XS
SM
MD
LG

Aleksićeve crtice iz Užica i Višegrada: Detalji bitniji od rezultata

Sloboda bila dobra provjera/ FK Romanija

Romanija je u srijedu i četvrtak odigrala dvije prijateljske utakmice, protiv Slobode u Užicu i Drine HE u Višegradu.

U Užicu je igrala nominalno najjača postava uz koju su bili Brazilac Talison i Amerikanac, Tarik Karim. Od nekadašnjeg đaka Palmeirasa se mnogo očekuje, iako ima za sada tu barijeru jezika jer ne govori engleski, za razliku od sunarodnjaka koji je sa njim stigao Lukas Bresiani, koji se služi engleskim jezikom i to olakšava komunikaciju.

Trener Romanije, Veljko Aleksić, sumira nam utiske poslije ovog dvomeča, a utakmicom u Užicu je jako zadovoljan.

-  Na put su išla 22-3 igrača i svi su dobili šansu. To mi je bila namjera. U Užicu je bilo stvari koje se moraju popravljati, prije svega u napadu i još nekih defanzivnih zadataka koje moramo da popravimo. Ali, bilo je momenata u drugom poluvremenu koji su dali nadu da će biti dobro, Imali smo dva nova igrača, Lukasa i Talisona. Talison je igrao od prve minute na poziciji centralnog veznog. Ja sam očekivao da to neće biti na nivou na kojem očekujem, jer znam šta može odigrati. Obojica su u procesu adaptacije, ogromna je razlika, klima, vrijeme, način igranja, jezik koji je barijera za Talisona, Lukas se dobro koristi engleskim i lakša je komunikacija. Ali, dosta dobro je odgovorio na zadatke koje sam mu ja postavio i mislim da je ogroman potencijal i da će biti ogromna pojačanja obojica. Probali smo još nekih varijanti sa Tarikom po centrali i boku, tako da smo u suštini bukvalno tu utakmicu iskoristili da probamo nešto što nas zanima u ovom trenutku, kako se ko snalazi na nekim dijelovima terena i sa obavezama koje ima. U prvom dijelu smo bili u podređenom položaju, mada smo uspostavljali ravnotežu, ali smo kako je utakmica odmicala uspjevali da se postavimo i počeli smo da ličimo na neku ekipu koja zna da pruži otpor. U drugom poluvremenu sam promijenio nekoliko igrača, tako da sam opet tu napravio veliki broj izmjena i mogu da kažem sada kada se osvrnem na taj drugi dio da smo dobro parirali, čak smo bili i nadmoćniji, stvorili jednu izglednu šansu za Lukasa gdje je uspio da se ubaci iza zadnje linije protivnika, dobije izvanrednu loptu od Pekića, ali je šutirao pored gola, rekao nam je Veljko Aleksić, pa nastavlja:

- U suštini, mogu biti zadovoljan utakmicom. Taj meč je bio sa motivom da se momci otprilike vide gdje su sa ozbiljnim protivnikom. Sloboda je ozbiljan klub, sa ozbiljnim respektom u toj ligi, ekipa koja je ostalo 80% u istom sastavu od prošle sezone, imaju par pojačanja. Promijenili su trenera, ali je ista filozofija fudbala. Baš sam namjerno birao to da vidim kako će se igrači snaći na tom nivou i mislim da sam uspio da dobijem ono što sam želio. Mislim da nismo ni trkački zaostali za njega, čak smo ih u drugom poluvremenu nadtrčali. Rezultat manje-više, to nije imperativ stvarno i ne razmišljam stvarno o tome, da li ćemo pobijediti ili izgubiti. To mi ne znači. Dobro je kada se ne izgubi svakako, ali rezultat nije primaran, bitnije mi je da vidim kako se igrači ponašaju, koliko imaju odgovnost, koliko su sporemni da ponavljaju neke stvari.

Pri povratku kući napravljena je pauza i protiv višegradske Drine je odigrana utakmica u kojoj je Romanija poražena 3:1, a Veljko Aleksić je od starta poslao igrače koji su manje igrali protiv Slobode.

- U drugoj utakmici smo izveli šarolik sastav. Čak sam pokušao, s obzirom na to da nemamo nekih rješenja na nekim pozicijama poput štopera, bočnih igrača, onda sam od veznjaka pokušao praviti štopere i bočne defanzivce. U suštini nisam dobio neki pozitivan odgovor sa terena. Bilo je to jako slaba igra u prvom poluvremenu. Ako se može tražiti neko opravdanje to je ogromna vrućina u odnosu na Zlatibor gdje smo bili prije podne. Ali, to ne mogu uzeti kao ozbiljan faktor. Prije bih rekao da je to neki nedostatak kvaliteta, ali i nepoznavanje igrača između sebe. Na 15-20 minuta prije kraja sam uveo momke koji su igrali prethodni dan, da se malo preznoje i umor istjeraju, i to je već drugačije izgledalo. U suštini dobio sam što sam želio, rezultatski to možda nije adekvatno, ali rezultat me  ne interesuje. Naprotiv, negativan rezultat u Višegradu mi daje sliku na šta se može računati za prvu postavu koja će krenuti prvo kolo.

Romanija polako kompletira sastav i ono što je bitno naglasiti je da su oni koji treniraju novi igrači Romanije, tako da će i Tarik Karim, Lukas Bresiani i Talison ponijeti dres Paljana. Još uvijek se traže igrači na određenim pozicijama, a prioritet je još jedan vezni fudbaler.

- Mi tražimo neko adekvatno pojačanje, neki iskusniji fudbaler na poziciji veznog fudbalera, ili možda neki mlađi koji ima visok kvalitet. Moramo biti oprezni, jer nemamo prostora da promašimo sa njim na toj poziciji u ovom trenutku.

Narednu provjeru, već petu ovoga ljeta, Romanija će imati u subotu od 18.30 protiv Slavije iz Istočnog Sarajeva.


Sloboda 1 : 1 Radnik
Željezničar 1 : 0 Ljubić
Sutjeska 0 : 0 Velež
Omarska : Romanija
Famos 2 : 0 Rudar Prijedor
BSK 1 : 2 Slavija
Laktaši 3 : 0 Modriča
Leotar 3 : 0 Kozara
Drina 3 : 0 Borac
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Radnik 30 20 10 0 70
2 Laktaši 30 18 4 8 58
3 Rudar Prijedor 30 14 10 6 52
4 Famos 30 15 3 12 48
5 Leotar 30 15 3 12 48
6 Željezničar 30 14 4 12 46
7 Sloboda 30 13 6 11 45
8 Kozara 30 13 6 11 45
9 BSK 30 13 3 14 42
10 Sutjeska 30 11 6 13 39
11 Drina 30 9 10 11 37
12 Slavija 30 10 6 14 36
13 Ljubić 30 11 3 16 36
14 Borac 30 10 6 14 36
15 Velež 30 11 3 16 36
16 Romanija 29 10 4 15 34
17 Modriča 30 9 5 16 32
18 Omarska 29 5 4 20 19