XS
SM
MD
LG

“Slučaj Bihać”: Smeta im sve što je srpsko

Vico Zeljković i Jelena Dešić FOTO: arhiva sportdc

Fizičko-verbalni napad i psovanje četničke majke mladim fudbalerima Borca iz Drvara na turniru u malom fudbalu u Bihaću i dalje, na početku Nove godine, zaokuplja glavnu pažnju u Republici Srpskoj. Međutim, ovaj nacionalistički čin na jednoj sportskoj priredbi još uvek nije naišao na osudu javnosti u muslimansko-hrvatskoj federaciji.

 


Bosna i Hercegovina, sastavljena od dva entiteta i tri naroda nalazi se u tužnom i žalosnom ambijentu dubokih nacionalnih podela, što je potvrdio i napad na mlade igrače iz Drvara u Bihaću. Iako su oba grada u FBiH više nego jasno je da je taj napad bio usmeren na Srbe, iz junačkog grada, kojem ni golema nemačka vojna sila 1944. godine nije uspela da oduzme identitet i slobodu! 
-Još uvek niko od zvaničnika i vlasti iz Unsko-sanskog kantona, ali ni grada Bihaća nije zvanično uputio izvinjenje, niti se pokajao za napad na naše mlade fudbalere što implicira da se kaju, niti smatraju da je to uopšte i bilo nešto ružno. To je pokazatelj da zaista smatraju da Srbe treba da ponižavaju i da Srbi ne treba da žove u federaciji BiH. Kao neko ko stoji na čelu kluba, a koji postoji jedan vek, sam šokirana! Malo je reći da je sve ovo tragedija – istakla je za Sportski žurnal Jelena Dešić, predsednica Fudbalskog kluba Borac iz Drvara, koju su takođe napadali vulgarno na društvenim mrežama.
U policiji Unsko-sanskog kantona su se ućutali, organizatori turnira takođe, jednostavno cilj je da se još jedan šovinistički ispad na sportskom borilištu prikrije i rehabilituje baš kao i pre godinu dana kada su deca i roditelji iz Beograda napadnuti na Ilidži u Sarajevu.
-Borac je klub u kojem celi vek zajedno igraju Srbi i Hrvati i nikada nije bilo nacionalne ni verske netrpeljivosti. Borac je primer da sport ne poznaje razlike, ali u ovom slučaju je očigledno da u BiH sve što je srpsko smeta. Zaprepaštena sam porukom naših komšija iz Bihaća. Još je veći poraz što je ovaj događaj naišao na odobravanje nesrba, koji kažu: “neka im se to desilo”. Šta li s tim žele, da se dodvore Bihaću i sa kakvim interesima, ne znam?! U ovom trenutku zaista mogu da kažem da smo društvo u kojem je činjenica da suživot ne postoji, da nema ljudskosti u ljudima, da se istorija ponavlja i da su drvarčani hrabar i junački narod koji će se na kraju izboriti za istinu i pravdu. U Drvar su svi dobro došli – dodala je Jelena Dešić za Žurnal.
Fudbalski klub Borac iz Drvara dobio je podršku od svojih sportskih prijatelja iz Zemuna.
-Hvala ljudima iz Zemuna koji su nas zvali, osudili napad na našu decu, dali nam podršku. To su naši sportski prijatelji s kojima smo odigrali prvu prijateljsku utakmicu u sklopu proslave jubileja – vek postojanja kluba. Žao mi je, i jako sam tužna, što nijedan klub iz Republike Srpske, ali ni FBiH nije osudio događaj u Bihaću niti nam je uputio podršku – rekla je Jelena Dešić na kraju za beogradski dnevni sportski list. 


Sloga Nektar : Gomionica
Krupa : Šnjegotina
Zmijanje : Borac (ID)
OFK Spartak 2013 : Rekreativo
Piskavica : Omladinac
OFK Banja Luka : Mladost
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Rekreativo 17 14 2 1 44
2 Šnjegotina 18 12 3 3 39
3 Borac (ID) 18 10 2 6 32
4 OFK Banja Luka 18 10 2 6 32
5 Mladost 17 9 4 4 31
6 Krupa 17 10 1 6 31
7 OFK Spartak 2013 17 9 2 6 29
8 Sloga Nektar 17 6 4 7 22
9 Gomionica 18 6 0 12 18
10 Omladinac 17 5 2 10 17
11 Piskavica 18 4 0 14 12
12 Vrbas (-3) 17 4 2 11 11
13 Zmijanje 17 2 0 15 6