XS
SM
MD
LG

U susret Evrobasketu: Najava grupe D

Foto: KSS

Polako ali sigurno došli smo do poslednje grupe koju ćemo najaviti na predstojećem evropskom prvenstvu. Radi se u o grupi D koja se igra u Češkoj. U toj grupi je i reprezentacija Srbije a pored Srbije tu su i Češka, Poljska, Izrael, Holandijom i Finskom.

Srbija je ubjedljivi favorit ove grupe i sve osim prvog mjesta Srbije u grupi, bila bi velika senzacija. Selekcija Svetislava Pešića pokazala je dobru igru tokom priprema. Glavobolju zadaju povrede jer je Avramović i definitivno otpao a još povrede muče Gudurića, Nedovića i Bjelice. Međutim, Srbija sa dosta optimizma čeka prvenstvo.

Sve će se vrtiti oko dva igrača. Nikola Jokić i Vasilije Micić biće igrači kod kojih će biti lopta kad bude najvažnije. Veliki posao u odbrani i napadu odrađivaće fantastični tandem na krilu Lučić-Kalinić. Nikola Milutinov daje najbolju bekap opciju na centru na cijelom prvenstvu. Ukoliko Gudurić bude zdrav, značiće mnogo jer može kreirati i za sebe i za druge. Tokom priprema Dobrić, Jaramaz i Davidovac su se nametnuli sjajnim igrama i mogli bi dati bitan doprinos.

Šteta je što se sa Teodosićem odigralo sve kako se odigralo i što fali Bogdan Bogdanović. Međutim, Srbija je i u trenutnom sastavu izuzetno jaka. Na kraju krajeva, Srbija ima najboljeg košarkaša svijeta koji je gladan pobjeda kao nikada prije. U očima Nikole Jokića se vidi žar kakav se nikada vidio nije i uradiće sve da odvede Srbiju do uspjeha.

Srbija bi morala proći grupu a i realno bez problema doći do četvrtfinala. Očekivanja su velika i sve osim medalje će se doživjeti kao neuspjeh. S obzirom na jačinu, to bi bilo i opravdano. Svi se nadaju prvom zlatu nakon 20 godina ali i medalja bi bila ogroman uspjeh.

Česi su nam trebali biti najveći i jedini pravi rivali u grupi. Međutim, juče je izašla vijest da Satoranski radi povrede propušta evropsko prvenstvo. To je ogroman hendikep za Čehe jer sve dobro što im se dešavalo u proteklom periodu, kretalo je od selektora Ginzburga i Satoranskog.

Ostali udarni igrači su tu. Veseli će kao kapiten predvoditi reprezentaciju a tu je i Auda koji u reprezentaciji igra sjajno. Imaju nekoliko opasnih šutera u Bohaciku, Peterki i Jelineku. Međutim, problem će im biti organizacija napada u odsustvu Satoranskog. Mogli su iz drugog plana dosta ali nakon ovog djeluje da im je osmina finala plafon.

Finska je dobro poznata Srbiji. Prije šest godina Srbija je izbaila Fince u osmini finala a u kvalifikacijama za ovo prvenstvo, Srbija je dva puta savladala Finsku. Finska na prvenstvo dolazi sa prvom zvijezdom Lauri Markanenom. Pored njega, najviše se očekuje od Sasu Salina, iskusnog Koponena, Šona Hafa a tu je i talentovani Miro Litl.

Finska igra standardno ono svoje. Svi trče i svi šutiraju. Ako ih krene šut za tri poena, mogu biti nezgodni iako defanzivno ne djeluju dobro. Nakon cijele situacije u Češkoj, mogu da se bore za drugo mjesto u ovoj grupi.

Izraelci imaju zanimljivu i talentovanu ekipu. Deni Avdija naveća je zvijezda u ovoj ekipi a pored njega tu je i talentovani dvojac Albe Blat i Zusman. Partizanov Jam Madar takođe je tu. Dibartolomeo će donijeti napadački kvalitet, tu je i Koen a vidjećemo kakav će biti Gino.Iskustvo ekipi dono Prini i Mekel.

Izraelcima fali sigurno kvaliteta ali i iskustva za nešto više. Ali isto tako, niko ih ne smije potcijeniti jer nemaju pritisak i mogu rasterećno odigrati. Još ako uđu u šuterski ritam, imaju šansu za dobre stvari. Kao i Finci, mogu se boriti za drugo mjesto u grupi ali za dalje je pitanje.

Poljska ne izgleda dobro kao nekih prethodnih godina. Ponitka je prva zvijezda ekipe a dosta se očekuje od iskusnog Slotera. Bivši igrač Mege Balerovski je takođe u sastavu. Tu su i igrači zadatka poput Sela, braće Kolende, Sokolovskog.

Tokom priprema nisu izgledali dobro. Prije tri godine su bili među osam na svjetskom prvenstvu ali dijelom i radi lakog žrijeba. Međutim, ove godine se teško od njih može mnogo očekivati. Mogu se boriti za plasman u drugi krug ali to im je maksimum.

Holanđani su definitivno najmanje kvalitetni u ovoj grupi. Oni dalaze u gotovo najjačem sastavu i sa generacijom koja je dugo na okupu. Iskustva imaju ali prosto fali kvaliteta. Klof je i dalje tu a vrijedi izdvojiti i igrače poput Frenka, De Jonga, Leona Vilijamsa, Kerazija, Šafenara. s

Ipak, sve to teško da im može biti dovoljno za prolaz grupe ali mogu biti neugodni jer je grupa izjednačena.

Srbija bi morala biti prva. Nakon problema u Češkoj sa povredom s Satoranskog, Fincima i Izraleu su se poboljšale šanse za drugo mjesto. Te četiri ekipe bi trebale proći dalje.