XS
SM
MD
LG

Delfini ili Ajkule?

Vaterpolisti Srbije od 15.30 igraju drugi meč grupe C Svetskog prvenstva u Dohi protiv Crne Gore. Utakmicu možete da pratite putem direktnog prenosa na RTS1 i iz časa u čas na našem portalu.

Srbija protiv Crne Gore u drugom kolu Svetskog prvenstva (15.30, RTS1) 

Plasman Crne Gore na Evropskom prvenstvu

 
Na nedavno završenom Evropskom prvenstvu, Crnogorci su se domogli šestog mesta. Poraženi su u četvrtfinalu od Italije, pa su u doigravanju za plasman od petog do osmog mesta savladali Rumune i izgubili od Grka 15:10 u okršaju za petu poziciju.

Ubedljivo izdanje SAD protiv Japana

Posle poraza od Crnogoraca, vaterpolisti SAD su opravdali ulogu favorita protiv Japana pobedom 18:5.

Prva pobeda Amerikanaca na turniru, dok su Japan došao do drugog poraza.

Matković: Srbija ima dobre pojedince, moramo da nametnemo naš ritam

Vaterpolo reprezentativac Crne Gore Dušan Matković izjavio je da njegov tim mora da nametne svoj ritam ako želi pobedu protiv Srbije u drugom kolu grupe C na Svetskom prvenstvu u Dohi.

"Srbija ima nekoliko izuzetno dobrih pojedinaca, naš cilj je da njih zaustavimo. Ključno je ipak da nametnemo naš ritam, jer smatram da Srbija to ne može da isprati", naveo je Matković.

Crnogorski vaterpolista Miroslav Perković izjavio je da veruje da njegov tim može da osvoji prvo mesto u grupi C.

"Svaki meč na početku turnira je težak i zahtevan. Amerikanci su vrlo kvalitetna ekipa, sa vrhunski centrom i dobrim šuterima. Siguran sam da smo pobedu mogli da ostvarimo u regularnom delu meča. Verujem da možemo da pobedimo i Srbiju i Japan i da osvojimo prvo mestu u grupi", rekao je Perković.

Međusobni dueli

Srbija u poslednje vreme igra dobro protiv Crne Gore. Tri pobede u nizu na velikim takmičenjima - Svetska liga (8:6) 2022, Svetski kup (11:9) i Svetsko prvenstvo (17:15) prošle godine.

U ukupnom međusobnom skoru je prednost Srbije daleka sa 14-4, uz dva remija, ali je većina tih duela bila okončana tesnim rezultatom. Najveću distancu u pobedi su naši vaterpolisti ostvarili u Svetskoj ligi 2014. kad je bilo 14:5, pa na Olimpijskim igrama u Toku - 13:6. Ubedljive pobede nad nama su Crnogorci zabeležili u prvom duelu Svetske lige 2022. kao gosti, 16:8.

Obe ekipe slavile u prvom kolu

"Delfini" su opravdali ulogu favorita protiv Japana ubedljivom pobedom 17:10 u prvom kolu. Sledi stari rival Crna Gora.

Crnogorci su u vrlo neizvesnoj završnici posle peteraca savladali SAD sa 16:15. Tako su naneli veliki udarac jednom od kandidata za plasman u nokaut fazu iz ove grupe. Plenio je golman Petar Tešanović sa 12 odbrana tokom uključujući i dva peterca u regularnom delu. Usledile su još tri odbrane tokom serije penala.