XS
SM
MD
LG

Održane 40. jubilarne Grmečke sportske igre u Lušci Palanci

Ekipa Praštali pobjednici Igara

Trijumfom ekipe Praštala u ekipnom zbiru završene su 40. jubilarne Grmečke sportske igre koje se tradicionalno, svakog prvog vikenda u julu, održavaju na igralištu Fudbalskog kluba Grmeč u Lušci Palanci.

 


Palanačko polje i varošica Lušci Palanka, podno legendarnog Grmeča, opet su živnuli dva dana, a sa svih strana došli su davno rasejani ljudi, koji su zavičaj napustili što zbog odlaska “trbuhom za kruhom”, što zbog pogroma poslije vojne akcije združenih muslimansko-hrvatskih vojnih snaga u jesen 1995. godine.
Skupili su se i takmičari u 20 ekipa da kroz plemenite sportske discipline pokažu svoje umijeće i upišu svoja imena u besmrtnost Grmečkih sportskih igara koje su bile prekinute samo za vrijeme odbrambeno-otadžbinskog rata od 1992 do 1995. godine. Iako je Lušci Palanka danas s druge strane entitetske granice Republika Srpska je oduvijek bila uz povratnički narod u ovoj Mjesnoj zajednici opštine Sanski Most.
Takmičenja su održana u malom fudbalu, šahu, atletici, prvi put i odbojci, kao i u tradicionalnim disciplinama navlačenje palice, povlačenje konopca, bacanje kamena s ramena i trčanje u vreći.
-Ove godine uveli smo i takmičenje u odbojci da obogatimo sportski program, uključimo što više učesnika, a svim najboljim pojedincima i ekipama uručeni su pobjednički pehari i medalje. Ova godina je bila posebna jer smo po 40. put organizovali Grmečke sportske igre – istakao je Borislav Tešić u ime organizatora.
Paralelno sa sportskim takmičenjima na igralištu FK Grmeč u Domu kulture bio je organizovan i kulturno-zabavni program, a istoričar Đuro Trkulja je kod spomenika u Korčanici održao istorijski čas, govoreći o herojskim danima Grmeča, istorijatu Lušci Palanke i Podgrmeča iz kojih su porijeklom mnoga poznata imena iz svijeta sporta kao što je legendarni trener Radomir Antić, pa Milorad Bilbija, Nikica Milinković, otac reprezentativaca Srbije Sergeja i Vanje Milinković-Savića, legendarni golman Ilija Pantelić, Nikica Vezmar, strijelac prvog prvoligaškog gola u istoriji banjalučkog Borca, vaterpolista Ivan Basara, veslač Milenko Zorić, šahista Milan Vukić…
Poslije dvodnevnog praznikovanja gosti su se vratili kućama, domaćini ostali u svojoj svakodnevici koju žive 363 dana u godini. Do sljedećeg jula i novog okupljanja na Grmečkim sportskim igrama. 

Detalj sa terena FK Grmeč