XS
SM
MD
LG

Na današnji dan, prije 90 godina, rođen sportski novinar Limun Papić

Limun Papić FOTO: Glas Srpske

Na današnji dana, prije 90 godina, u Banjaluci je rođen Limun Papić “Mone”, pionir i utemeljivač sportskog novinarstva, kao 1955. godine i manifestacije Izbor deset najboljih sportista Bosnakse Krajine koja je 1992. godine prerasla u Izbor deset najboljih sportista Republike Srpske. Upravo po Limunu Papiću nagrada “Zlatno pero”, koja se na pomenutom Izboru dodjeljuje najboljem sportskom novinaru Republike Srpske, nosi naziv. 

 


Papić je, u više navrata bio član rukovodstva, između ostalih Fudbalskog, Košarkaškog i Odbojkaškog kluba Borac. Dobitnik je mnogih nagrada kao što su: Orden rada sa srebrnim vijencem, Majske nagrade BiH, Nagrade Banjaluke "Veselin Masleša"… 
Za vrijeme Drugog svjetskog rata kao izbjeglica je živio u Nikšiću i Podgorici. U Banjaluci je završio učiteljsku i Višu pedagošku školu. Godine 1949. bio je član atletske reprezentacije BiH. Novinarstvom je počeo da se bavi u aprilu 1956. kada je postao dopisnik beogradskog lista "Sport". U "Banjalučkim novinama" (kasnije "Krajiške novine", "Glas", pa "Glas srpski", a danas "Glas Srpske") počeo je da sarađuje u februaru 1954, a od septembra 1958. primljen je u stalni radni odnos. Pored mnogih novinarskih tekstova, objavio je veći broj feljtona iz raznih oblasti života. Znao je da kaže "novinar uči sve dok je živ" i "pravi novinar se postaje kada prođete kroz sve rubrike u redakciji". Jedno vrijeme bio je i saradnik u sportskoj redakciji Srpske radio-televizije (danas Radio-televizija Republike Srpske).

Limun Papić

 

Autor je ili koautor nekoliko knjiga sa sportskom tematikom. Izvještavao je sa jugoslovenskih, balkanskih, evropskih, svjetskih šampionata, te sa Olimpijskih igara. Napisao je, između ostalih, knjige: "Pola vijeka KK Borac Nektar", "Krajišnik, klub kojeg više nema", "55 godina FK BSK"... 
Bio je strastveni navijač Borca. Pet godina je bio na dužnosti generalnog sekretara Organizacionog komiteta Košarkaškog evropskog prvenstva za žene (KEP), koje je septembra 1980. održano u Banjaluci. 
Preminuo je u Banjaluci u 70. godini, 10. avgusta 2003. godine, nakon duge i teške bolesti.

Limun Papić