XS
SM
MD
LG

Dominacija tima iz Irske na trci "Beograd - Banjaluka"

Vozač EvoPro rejsing tima iz Irske Voulter Vipert pobjednik je druge etape na 13. biciklističkoj trci "Beograd - Banjaluka" koja je vožena od Vlasenice do Brčkog.

Ovo je druga pobjeda irskog tima pošto je u prvoj etapi slavio Aron Gejt, koji će nositi žutu majicu i na trećoj etapi trke. Biciklisti EvoProa ponovo su odradili odličan timski posao, a Holanđanin u timu sa Ostrva uspio je da se izdvoji u finišu i trijumfuje ispred Nijemca Patrika Halera (Hajzomat Rad), te Poljaka Pavela Frančeka (Voster).

- Bilo je odlično. Osjećao sam se vrlo loše u prvoj etapi, ali smo imali odličnu taktiku poslije timskog sastanka i uspjeli smo da sačuvamo žutu majicu. Na posljednjem usponu osjetio sam da imam dovoljno snage i na kraju je sve ispalo odlično - rekao je Vipert.

Gejtova prednost u ukupnom plasmanu je svega tri sekunde u odnosu na prvog pratioca, ali je optimista pred odlučujuće borbe.

- Uspio sam da odbranim majicu i nadam se da ćemo uspjeti da je zadržimo i poslije četvrte etape. Najteža su mi bila posljednja četiri kilometra, ali sam uspio - rekao je Novozelanđanin.

Kako je grupa u cilj došla kompaktna, nije bilo promjena ni nosilaca ostalih majica. Bijelu, namijenjenu najboljem mladom vozaču zadržao je Atila Valter (CCC), plavu za najboljeg brdskog vozača i dalje nosi Johanes Šinagel (Maloha Pušbajkers), dok je crvena za najboljeg sprintera vlasništvo Florenca Knauera (Herman).

Odbornik u Skupštini Brčkog Uroš Vojinović naglasio da je ova trka pravi način promocije grada, te je zahvalio organizatorima i građanima koji su u solidnom broju došli da podrže bicikliste.

Svečano je bilo  na prolaznom cilju u Zvorniku gdje su karavan pozdravili gradonačelnik Zoran Stevanović i premijer Vlade RS Radovan Višković, najvećeg pokrovitelja trke uz predsjednicu RS Željku Cvijanović.

- Ova međunarodna trka je predstavlja povezivanje dva naroda i dobar događaj na obje strane rijeke Drine - dodao je Višković.

Znak za oficijelni start druge etape u Milićima dao je prvi čovjek kompanije "Boksit" Rajko Dukić, koja je inače sponzor žute majice ove godine.

- Ovo je prelijepa manifestacija koja nas na najljepši mogući način predstavlja u svijetu i ruši stereotipe koji nas prate. Podatak da Novozelanđanin nosi žutu majicu i da učestvuju momci iz tridesetak zemalja svijeta dovoljno govori sam za sebe - rekao je Dukić.

Svečano je bilo i na prolaznom ciljevima u Ugljeviku i Loparama gdje je veliki broj građana izašao na ulice i pozdravio gladijatore na dva točka, a gradonačelnici Vasilije Perić i Rado Savić istakli da će i ubuduće biti dio ove lijepe priče.

- Trudimo se da prezentujemo naš grad na najljepši mogući način, a ovo je definitivno pravi. Biciklizam je sport, zdravlje i turizam u jednom - rekao je Perić.

Slično je naglasio i Savić, koji je istakao da su Lopare otvoren grad sa dobrim domaćinima.

- Drago mi je što je nekoliko stotina ljudi iz svih krajeva svijeta upoznalo našu prelijepu prirodu, našu Majevicu koja je zamajac razvoja turizma. Nastaviće o da podržavamo trku i idućih godina - rekao je Savić.

Borba za ukupnog pobjednika trke nastavlja se u subotu kada će biciklisti voziti od Bijeljine do Teslića, dok će konačan rasplet biti poznat u nedjelju etapom od Prnjavora do Banjaluke preko Dervente, Srpca, Razboja i Laktaša.