XS
SM
MD
LG

Ovakva Evroliga nepotrebna

FOTO: KSS / D. Stjepanović
facebook sharing button
twitter sharing button
viber sharing button
whatsapp sharing button

Svetislav Pešić, selektor Srbije, u intervjuu za Mocart sport, sajt jednog od sponzora KSS, ocenio je da je u periodu otkako je preuzeo reprezentaciju napravljen neverovatan uspeh.

- Nije samo neverovatan uspeh što smo se kvalifikovali za Olimpijske igre i što smo osvojili medalju na tako važnom takmičenju, nego smo uspeli da napravimo rezultat u ovom nedefinisanom sistemu u kojem mi živimo kada je u pitanju košarka, ne samo u Srbiji, nego i u Evropi – rekao je Pešić.

Na pitanje da konretnije pojasni stav, selektor je nastavio:

- Možeš da pozoveš igrače, ali da oni ne dođu. Ne zato što oni ne žele, nego zato što su takva pravila, moć klubova se apsolutno povećala, odnos prema reprezentaciji se promenio mnogo za veoma kratko vreme. Deklarativna podrška uvek postoji, ali suštinska se nije pokazala, jer svaki put kada je bio ugrožen interes kluba i priprema kluba za takmičenja, pre svega u timovima koji igraju u Evroligi, ti igrači nisu dolazili. To je apsolutno novi pristup kad je u pitanju reprezentacija. Velika očekivanja i dalje postoje, pre svega navijača, oni se identifikuju sa reprezentacijom Srbije, možda više kod nas nego u ostalim zemljama. Zbog toga što su na ovim prostorima osvajane najveće medalje, veliki rezultati su pravljeni i velika je disproporcija između odnosa navijača, klubova i interesa kad je u pitanju reprezentacija.

Pešić je govorio i o promenama koje su po njemu neophodne u evropskoj košarci.

- Treba da se okrenemo da gledamo šta se dešava u fudbalu. Jer najveći biznis nije NBA, najveći biznis je fudbal, svetski fudbal, i da gledamo kakav oni imaju sistem takmičenja, kao što je ovde Liga šampiona, gde nije toliko veliki broj utakmica. Smatram da nam u Evropi ne treba ovakav sistem takmičenja Evrolige sa 18 klubova, gde se igraju 34 kola i sada je uveden plej-in... Svaki put se povećava broj utakmica, a smanjuje se prostor za državna prvenstva.

Iskusni stručnjak je naglasio da treba da se smanji broj utakmica.

- Treba da se smanji broj utakmica u Evroligi. Da li kroz sistem koji je ranije bio, a da se povećava broj timova, kao što je to bilo ranije na 24. Posle toga smo imali Top 16 fazu, četvrtfinale i Fajnal for. Tada je to sve bilo na visokom nivou, bio je veliki interes i dobar biznis, Nisam za to da se smanji drastično broj utakmica, ali da se gleda interes igrača i takmičenja. Jer sada imamo ono o čemu vi novinari pišete i treneri Evrolige stalno govore, da je nikada jača Evroliga. Nisam saglasan sa tim. Prvo, nikada se nije dešavalo da gledaš veliki broj istih utakmica. Koliko hoćeš utakmica koje su iste, polako se ulazi u ritam NBA, iako je ovde sistem sa 18 klubova i moraš da ideš na pobede. Ovako veliki broj utakmica u nacionalnim ligama i Evroligi ne dozvoljava da se igrači razvijaju. Evropska košarka ne može da živi i razvija se bez igrača. Jer produkcija igrača će se smanjiti sa ovakvim sistemom takmičenja. Zato što se nema vremena. U Evropi postoje i reprezentativna takmičenja. Toga u NBA nema. Da budem jasan... Svi će sada da kažu - da, ali nama su potrebne utakmice zbog biznisa... Tačno, ali dugoročno gledano najvažnija stvar za dobar biznis je ipak kvalitet. A kvalitet je dole na terenu. Ako tu nema kvaliteta, taj produkt nećeš moći da ponudiš ni sponzorima, ni navijačima. Zato odgovorno kažem da moć nacionalnih liga mora da se vrati, a da se internacionalna takmičenja u okviru Evrolige osmisle na način da se broj utakmica smanji, ne drastično, ali da se prilagodi, bolje rečeno. Da li će format biti sa Top 16 fazom ili da se naprave dve zone, gde će se igrati veći broj klubova, pitanje je.

Uputio je i predlog FIBA i Evroligi:

- Evroliga ima mogućnost da primi još nekoliko klubova. Zatim sam za to da se ukinu FIBA Liga šampiona i Evrokup, odnosno da se ta dva takmičenja spoje u jedno. Mislim da u tom pravcu idu Bodiroga i Zaglis, da sledeće takmičenje bude zajedničko. I mislim da je to dobro.