XS
SM
MD
LG

Krpić brži od sudije

Željezničar - Široki 2:1

Željezničar je večeras na Grbavici ugostio Široki Brijeg u posljednjem susretu devetog kola Premijer lige BiH, a meč je okončan rezultatom 2:1 za domaće.

Domaći tim je u vrlo teškom stanju dočekao ovaj duel, sa pet vezanih poraza od kojih je jedan došao u Kupu BiH i zagarantovao eliminaciju iz najmasovnijeg takmičenja u BiH, a preostala četiri smjestila su Željezničar u donji dio tabele, odnosno u ravan sa ekipama koje se bore za opstanak.

S druge strane, Široki je pružao vrhunske partije sve do ove srijede, kada je na svom terenu poražen od Borca sa 2:0, a danas je hercegovački tim nastojao doći do novih bodova kojima bi brzo prebrodio eventualnu krizu.

Meč je započeo blagom terenskom inicijativom domaćina, koji se ipak mučio da iskreira ozbiljniju šansu, vjerovatno dijelom i zbog velikog pritiska koji je bio na ekipi Željezničara zbog lošeg rezultatskog niza. S druge strane, kako je vrijeme počelo odmicati, počeo se buditi i Široki Brijeg, koji je prvi put zaprijetio nakon dvadesetak minuta utakmice. Ćavar je probao sa distance, ali njegov udarac je zaustavio golman Željezničara Muftić.

Još su se nekoliko puta njih dvojica našli licem u lice, a u 29. minuti je golman domaćih zadržao svoj tim u igri nakon što je Ćavar odlično šutirao iz slobodnog udarca. Muftić je odbio loptu do Muse, a on je šutirao sa samo nekoliko metara, no golman Željezničara opet je bio uspješniji i spasio je svoj gol.

U posljednjih desetak minuta prvog dijela Željezničar je izvršio veliku ofanzivu na gol gostiju, koja je na kraju urodila plodom. Nije ponovo bilo ekstremno puno šansi, ali je lopta konstantno bila blizu kaznenog prostora gostiju, a u 39. minuti Josep Amoa sjajnim dodavanjem prebacuje odbranu gostiju i upošljava Štilića, koji rutinski matira golmana Tomića za vodstvo Željezničara.

Dao je ovaj gol krila domaćima, koji su u 43. minuti pogodili i prečku, a malo je neprecizan nakon ubačaja sa desne strane bio Edin Cocalić. Golman gostiju bio je praktično već savladan, a lopta se odbila do Amoe, koji nije uspio dobro zahvatiti loptu.

Prvi dio tako je okončan vodstvom Željezničara, a gosti su uvođenjem Stefana Činedua pokazali namjeru da igraju agresivnije u drugom dijelu. Činedu je u 52. minuti opasno šutirao sa dvadesetak metara, a lopta je pogodila Cocalića i nezgodno se odbila, no na kraju nije završila u mreži. 

Bila je to međutim tek najava onoga što je slijedilo samo dvije minute kasnije. U 54. minuti, Činedu je proigrao Kpana, ovaj je izbacio Galića i pogodio mrežu domaćeg tima, te je rezultat poravnat.

Željezničar je ponovo podigao nivo svoje igre nakon primljenog gola, a u 59. minuti nakon prekida, Cocalić je šutirao glavom, ali je na putu ka golu lopta izblokirana. Igra je potom bila nepovezana, ali obje ekipe su igrale u visokom tempu, što je i uzrokovalo veći broj grešaka.

Golman Željezničara je u 65. minuti zaustavio udarac Capana, a desetak minuta kasnije Željezničar je imao zlatnu priliku. Nakon kornera za goste, sjajnu kontru domaćih je poveo Josep Amoa, koji je onda pravovremeno proigrao rezervistu Andriju Drlju, no krilni napadač Željezničara je pogodio prečku, a lopta se praktično odbila na gol liniju, no nije završila u mreži.

Desetak minuta do kraja susreta, imali su i gosti šansu nakon kontranapada, a Marko Capan je na kraju šutirao, no bio je malo sebičan.

U 86. minuti, Sulejman Krpić trese mrežu gostiju nakon što je do njega loptu nekako proturio Al-Džaber, no gol je poništen zbog ofsajda. 

Do kraja meča, prijetio je rezervista Šimon Mikolčić za goste, no njegov udarac odbranio je Muftić i lopta je završila u korneru. Ušlo se u posljednje sekunde sa neriješenim rezultatom, a onda je Sulejman Krpić u 93. minuti pogodio za pobjedu Željezničara nakon ubačaja Drlje iz prekida.

Željezničar je dobio meč, sada ima 12 bodova, dok je Široki ostao na četvrtom mjestu sa 16 bodova.

FK Željezničar - NK Široki Brijeg 2:1 (2:1)
Stadion: Grbavica, Sarajevo
Gledalaca: 5150
Sudija: Ermin Sivac (Zenica)
Strijelci: 1:0 - Štilić (39), 1:1 - Kpan (53), 2:1 – Krpić (90+3)
Žuti kartoni: Musa, Bagarić (Široki Brijeg)

FK Željezničar: Muftić, Cocalić, Krpić, Štilić (71. Al-Jaber), Biber (82. Haračić), Drina, Allyson (66. Drljo), Galić (82. Gasal), Amoah, Jašarević, Ćosić (46. Turanjanin). Trener: Nermin Bašić.

NK Široki Brijeg: T. A. Tomić, Pranjić, Šaravanja, Capan, Kpan (71. Barišić), Lukić (62. Bagarić), Mamić (62. Mikolčić), Musa, Ćavar (84. Lovrić), Kuprešak, T. Tomić (46. Chinedu). Trener: Marijan Budimir.


Sarajevo 2 : 0 Zvijezda 09
Željezničar 2 : 1 Široki Brijeg
Igman 0 : 2 Zrinjski
Sloga 3 : 2 GOŠK
Borac 2 : 0 Velež
Posušje 1 : 1 Tuzla City
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Borac 9 7 1 1 22
2 Zrinjski 9 7 0 2 21
3 Sarajevo 9 5 2 2 17
4 Široki Brijeg 9 5 1 3 16
5 Velež 9 4 2 3 14
6 Posušje 9 4 1 4 13
7 Željezničar 9 4 0 5 12
8 Sloga 9 4 0 5 12
9 GOŠK 9 3 2 4 11
10 Igman 9 3 0 6 9
11 Tuzla City 9 2 1 6 7
12 Zvijezda 09 9 1 0 8 3