XS
SM
MD
LG

Republika Srpska se poklonila Šoletu

Goran Đukić, Stanislav Karasi, Jovica Otašević, Šoškićev sin i Tomo Marić

Delegacija Fudbalskog saveza Republike Srpske, koju je predvodio Tomo Marić, potpredsjednik Inicijativnog odbora za obilježavanje 30 godina postojanja prvog strukovnog saveza najmlađe srpske zemlje, odala je počast fudbalskom velikanu Milutinu Šoškiću, čuvenom Šoletu u ime cijele fudbalske porodice Republike Srpske, i ne samo fudbalske. Pored Marića u Beogradu je danas bio i Goran Đukić, šef kabineta Vice Zeljkovića, predsjednika fudbalskih saveza Republike Srpske i BiH koji je prenio saučešće porodici Šoškić i Fudbalskom klubu Partizan.

 


Marić je bio i u centru pažnje brojnih novinarskih ekipa, između ostalog, i zbog tekstova objavljenih o Šoletu na stranicama Sportskog žurnala. U reprezentativnoj dvorani Skupštine Grada Beograda na komemoraciji, on je posebno istakao:
-Ako je iko, sa ovog, najčešće, sluđenog Balkana dokazao da je besmrtnost u pamćenju drugih i u djelu kojeg čovjek ostavlja, pri tome obogaćen čojstvom, časnošću, darovitošću, onda je to Milutin Šiškić. Bespogovorno je vjerovao, čak mu je to bio i životni kredo, da ono što zakon i privilegija čovjeku dopušta, čast i ljudstvo zabranjuje. Valja uvijek čovjek biti! Eto zbog čega je naš Šole bio poseban; jednostavno zbog toga što je vidio dalje od drugih i tako se svrstao u galeriju posebnih. Svoje ime i prezime uklesao u svoje golemo srce, a mi ćemo sada to učiniti na mramornoj ploči. Šole je svoje dostojanstvo pokorovao čistoj duši, i ničemu drugom, zato je i vidio dalje od drugih. Istoričari i statističari će se baviti njegovim bravurama, osvojenim trofejima i medaljama, po tome će ga pamtiti i Republika Srpska, ali ni tada ništa neće biti ispred velikog srca i rasklopljene duše koju je imao već mitski Milutin Šoškić Šole.
Delegacija Fudbalskog saveza Republike Srpske obavila je razgovor sa mnogim čuvenim fudbalskim imenima i uručila im pozivnice za svetkovinu, rođendansku Akademiju, koja je na programu 16. septembra u Narodnom pozorištu u Banjaluci, kada će biti i prilika da se cijeli fudbalski svijet pokloni svim fudbalskim velikanima a u toj galeriji posebno mjesto imaće Šole.
Uz porodicu Milutina Šoškića na komemoraciji su o njegovom liku i djelu govorili: Milorad Vučelić, Nenad Bjeković, Milan Obućina i brojni drugi funkcioneri iz porodice Partizana, te ljudi iz javnog i političkog života: Ivica Dačić, Branislav Ružić, Vanja Bulić, autor romana “Šole”, nekadašnji Šoletovi saigrači u Partizanu i reprezentaciji: Ivan Ćurković, Lazar Radović, Dušan Duda Maravić, potom Dule Savić, Stanislav Karasi… 
Dolazak delegacije iz Republike Srpske izazvao je posebnu pažlju kod svih prisutnih na komemoraciji i sahrani legendarnog Milutina Šoškića, velikog prijatelja Republike Srpske, njenog Saveza i fudbala.