XS
SM
MD
LG

Najuspješniji sportisti i sportkinje iz Bosne i Hercegovine

Larisa Cerić/ Foto:sportdc.net

Gledanje sportskih aktivnosti je samo jedan od mnogih načina da se uživa u sportu. Fanovi širom svijeta podjednako vole pratiti, dijeliti i diskutovati o uspjesima sportista. Nije mnogo drugačije ni u Bosni i Hercegovini. Nažalost, nekada fanovi možda i ne znaju sve o uspjesima bosanskohercegovačkih sportista jer ne prate manje popularne sportove. Ako vi pratite, možete se i kladiti na njih zahvaljujuci alternativnim stranicama.

Na listi se nalaze neka velika imena iz svijeta sporta, prvenstveno fudbala. Pored njih, tu su i neka možda malo manje poznata imena, ali ništa manje uspješna. Od atletike do džudoa, Bosna i Hercegovina obiluje uspješnim sportistima. Takvi sportisti zaslužuju priznanja i nagrade, kako od države tako i od fanova. Nagrade za sportsko klađenje možete pronaći  https://kodbonusu-sk.com/ 

Pogledajte najupsješnije sportiste i sportistkinje iz Bosne i Hercegovine.

7. Nikola Prce

Nikola Prce je legenda bosanskohercegovačkog rukometa, a u svojoj karijeri, koja još traje, igrao je za preko 14 klubova. Sa mnogima je osvajao prvenstva, ali njegov najveći uspjeh je u reprezentaciji Bosne i Hercegovine gdje je upisao 111 nastupa i zabilježio 420 golova. Apsolutni je rekorder u toj domeni, a proglašen je za najboljeg sportistu 2014. godine.

6. Damir Džumhur

Damir Džumhur je uspješno nastupao na juniorskim turnirima u svijetu i bio je treći na rang-listi ITF-a. U seniorskoj konkurenciji osvojio je četiri pojedinačne ITF titule i isto toliko u parovima. Trenutno se nalazi na 107 poziciji na ATP rang listi. Proglašen je za najboljeg sportistu Bosne i Hercegovine 2017. godine kada je predstavljao zemlju na Davis Cupu.

Damira Džumhura također radi i na promociji svoje države, te je u te svrhe nedavno ugostio i Novaka Đokovića.

5. Lejla Tanović

Lejla Tanović je prva bosanskohercegovačka brdska biciklistkinja koja je potpisala ugovor za profesionalni biciklistički tim. Počela se baviti brdskim biciklizmom kada je imala 15 godina, a u toku svoje karijere je osvojila 11 nacionalnih prvenstava u raznim disciplinama i bila je balkanski šampion 4 godine zaredom. Uz to, osvojila je i 2 srebrene medalje na Balkanskim šampionatima i proglašena je sportašicom godine.

Nakon pauze od 5 mjeseci, Tanović je nedavno pobijedila na UCI C1 utrci u Srbiji.

4. Miralem Pjanić

Miralem Pjanić je nedavno postao najskuplji bosansohercegovački fzudbaler, a to je uspio prelaskom u katalonskog diva Barcelonu. Međutim, i prije ovog transfera Pjanić je nizao uspjehe i bio proglašen za najboljeg sportistu Bosne i Hercegovine. Sa Lyonom je osvojio ligu Francuske, a sa Juventusom 3 uzastopne Serie A. Nesumnjivo je da će nastaviti sa dobrim partijama i u dresu Barcelone.

3. Edin Džeko

Edin Džeko je jedan od najboljih bosanskohercegovačkih nogometaša i dobitnik je dvije nagrade za sportistu godine u Bosni i Hercegovini. Džeko je bio član velikih evropskih klubova poput Volfsburga i Mančester Sitija sa kojima je osvajao trofeje i gdje je bio najbolji strijelac lige. Trenutno je u talijanskoj Romi, gdje je treći najbolji strijelac kluba svih vremena. Ujedno je i najbolji strijelac reprezentacije sa 58 postognutih pogodaka u 107 nastupa.

2. Amel Tuka

Amel Tuka je atletičar čija su specijalnost utrke na 800 i 400 metara. U obje discipline drži nacionalni rekord. Osvajač je bronzane medalje na Svjetskom prvenstvu 2015. i srebrene medalje na Svjetskom prvenstvu 2019. godine. Osvajač je nekoliko prvenstava, uključujući Balkansko prvenstvo, Evropske igre, Dijamantnu ligu i mnoge druge. Izabran je dva puta za sportistu godine u Bosni i Hercogvini.

1. Larisa Cerić

Larisa Cerić je dvadesetdevetogodišnja džudašica iz Travnika i jedna od najboljih evropskih sportistkinja. Osvojila je zlatnu medalju 2009. godine na Svjetskom juniorskom prvenstvu, a do prve srebrene medalje je došla na Evropskom prvenstvu 2014.

Godinu dana kasnije, osvojila je još jedno srebro na klupskom prvenstvu u Beču. Izabrana je za najbolju sportašicu Bosne i Hercegovine 5 puta zaredom.