XS
SM
MD
LG

Krunić: Otkazivanje utakmice BiH – Rusija nije sportska odluka

Branislav Krunić FOTO> arhiva sportdc

Branislav Krunić šef stručnog štaba banjalučkog Željezničara s Predgrađa govoreći za ruske medije kao fudbaler koji je igrao i u Rusiji i u Ukrajini, osvrnuo se i na neodigranu prijateljsku utakmicu između reprezentacija Bosne i Hercegovine i Rusije u novembru prošle godine.

 


Krunić, koji je odigrao šest utakmica za “A” reprezentaciju BiH rekao je ovo:
-Svi znamo da sport danas, nažalost, živi neodvojivo od politike. Čini mi se da je to bila odluka ne u ime fudbala, već iz nekih drugih razloga. I volio bih da na kraju sport ostane samo za sportiste, a isto tako da se ova neprijatna situacija oko ruskih ekipa uskoro normalizuje.
Krunić je takođe u ovom intervju istakao da Zapadu smeta Rusija jer nema viziju života kao ona.
Utakmica BiH – Rusija je otkazana zbog velikog pritiska medija iz federalnog Sarajeva i velikog broja igrača koji su rekli da je neće igrati, među kojima su prednjačili Edin Džeko i Miralem Pjanić, a takođe za ovu utakmicu nije bio ni tadašnji selektor bugarski internacionalac Ivajlo Petev koji je nešto kasnije ostao bez produženja ugovora sa Fudbalskim savezom BiH. Pored toga negativan kontekst o utakmici BiH – Rusija imale su i određene političke stranke u gradu na Miljacki, pa je sve dobilo političku, a ne sportsku konotaciju.
Odluku o odigravanju utakmice donio je Odbor za hitna pitanja FS BiH sa glasovima predstavnika sva tri naroda, ali je ona, po saopštenju “krovnog” Saveza prolongirana, za bolja vremena!
Danas mediji u federalnom Sarajevu, isti oni koji su linčovali rukovodstvo Saveza na čelu s predsjednikom Vicom Zeljkovićem, ističu da je utakmica otkazana zbog velikog pritiska na Savez, ne objašnjavajuću ko ga je vršio i iz kojeg izvorišta je cijela priča krenula?!
“Prolongiranjem” utakmice u Sankt peterburgu između Rusije i BiH Fudbalski savez iz Sarajeva izgubio je nekoliko stotina hiljada maraka premije.
Tako će fudbalska reprezentacija Srbije 21. marta naredne godine u Moskvi odigrati prijateljski meč sa Rusima i postati prva evropska reprezentacija koja je to učinila nakon uvođenja sankcija ruskom sportu. Meč je odobrila i Evropska fudbalska unija (UEFA).