XS
SM
MD
LG

OKK Igman od naredne sezone u elitnom rangu BiH

OKK Igman od naredne sezone u prvenstvu BiH

Košarkaški klub Igman iz Istočne Ilidže naredne sezone bi se trebao ponovo vratiti u elitni rang bosanskohercegovačke ženske košarke. Igman je u ovogodišnjem nastupu u Prvoj ligi Republike Srpske za košarkašice poražen u finalu doigravanja od druge ekipe banjalučkih Orlova, ali zbog činjenice da se Orlovi već takmiče u prvenstvu Bosne i Hercegovine oni ne mogu sa svojom drugom ekipom u elitni rang, te to mjesto pripada Igmanu.

U razgovoru za naš portal, Zoran Šehovac, trener košarkašica Igmana, ističe da su ispunjena očekivanja od ove sezone, te sada predstoji period analize i nastojanja da se vidi da li se finansijski može izdržati igranje u prvenstvu Bosne i Hercegovine.

- Uspjeli smo ispuniti ono što smo željeli. Nismo puno nešto ni forsirali u finalu, jer su Orlovi odigrali gotovo sa istom ekipom sa kojom igraju prvenstvo Bosne i Hercegovine. Oni su i ranije najavili da ne mogu nastupati sa svojom drugom ekipom u višem rangu, tako da mi kao drugoplasirani imamo pravo učešća, samo još čekamo potvrdu Saveza. Do nas je sada da nađemo sponzora, da probamo to finansijski izdržati i da spremimo plan rada za narednu sezonu, rekao nam je Zoran Šehovac.

Igman na raspolaganju ima ekipu sastavljenu od djevojaka poniklih u njihovom klubu. Radi se o jako mladoj ekipi, što daje poseban šmek ovom ostvarenju, budući da su ostale ekipe imale pomoć igračica iz prvenstva BIH koje su igrale na dvojnu registraciju.

- Što se tiče ekipe, mi i Kozara smo jedini koji su nastupali sa svojim sastavom. Ostali su imali igračice iz prvenstva Bosne i Hercegovine na dvojnu licencu. Naš sastav je sastavljen od naših djevojaka, Igman im je matični klub. Što se tiče prvenstva BIH možda pokušamo dovesti dvije igračice da povećamo kvalitet, mada mislim da i sa ovom ekipom mi možemo dobiti par ekipa iz donjeg dijela tabele.

Nekada je Igman tokom sezone igrao i po tri utakmice za vikend. Takav je bio slučaj kada su se povezala gostovanja Feniksu, Orlovima i Kozari, u Kupu Republike Srpske i prvenstvu. S obzirom na to da takmičenje u kupu nije bilo prioritet ekipi iz Istočnog Sarajeva odlučeno je da se u dva dana odigraju čak tri utakmice.

OKK Igman, viceprvak Republike Srpske

- Djevojčice su iz našeg dijela grada, tako da nije nešto pretjerano teško bilo to sve organizovati. Mi smo tokom sezone kombinovali neke utakmice. Bio je onaj jedan vikend gdje smo tri utakmice igrali u dva dana, tada smo iskombinovali iz finansijskih razloga tako da odigramo, jer nam Kup i nije bio prioritet ove sezone, pa smo se odlučili za takav vikend. Odigrali smo sa Feniksom i Orlovima za Kup Republike Srpske, koji igraju Premijer ligu, a pobijedili smo Kozaru što nam je bilo bitno.

Košarkaški klub Igman ima potencijal da postane nosilac ženske košarke u svojoj regiji, ali i šire. Šehovac ističe da njihov klub, koji broji oko 140 članova u obje konkurencije, ima više djevojčica nego većina sredina u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

- U narednom periodu imamo u planu putovanja i odlazak na turnire u inostranstvo sa mlađim selekcijama. Klub broji oko 140 članova, kako curica, tako i dječaka. Klub smo koji broji najviše djevojčica u omladinskom pogonu, mislim i u ovoj regiji. Možda samo da Konjic i Trebinje imaju više od nas, a od Sarajeva smo sigurno brojčano jači. Imamo saradnju sa svim klubovima, posuđujemo igračice za prijateljske utakmice drugim klubovima iz Sarajeva, samo kako bismo obezbijedili djevojčicama više utakmica.

Za kraj, dodajmo da je OKK Igman ove sezone nastupao sa muškom selekcijom u Drugoj ligi Republike Srpske grupa ''Istok'', te da je osvojeno treće mjesto.


10 .kolo Prva liga RS
Kozara 53 : 59 Mladost
Feniks 59 : 71 Orlovi 2
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Orlovi 2 8 8 0 16
2 Igman 8 6 2 14
3 Feniks 8 3 5 11
4 Mladost 8 3 5 11
5 Kozara 8 0 8 8