XS
SM
MD
LG

FSRS podnio disciplinske prijave klubovima i označio kolovođe bojkota, klubovi uzvraćaju tužbama Savezu

Tragikomedija Fudbalskog saveza Republike Srpske oko sprovođenja Omladinske lige Republike Srpske u futsalu dobila je novu epizodu.

Već više mjeseci traje pravi rat između klubova sa jedne, i FSRS sa druge strane. Jedni su predlagali, drugi nisu prihvatali, pa su se onda načelno dogovorili, da bi iznenada odustali od prijedloga, pisale su se peticije, donosile odluke na prečas, a u svemu tome najviše gubi futsal, kao i obično posljednjih godina, jer se apsolutno ništa ne čini kako bi se ova igra, koja svugdje napreduje, samo kod nas stagnira, ili još bolje rečeno nazaduje, dovela u koliko-toliko pristojno stanje.

Nametanje nekih odluka, glumljenje šerifa od strane pojedinaca iz FSRS zaduženih za futsal i omladinski fudbal, bojkot klubova, mnogo su naštetili futsalu Republike Srpske, a nažalost tome se ne nazire kraj.

Predsjednik Disciplinske komisije FSRS, Željko Nikolić, zatražio je od klubova Prve lige Republike Srpske da se očituju u roku od sedam dana, a na osnovu prijave zbog odustajanja od takmičenja. Podsjećamo, jesenas je FSRS donio odluku kojom se organizuje Omladinska liga FSRS u futsalu i to za generaciju U15. Klubovi jesu za odigravanje te lige, ali ne pod njihovim uslovima, jer ne žele da omladinci igraju kao predigra seniorima, s obzirom na to da je jako teško, a u krajnjoj liniji i nelogično organizovati, prije svega, gostovanje djece zajedno sa seniorskim timom. Umjesto toga, klubovi su predlagali turnirski način takmičenja, za šta su bili spremni u martu i odigrati kolo, kada je KMF Jahorina zakupio dvoranu, prijavio utakmice, a onda dolazak najavio i veliki broj klubova, no tada je izričito iz FSRS, koji su nekoliko dana prije toga dali saglasnost za to, stigla izričita naredba da se tako ne smije igrati i da se mora igrati ligaški, onako kako su oni zamislili.

U obrazloženju ovog očitovanja, odnosno Disciplinske prijave stoji da je FSRS upoznat sa tim da su KMF Jahorina i KMF Šampion predvodnici bojkota lige i Saveza, te da ostalih pet klubova pod njihovim pritiscima nije smjelo odigrati niti jednu utakmicu omladinske lige. Kada smo kontaktirali predstavnike ovih ekipa, iz Jahorine su nam rekli da je to notorna laž Fudbalskog saveza Republike Srpske koji KMF Jahorina izlaže giljotini i najavljuju da će za ove tvrdnje neko morati i odgovarati. Jasno je, kažu, ko stoji iza njih, ali će sve u svoje vrijeme biti rečeno. Najavljuju da tek sada kreće prava borba za pravdom, te da će ići i do najviših instanci UEFA i FIFA kako bi donosioce ovakvih odluka doveli do pravde kakvu zaslužuju.

Takođe, u disciplinskoj prijavi se navodi da KMF Jahorina, KMF Brod i KMF Šampion nemaju registrovane igrače za U15 ligu, što znači da je nisu ni planirali igrati. Uvidom u COMET sistem jasno se vidi da tvrdnje FSRS iz Disciplinske prijave nemaju smisla, budući da smo kod KMF Jahorina odmah našli sedam igrača registrovanih ove sezone sa pravom nastupa za U15 ligu. Kod KMF Brod i KMF Šampion, isti, nismo naišli na igrače potrebnog godišta. Ne stavljajući se ni na jednu stranu jasno je da su u FSRS proizvoljno podnosili disciplinsku prijavu, i da su pojedine klubove stavljali u isti koš, ne mareći za podatke unesene u COMET sistem, koji je, podsjećamo, jedini validan sistem po kojem se vode takmičenja u FSRS.

Screenshot iz Comet sistema FSRS sa registrovanim igračima KMF Jahorina za Omladinsku ligu

Šta će biti od svega, ostaje da se vidi. Kako god, klubovi najavljuju i dalje borbu sa FSRS, a futsal tone sve dublje. Podsjećamo, samo u ovoj sezoni od takmičenja je odustao višestruki prvak Republike Srpske KMF Ugljevik, i to zbog nedovoljne brige FSRS, iz Premijer lige je istupio višestruki prvak BiH, KMF Leotar, dok je iz Premijer lige Bosne i Hercegovine ispao osvajač svih futsal takmičenja u Bosni i Hercegovini i učesnik Elitne runde UEFA futsal kupa, KMF Tango. Očigledno, FSRS to nimalo ne interesuje zašto se događa, bitnije je kažnjavanje klubova.


14 .kolo Prva liga RS
Nevesinje 6 : 1 Kotor Varoš
Brčko Zdravlje 1 : 6 Brod
Ljubinje 9 : 11 Šampion
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Nevesinje 12 8 0 4 24
2 Šampion 12 8 0 4 24
3 Kotor Varoš 12 7 0 5 21
4 Brod 12 6 0 6 18
5 Jahorina (-3) 12 5 2 5 14
6 Brčko Zdravlje 12 3 2 7 11
7 Ljubinje (-4) 12 3 0 9 5