XS
SM
MD
LG

Vojvodina porazila Partizan
 

Odbojkaši Vojvodine iz Novog Sada osvajači su Superkupa Srbije za 2023. godinu. Novosađani su večeras, u Kruševcu, nadigrali Partizan Efbet sa 3:1, po setovima 25:20, 25:23, 21:25 i 25:19.

Iako je Partizan važio za velikog favorita pred početak ove utakmica, podmlađena ekipa iz Novog Sada pokazala je da je zrela za velika dela i ugrabila je prvi trofej u sezoni.

Otvorila je Vojvodina ovu utakmicu veoma hrabro, a u prilog tome ide činjenica da su Novosađani bili veoma agresivni i sigurni na svim poljima. Tandem Ubiparip-Savaovski najviše je bio zaslužan za odličan početak novosadskih crveno-belih, koji su najpre poveli sa 8:3, a ubrzo i sa 13:7. Nisu se na tome zaustavili, pošto je ubrzo zasijao i mladi Luka Stanković, koji se po prvi put našao u ulozi prvog korektora. Mladi reprezentativac Srbije je efektno realizovao nekoliko odličnih napada njegove ekipe, što je popularnim „lalama“ omogućilo da u završnicu uđu sa sedam poena razlike (22:15). Iako je Partizan preko Bjelice, Tadića, ali i Mrdaka pokušao da uhvati poslednji voz u ovom setu, ekipa Marka Narančića je do kraja vešto sačuvala stečenu prednost i ubrzo je sa 25:20, povela sa 1:0.

skk1

Veliko oduševljenje viđeno je na klupi Vojvodine po završetku prve deonice, a razlog za optimizam je stručni štab Novosađana imao i na početku druge. Ponovo je Partizan neprepoznatljiv bio na početku seta i greškama je omogućio rivalu da stekne rezultatsku zalihu (8:5). Znalački su vicešampioni Srbije iskoristili ovaj poklon aktuelnog šampiona Superlige i Kupa Srbije, a u nastavku su preko Rudića i već pomenutog Stankovića samo povećali prednost (20:15). Međutim, pitao se nešto i tim Bojana Janića u ovom setu. Pri pomenutom rezultatu, Partizan je iskoristio pad koncentracije protivnika i uspeo je ekspresno serijom od 6:1, da poravna rezultat. Upalilo je to alarm u novosadskoj ekipi i Narančić je odlučio da tajm-autom pokuša da zaustavi raspoloženog rivala. To mu je i pošlo za rukom, pošto su njegovi puleni sve zamisli uspeli da prenesu na teren i za tili čas je Vojvodina duplirala svoje vođstvo.

Iako je na terenu, ali i na semaforu delovalo kao da je Vojvodina nezaustavljiva, niko nije smeo da otpiše beogradske crno-bele. Osvajač triple krune u prethodnoj sezoni znao je da je osvajanje trećeg perioda nužno, a to se videlo od samog početka. Poenima Marinovića i Mrdaka, Partizan je stekao malu prednost na početku, da bi u nastavku iskoristio greške rivala i poveo sa 12:7. Pokušala je Vojvodina, baš kao i njen rival u prethodna dva seta da uhvati rezultatski priključak u nastavku, čak je smanjila zaostatak na samo jedan poen (15:14), ali je tim iz Beograda u tim trenucima ubacio u petu brzinu i sa četiri vezana poena opet je napravio razliku. Ova prednost Partizana je prosto bila nedostižna za Novosađani, koji kao da u mislima već bili u četvrtom setu i ekipa Bojana Janića je prepolovila razliku.

Ubedljivo smo najbolju odbojku gledali u četvrtom setu. Bar u prvom delu istog. Iako je napravio nekoliko neočekivanih grešaka, Partizan je bio za nijansu bolji rival na startu ove deonice i poveo je sa 8:6. Ipak, nije bilo potrebno previše vremena Vojvodina da povrati igru iz većeg dela ovog meča, pošto je već nakon nekoliko poena ugrabila vođstvo (11:10). U nastavku smo gledali veliku borbu za svaku loptu i svaki poen, a takva situacija na terenu viđena je do 17:16, i korist Vojvodine, koja je tada odlučila da posao privede kraju. Najpre je Bajandić realizovao je dva uzastopna napada svoje ekipe, da bi već u sledećem momentu Andrej Rudić as servisom samo potvrdio dominaciju na ovom susretu. Do kraja, Partizan prosto nije imao snage za povratak, što je Vojvodina maksimalno iskoristila i slavlje je moglo do počne.

Marko Narančić, strateg pobednika, istakao je da su ovi mladi igrači najbolja stvar koju Vojvodina poseduje.

„Čestitam mojim momcima na sjajnoj igri i pobedi. Oni su najzaslužniji za sve ovo i oni su najbolja stvar koju Vojvodina ima. Nadam se da će im ova pobeda dati dodatno samopouzdanje kako bi igrali bolje u nastavku prvenstva“, rekao je Narančić.

Luka Stanković, korektor tim iz Novog Sada, kaže da mu je drago što je njegova ekipa na ovaj način započela novu sezonu.

„Hvala svim koji su nas podržali, iako je taj broj bio znatno manji danas u hali. Pokazali smo kako se bori za ovaj grb. Drago mi je da smo ovakav način započeli sezonu. Ovo će nam biti samo još jedan vetar u leđa i nadam se da nećemo stati“, zaključio je Stanković.  

Statistiku sa utakmice možete pogledati ovde.

Najefikasniji u trijumfu vrednom Superkupa Srbije bio je Luka Stanković sa 23 poena, a pratili su ga Žarko Ubiparip sa 14 i Andrej Rudić sa 10. U ekipi Partizana, najraspoloženiji je bio Milija Mrdak sa 19 poena, dok je Luka Tadić osvojio 15.