XS
SM
MD
LG

Jednstvo diglo glas

Smatraju da su oštećeni: FK Jedinstvo, Brčko

Fudbalski sistem u Republici Srpskoj odavno je urušen, a istinski i iskreni radnici-fudbalofili davno su konstatovali: pojeli su ga termiti iznutra!

“Slučaj Jedinstvo Brčko” koji je poslednjih dana ustalasao, ne samo fudbalsku javnost, uzdrmao je temelje “kuće fudbala” iz banjalučke Aleje Svetog Save toliko žestoko da postoji opasnost od katastrofalnog cunamija, koji bi možda i dobro došao, da opere svu nemoralnu prljavštinu taloženu više od decenije. Pomenuti slučaj samo je jedna u nizu afera koje je prouzrokovao FS Republike Srpske jer je “fudbalska vlada” iz Banjaluke prethodnih godina, posle svake sezone, “prekrajala” i “slagala” lige administrativnim odlukama, ne poštujući takmičenje i rezultate za zalenim terenom.

Sada je na sceni još jedna takva situacija u kojoj Fudbalski savez Republike Srpske favorizuje trebinjski Leotar u odnosu na brčansko Jedinstvo, koje je, pomenimo to, u tekućoj sezoni na drugoligaškom istoku u oba međusobna susreta pobedilo Hercegovce, bez primljenog gola. A četiri kola pre kraja administracija Saveza “se setila” da umeša prste u borbi za prvo mesto, pa je Apelaciona komisija (drugostepeni organ) prekršio važeće Propozicije za takmičenje u Drugoj ligi FSRS za sezonu 2018/19. (član 28) i Pravilnik o fudbalskim takmičenjima FSRS (član 73) da bi preinačilo odluku Takmičarske komisije (prvostepeni organ) po žalbi Fudbalskog kluba Leotar iz Trebinja.

Krenimo hronološkim redom.

Utakmica prolećne premijere drugoligaškog istoka u Sokocu OFK Glasinac 2011 – Jedinstvo, odigrana 10. marta, završena je pobedom gostiju iz Brčkog rezultatom 2:0. Igrači Jedinstva su igrali bez takmičarskih legitimacija (prijavljena krađa), uz saglasnost komesara za takmičenje Radislava Zekovića iz Rogatice meč je odigran. U predviđenom roku od dva dana (12. marta) FK Leotar je uputio žalbu, a Takmičarska komisija je istu razmatrala tek 26. marta i odbila je, utakmicu registrovala postignutim rezultatom na terenu. Pri ovoj odluci prekršen je član 73. Pravilnika o fudbalskim takmičenjima FSRS koji kaže da prvostepeni organ mora da donese odluku u roku od osam dana od dana kada je uložena žalba, a odluka je donesena posle dve sedmice!

Na odluku Takmičarske komisije FK Leotar se žalio 2. aprila takođe poštujući rok od osam dana po važećim aktima FSRS, ali Apelaciona komisija je prekršila Propozicije takmičenja Druge lige FSRS za sezonu 2018/19. tako što je tek na sednici 10. maja (više od mesec dana kasnije) preinačila i pobila odluku prvostepenog organa čime su prekršene Propozicije takmičenja Druge lige FSRS za sezonu 2018/19, jer je ova odluka trebalo da bude donesena najkasnije osam dana od uložene žalbe, dakle krajnji rok je bio 10. april, a ne 10. maj!

U celoj ovoj priči je zanimljivo i to da je odluka Apelacione komisije FSRS po pitanju žalbe FK Leotar bila pet dana u fiokama Saveza, a tek nakon što se Fudbalski klub Jedinstvo oglasio u javnosti saopštenjem, posle saznanja da je za “zelenim stolom” izgubio utakmicu sa prolećne premijere u Sokocu, FSRS je odluku uručio zainteresovanim stranama. Takođe, u ovakvim procesima, kada se utakmica registruje službenim rezultatom 3:0 (par forfe) obavezno se “klub krivac” prijavljuje na disciplinsku odgovornost, koja je u ovom slučaju izostala.

Zbog svega toga fudbalska javnost u Republici Srpskoj i BiH se s razlogom pita: kakvi su bili motivi Apelacione komisije i zbog čega je sav ovaj proces čekao do finiša prvenstva kada se radi o utakmici prvog prolećnog kola?

Ostaće nejasno i verovatno večita tajna da li je Apelaciona komisija u ovom slučaju bila samostalna ili je imala “šaptača” iz vrha Saveza? Jer malo ko će, u ovakvoj situaciji, svjesno prekršiti aktuelna akta Saveza i doneti nakaradnu odluku. Ali, eto, događa se i to.

U Takmičarskoj komisiji FSRS, u ovom slučaju degradiranoj i omalovaženoj su: Đorđe Starčević (Gradiška), Mile Mandić (Kozarska Dubica) i Radislav Zeković (Rogatica), dok Apelacionu komisiju FSRS, koja je prekršila zakonitost Propozicija za takmičenje Druge lige FSRS za sezonu 2018/19. čine: predsednik Branko Bera, te članovi Siniša Stojičić, Goran Jeličić, Tihomir Kuduz i Milenko Zelenović.

Čini se, ipak, da je u Republici Srpskoj najmanje važan rezultat na terenu, jer postala je česta praksa da Izvršni odbor FSRS, po svom nahođenju, “kroji” i “prekraja” lige administrativnim putem, držeći sudbine mnogih klubova u svojim mešetarskim krugovima i neobjektivnim, nefudbalskim odlukama.

Što kaže jedan dobar poznavalac prilika u fudbalu Republike Srpske: lepu je čestitku Fudbalski savez Republike Srpske spremio Jedinstvu iz Brčkog za 100. rođendan, po uzoru na onu koja je već uručena šamačkom Borcu za isti jubilej!

Većina ćuti, a u sebi kaže: tako je! Mala je vajda od toga…

Fudbal Republike Srpske je na izdisaju.

Član 73.

U članu 73. Pravilnika o fudbalskim takmičenjima FSRS piše:

“Žalbe u prvom stepenu rešava za sva stalna takmičenja nadležni takmičarski organ u roku od 8 (osam) dana od dana njenog ulaganja, ukoliko propozicijama takmičenja nije predviđen kraći rok, izuzev ako žalbeni razlozi ne spadaju u nadležnost drugog organa. U tom slučaju rešavanje žalbe se odlaže do donošenja konačne odluke nadležnog organa.

Žalbe na odluke iz prethodnog stava rešava nadležna Apelaciona komisija kao drugostepeni organ. Protiv drugostepene odluke žalba nije dozvoljena. Žalba na odluku prvostepenog organa i dokaz o uplaćenoj taksi moraju se dostaviti u roku od 8 (osam) dana od dana prijema prvostepene odluke, ukoliko propozicijama odnosnog takmičenja nije predviđeno drugačije.”

 

Član 28.

U članu 28. Propozicija za takmičenje Druge lige FSRS za sezonu 2018/19. piše:

“Žalbe u prvom stepenu rešava za sva stalna takmičenja nadležni takmičarski organ.

Žalbe na odluke u prvom stepenu iz prethodnog stava rešava nadležna Apelaciona komisija FSRS kao drugostepeni organ.

Protiv drugostepene odluke žalba nije dozvoljena.

Žalba na odluku prvostepenog organa i dokaz o uplaćenoj taksi moraju se dostaviti u roku od osam dana od dana prijema prvostepene odluke.

Žalba na odluku prvostepenog organa i dokaz o uplaćenoj taksi moraju se dostaviti u roku od osam dana od dana prijema prvostepene odluke.

Žalba na odluku prvostepenog organa i dokaz o uplaćenoj taksi u skraćenom postupku moraju se dostaviti u roku od tri dana od dana prijema prvostepene odluke.

Odluka po žalbi mora biti doneta u roku od osam dana od dana prijema žalbe, a u skraćenom postupku u roku od tri dana, izuzev ako je žalba motivisana slučajevima čije je rešavanje u nadležnosti drugog organa.

U tom slučaju, rešavanje žalbe se odlaže do konačne odluke nadležnog organa.

Ako prvostepeni organ ne postupi u smislu prethodnog stava, smatraće se da žalba nije usvojena, a oštećena strana ima pravo žalbe drugostepenom organu na način i u postupku utvrđenom prema Pravilniku o fudbalskim takmičenjima FSRS.

Ako drugostepeni organ ne postupi u smislu odredbi iz prethodnog stava, podnosilac žalbe ima pravo da podnese predlog za podizanje zahteva za zaštitu zakonitosti Pravilnika.

Rok za podnošenje predloga je osam dana po isteku roka za donošenje drugostepene odluke ili po donetoj odluci, a u skraćenom postupku rok za podnošenje predloga je tri dana.”

Izvor: Sportski Žurnal


Mladost(G) 2 : 1 Velež
Jedinstvo(Br) 0 : 2 Mladost(R)
Leotar 3 : 1 Drina HE
Ilićka 01 0 : 3 Budućnost
Glasinac 2011 2 : 0 Guber
Famos 0 : 2 Proleter
Stakorina 0 : 1 Jedinstvo(Bč)
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Jedinstvo(Bč) 27 24 2 1 74
2 Leotar 27 24 0 3 72
3 Glasinac 2011 27 15 2 10 47
4 Velež 27 12 4 11 40
5 Drina HE 27 11 4 12 37
6 Budućnost 27 10 7 10 37
7 Mladost(G) 27 10 5 12 35
8 Jedinstvo(Br) 28 10 4 14 34
9 Mladost(R) 27 11 1 15 34
10 Ilićka 01 27 10 3 14 33
11 Proleter 27 9 5 13 32
12 Famos 27 9 3 15 30
13 Stakorina 27 8 5 14 29
14 Bratstvo 27 7 4 16 25
15 Guber (-3) 27 7 3 17 21