XS
SM
MD
LG

Danci - kraljevi nenormalnih okolnosti

Foto: UEFA EURO 2020

Karakter je bitna stvar. Kako u sportu tako i životu. Koliko vam je jak karakter, toliko ćete uspjeha imati. A da bi se prevazišle neke situacije i ostvarile velike stvari, neophodna je velika mentalna snaga.

Jak karakter i mentalna stabilnost je nešto što je rijedak slučaj za ljude sa Balkana. Novak Đoković je izuzetak po tom pitanju od prosječnih Balkanaca. Međutim, postojenacije koje su jakog karaktera i koje su mentalno veoma jake.

Većina skandinavskih naroda ima jak karakter a i mentalno su veoma jaki. Pokazuju to često na mnogim poljima a sjajan primjer toga je i fudbalska reprezentacija Danske. One Danske koja je najbolja u potpuno nenormalnim okolnostima.

Te sada već čuvene 1992. godine, Danska nije trebala ići na EURO. Nakon naporne sezone, igrači su već otišli na odmor. Međutim, zbog političkih dešavanja na ovim prostorima Jugoslavija je pretrpjela i sportske sankcije. Tako, Jugoslavija koja je bila ispred Danske u kvalifikacijama nije mogla nastupiti na EURU a Danska je stigla kao zamjena.

Ljudi su bukvalno skupljali ekipu u hodu, povlačili igrače sa odmora i došli bez pravih priprema na prvenstvo. Mnogi bi očekivali a i realno bi bilo da takva selekcija bude najgora. Ali ne, Danci su se okitili titulom evropskog prvaka. 

A da nije slučajan uspjeh u nenormalnim okolnostima, pokazalo je ovo prvenstvo. Ako bi pričali pred EURO ko iz drugog plana može do polufinala, većina bi spomenuli Dansku kao takvu ekipu. To što su oni u polufinalu na prvu nije čudo. Ali ako se zna kako su došli do polufinala, to je epska priča.

Prvi meč igrali su protiv Finske. Bili su bolji u prvom poluvremenu a onda se desio Eriksenov pad. Srećom, Eriksen je preživio iako je haotično izgledalo i na prvu nije djelovalo da će se dobro završiti. Taj meč Danci su dobrim dijelom izgubili radi te nevjerovatne situacije. Ne umanjujemo pobjedu Finske ali do Eriksenovog pada, Finska nije pošteno centar prešla.

Mnogi bi očekivali da Danci potonu. Ostali bez najboljeg igrača a pri tom im se drugar pred očima za život borio. Međutim, tu dolazimo do jakog karaktera i nevjerovatne mentalne snage. Danci su se skupili i odlučili da ''izginu'' do kraja turnira i da igraju za svog druga Kikija.

I već protiv Belgije se vidjelo koliko je Danska prije svega karakterno i mentalno jaka ekipa. Odigrali su sjajno poluvrijeme, bili na momente dobri i u drugom ali su izgubili. I opet se nisu slomili. Baš suprotno, u poslednjem kolu slomili su Ruse i prošli dalje. A onda su deklasirali Velšane i dobili na kvalitet Čehe.

Tako su Danci došli do polufinala. Pri tome, igra Danske je bila i više nego dobra. Ako bi gledali efikasnost polufinalista u samo 90 minuta (jer Danci nisu igrali produžetke) Danska bi bila najefikasnija selekcija sa 11 postignutih golova. Njihova igra ima i glavu i rep a Julmen je odradio sjajan posao nakon povrede Eriksena.

Shvatio je da mora promijeniti formaciju pa je krenuo igrati sa tri štopera i visoko postavljenim bekovima. To uopšte nije bila luda ideja jer je i samim igračima odgovarala. Naime, Kristijansen je u Čelsiju koji igra sa trojicom štopera dok je Atalanta sinonim za ekipu čiji bekovi stoje visoko a Mele igra upravo kod sjajnog Gasperinija.

Dilejni i Hejberg zaduženi su za vezni red. Oni imaju veliki radijus kretanja i oni su bukvalno spona između defanzivne i ofanzivne linije. Takođe, nerijetko se Braitvait sjajno spušta i tako pomaže u izgradnji samih napada.

A Julmen je pokazao da se zna prilagoditi rivalu. Iako bez Eriksena igraju 3-4-3 sa visoko postavljenim bekovima, protiv Češke je to bilo drugačije. Razlog tome je igra u tranzicii Češke ali i generalno igra Češke na centaršuteve nakon što Boržil ili Cufal probiju po stranama. Julmen je malo svog napada žrtvovao da bi ublažio ponajjače oružje rivala.

Englezi u polufinalu hoće biti favoriti. Igra se na Vemlbiju a oni nikad željniji i sa nikad većim šansama za titulu. Ali neće im biti lako protiv Danske. Odlična ekipa koja se sjajno razumije i koja je dugo na okupu. Sjajan selektor koji je pokazao koliko je taktički potkovan. I ono najvažnije, danski karakter i mentalna snaga.

Pokazali su već do sada da su kraljevi nenormalnih situacija. Bila bi filmska priča da se popnu na krov Evrope nakon situacije sa Eriksenom. A ko zna, možda za sedam dana i to vidimo.....