velimirom Stjepanovićem i Čabom Silađijem – rekao je Miodrag Čeko.

Sportski Žurnal

Nikola Bjelajac i Miodrag Čeko