XS
SM
MD
LG

(VAR)aju li sudije?

Foto: twitter.com/fifamedia

Sudije se na početku sezone u Mozzart Bet Super lige Srbije nisu proslavile. Otuda sve glasniji povici na ljude u crnom, a najglasniji bili su direktori Partizana i Crvene zvezde Ivica Kralj i Zvezdan Terzić. Još u prvom kolu bilo je varničenja na relaciji između saveza i Partizana posle duela crno-belih u Bačkoj Topoli i reakcije Ivice Kralja na suđenje, koji je na kraju izvukao deblji kraj i udaljen je iz fudbala na šest meseci. Mladost ne voli da se tužaka, ali su posle duela na krovu rešili da se obrate javnosti i ukažu na sudijske propuste.

Glavni sudija na meču Partizan - Radnik, Dejan Tripković načinio je nekoliko ozbiljnih grešaka na štetu gostiju. Sporna su oba jedanaesterca za crno-bele, pogotovu drugi za pobedu od 3:2. VAR je, kažu sudijski eksperti, zloupotrebio svoju ulogu proveravajući kod trećeg gola ofsajd poziciju a ne faul igrača Partizana Ilića. Vidljivo je da je igrač Partizana odgurnuo fudbalera Radnika Oreščanina, koji je po inerciji srušio Saldanju. Većalo se nekoliko minuta i prvobitna odluka je ostala na snazi a Oreščanin je, ni kriv ni dužan, dobio crveni karton. Postala je praksa, napominje bivši sudija Đurović, da sudije iz VAR sobe više greše od sudija na terenu. Nisu pod pritiskom, u Pazovi su, daleko od ostalih aktera na terenu. Čeka se izveštaj kontrolora Gorana Jovanovića od čega zavisi dalji status Dejana Tripkovića.

Iz Zvezde smatraju da su oštećeni u nekoliko navrata na Banovom brdu. Stavljaju zamerku na nedosuđeni penal posle gola Krasoa, potom i gol Čukaričkog, koji je sporan u delu pre majstorije Adutundžaja da je načinjen faul. Upiru prstom u VAR sudiju Momčila Markovića.

Fudbaleri Mladosti poraženi su na krovu od Voždovca 3:1. Direktor Neško Milovanović smatra da su dve sporne situacije uticale na dalji tok utakmice. Kako je izjavio, Mladost u poslednje 2-3 godine nije reagovala putem medija a povodom suđenja. Zamolio je čelnike sudijske organizacije na čelu sa Dejanom Filipovićem da odgledaju momenta iz 45. i tri munuta kasnije, koji je rešio utakmicu. Najsporniji je bio nedosuđen penal za goste posle igranja rukom prvotimca Voždovca, očekivala se reakcija VAR sobe gde je sedela Jelena Cvetković, ali nje nije bilo.

Danas je niški Radnički poslao otvoreno pismo predsedniku FSS Draganu Džajiću u kome se kaže da ne dozvoli da se uprlja njegovo ime.

"Ne dozvolite da bilo ko uprlja Vaše ime i ugled i krije se iza Vas, a da ovako rukovodi fudbalskim sudijama u Srbiji. Predsedniče, fudbalska javnost u Srbiji već duže vreme zaprepašćena je neprofesionalnošću i bahatošću pojedinih sudija i ljudi koji koji su za nihovo imenovanje odgovrni". Povod za obraćanje Nišlija je nezadovoljstvo suđenjem Milana Milanovića i traže smenu Dejana Filipovića, koji nije našao za shodno da im odgovri na zvanično pismo. Zalažu se za formiranje organa u FSS kao kontrolu rada sudijske organizacije.

Iako su čelnici mnogih klubova nezadovoljni suđenjem, generalni direktor Zvezde Zvezdan Terzić je digao glas i direktno se obratio potpredesdniku saveza Branislavu Nedimoviću sa zahtevom za smenu predsednika Sudijskke komisije FSS Dejana Filipovića i generalnog sekretara Jovana Šurbatovića.

Odigrano je tek sedam kola Mozzart Bet Super lige a brojne sudijske odluke našle su se na tapetu mnogih klubova. Od starta lige sudije su, verovali ili ne, odsvirale 26 jedanaesteraca, koji su izazvali brojne komentare, žalbe, pritužbe i doveli u pitanje regularnost prvenstva. Odigrano je 56 utakmica i praktično na svakoj drugoj sudije su pokazale na belu tačku. Najviše penala dosuđeno je u korist Partizana i Crvene zvezde (po pet jedanaesteraca).

Partizan je u tri navrata okrenuo rezultat posle rezultatskog minusa iz prvih 45 minuta. Iza večitih je TSC sa četiri jedanaesterca (iskoristili tri), sledi Spartak ŽK (dva neiskorišćena penala), Čukarički i Radnički (Niš) sa dva penala (polovičan učinak). Jedan penal izveli su Železničar, Napredak, IMT, Voždovac, Javor Matis i Vojvodina. Dakle 12 klubova bilo je u prilici da šutira sa bele tačke, dok su preostala četiri tima, Mladost, Novi Pazar, Radnik i Radnički 1923, nisu bili u prilici da izvedu jedanaesterce.