XS
SM
MD
LG

Igraće Napredak opet Evropu

Dušan Pešić

KRUŠEVAC – Dušan Pešić jedan je od najboljih fudbalera koje je kruševački Napredak ikada imao. U rodnom gradu radovao se prvoligaškim ostvarenjima, ali i plasmanu na međunarodnu sportsku scenu. Sa dosta uspeha nastupao je u splitkom Hajduku i u Turskoj. Upisao je i nastupe za reprezentaciju Jugoslavije.

Dok su neki trčali u Crvenu zvezdu i Partizan, u Hajduk ili Dinamo, Dušan Pešić je kod kuće gradio ime, a izrastao u velikana. Dao je puni doprinos da Napredak postane prvoligaš Jugoslavije, a ubrzo da zaigra i u Evropi. Dokučio je slavu u rodnom Kruševcu, pa dominirao u splitskom Hajduku i sve što je kasnije došlo bilo je lakše.

Dvadeset šestog aprila 1955.godine rođen je u Kruševcu. Zapravo, tada je na svet došao budući velikan kraj Rasine. Bili su teški i obećavajući počeci u karijeri koja je postala sjajna i uspešna.

Kao dečak voleo sam sport. Igrao sam košarku, rukomet, tenis, a ispostavilo se da ću postati solidan fudbaler. Moja škola igrala je na jednom turniru veliki fudbal, posle me uzeo Napredak, nas petoricu iz škole. Počeli smo da treniramo u Napretku daleke 1969.godine. Kasnije je sve išlo svojim tokom“, priseća se Dušan Pešić.

Za Napredak je odigrao 125 prvenstvenih utakmica, postigao je 11 golova. Dao je puni doprinos da se Kruševljani plasiraju u najjače jugoslovensko takmičenje, ali i da se domognu međunarodne sportske scene. Jedan je od najboljih fudbalera Napretka svih vremena. To je mišljenje većine, njegovo je samo da se tome pridruži. Zaista, zlatno vreme fudbala pod Bagdalom.

„Napredak je bio klub koji je igrao u 2.ligi, a 1976.godine ulazimo u ligu najboljih. Onda smo počeli da beležimo rezultate koji su nas odveli na međunarodno dokazivanje. U Kruševcu se igrao evropski fudbal. Od tada smo moji drugari i ja napravili solidne karijere. Moj kum Zoran Simović, Novica i Dragutin Kostić, ja... Imali smo plejadu dobrih igrača. To drugarstvo i prijateljstvo nikad i ničim nije pomućeno“, navodi Pešić.

Od 1980. godine bio je standardni prvotimac splitskog Hajduka, u čijem dresu je osvojio Kup Jugoslavije 1984. Tada je ceh platila Crvena zvezda. Za Splićane je  odigrao ukupno 156 utakmica i postigao 46 golova. Tada su „majstori s mora“ bili izuzetno popularni, a Pešić je davao dodatni ton toj popularnosti. Ko da zaboravi te, splitske dane...

„Ja sam u početku, nakon plasmana Napretka na međunarodnu sportsku scenu, bio na dobrom glasu. Mnogi klubovi su me tražili. Međutim, izabrao sam Split, jer Hajduk je negovao igru koja je mom načinu igre odgovarala. Nisam pogrešio. Stekao sam mnogo prijatelja, imam pregršt uspomena. U Splitu mi se sin rodio i ,zaista, doživeo sam mnogo uspeha i pobeda. Za Split sam vezan punom snagom“, kazuje on.

Iz Hajduka je otišao u Tursku. I Zoran Simović, njegov kum i prijatelj iz Napretka i sa Poljuda, takođe je branio u Turskoj. Za Fenerbahče je Pešić odigrao 128 mečeva, tamošnji golmani su imali razloga da ga pamte, a bio je godinu dana i u Sakarijasporu i tako je zaokružio karijeru. Bila je uspešna, u zlatnim vremenima.

„Mene je u ’Fener’ odveo čuveni selektor i trener Toza Veselinović, a mog kuma Simovića je Tomislav Ivić preporučio ’Galati’. Ispade da smo bili fudbalski neprijatelji, ali nije bilo tako. Sve što smo imali od umeća i fudbalskog znanja dali smo svojim klubovima. Tamo smo proživeli izvesno vreme, ali i Split i Istambul bili su vrhunac naše karijere“, nastavlja Pešić.

Za A tim Jugoslavije upisao je 4 nastupa, zabaleženo je i učešće u Moskvi 1980.na Olimpijskim igrama. Čini se da je za „Plave“ trebao biti češće pozivan.

„Ja sam kao omladinac, tamo 1969.godine počeo da prolazim sve mlađe selekcije Jugoslavije. Žao mi je zbog broja nastupa u reprezentaciji, ali ostaje zabeleženo za sva vremena da sam kao fudbaler Napretka debitovao za Jugoslaviju. Prvi fudbaler Napretka u njegovoj istoriji. Prezadovoljan sam zbog toga“, govori Pešić.

Srpski fudbal u poslednjih nekoliko godina budi se: Zvezda i Partizan sve češće su na međunarodnoj sportskoj sceni. Kada bi Napredak mogli da vidimo tamo?

„Sada sam predsednik Skupštine Napretka i znam da činimo sve da se fudbalska Evropa vrati u Kruševac. Naš Kruševac je fudbalski grad i ove godine činimo sve da dođemo do cilja. Kruševcu fudbal treba i taj izlazak u Evropu treba nam, bio bi vrh vrhova“, ističe Dušan Pešić.

Treba se nadati da će neko iz Srbije u  narednih deceniju ili dve da osvoji neko evropsko takmičenje.

„Jesmo talentovana nacija, posebno za sport, izuzetno je to prisutno u fudbalu. Zato se možemo svi nadati da će srpska mladost da dostigne jedan takav uspeh“, veruje on.

Dragan Stojković sa Srbijom ispisuje neku novu fudbalsku priču. Za manje od pola godine će Mondijal u Kataru. Danas Piksiju mnogi veruju.

„Ne samo što je bio vrhunski fudbaler, Dragan Stojković je izuzetan čovek. I to je potrebno na putu ostvarenja svakog cilja. Mislim da to što je Piksi uradio je nešto veliko, pa se nadam da će i u Kataru sa svojim pulenima da ostvari nešto pozitivno i veliko“, nada se Pešić.

Fudbal tako snažno povezuje ljude. U Kruševcu je  drugovao sa Zoranom Simovićem, Jovicom Škorom, Milijanom Tupajićem, Miladinom Peštercem, Novicom Kostićem... U Splitu su mu saigrači bili Ivan Gudelj, braća Vujović, Momir Bakrač, Blaž Slišković itd. Ta prijateljstva , ističe, traju do ovog vremena.

„I danas se družimo, pogotovo mi koji smo igrali u Napretku. Čujem se sa drugarima iz Splita. Ne tako davno, u Srbiji je boravio Ivan Gudelj, promovisao je knjigu. Nemamo loših iskustava u svim našim druženjima“, zaključio je razgovor

Dušan Pešić , nekada fudbalski biser najlepšeg sjaja.

Fudbal je igrao onda kada je to bilo po ukusu svih. Za srce i dušu. Dušan Pešić bio je igrač za sva vremena.

Zlatni as sa Rasine...



 

Pešić u dresu Hajduka u meču sa Partizanom

 


Radnički (N) 1 : 0 Javor Matis
Čukarički 1 : 0 Partizan
Voždovac 1 : 3 TSC
Vojvodina 2 : 0 Novi Pazar
Radnik 1 : 0 Napredak
Mladost (L) 0 : 0 Mladost GAT
Kolubara 2 : 1 Spartak ŽK
Crvena zvezda 2 : 0 Radnički 1923
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Crvena zvezda 30 26 4 0 82
2 TSC 30 18 8 4 62
3 Čukarički 30 19 5 6 62
4 Partizan 30 17 6 7 57
5 Vojvodina 30 14 12 4 54
6 Novi Pazar 30 15 5 10 50
7 Voždovac 30 11 6 13 39
8 Radnički 1923 30 10 7 13 37
9 Kolubara 30 10 7 13 37
10 Napredak 30 8 7 15 31
11 Radnički (N) 30 7 8 15 29
12 Javor Matis 30 7 8 15 29
13 Spartak ŽK 30 5 10 15 25
14 Mladost (L) 30 4 11 15 23
15 Radnik 30 5 8 17 23
16 Mladost GAT 30 4 8 18 20