XS
SM
MD
LG

SP DOHA, pobedom protiv SAD Srbija na Igrama u Parizu

Dušan Mandić

Srbija je pobedila Ameriku 14:12 i kao prva u grupi obezbedla i direktno učešće u četvrtfinalu i što je još važnije plasman na Olimpijske igre u Parizu. U četvrtfinalu 13. februara rival će biti Hrvatska koja će u osmini finala za dva dana imati lakog protvnika.

Izuzetno je bila teška utakmica sa Amerikancima. Plivački odlično pripremljeni, sa raspoloženim centrima rival je pravio velike probleme Srbiji. U napadu našem timu nije išlo kako treba, Halok je obezbedjivao igrača više i sredinom druge četvrtine protivnik je serijom 3:0, stekao prednost 6:3 . Jakšić i Ubović su uspeli da smanje da bi odlični Daub 41 sekundu pre velikog odmora osigurao svom timu prednost od dva gola.

Bio je to period mnogo bolje igre Amerike koja je koristila napadački arsenal, uz još dve kontre a agresivnošću u odbrani držala apsolutno ritam na svojoj strani. Još kada je Obert početkom treće četvrtine povisio na 8:5, činilo se da se Srbima smeši poraz. Tada je naša reprezentacija, svesna blizine neuspeha, počela da bude agresivnija na obe strane i odlični Vučnić i Ubović su sredinom četvrtine približili svoj tim na gol minusa.

I tada se dogodio momenat koji je rešio susret. Halok je 3,56 minuta pre kraja, ispod vode nesportski napao Jakšića, što su sudije ocenile kao prekršaj nedozvoljene jačine. Sjajni američki centar je isključen do kraja utakmice, Srbija je dobila peterac i četiri minuta igrača više. Mandić je izjednačio a u naredna tri napada pogađali su sjajni Jakšić, ponovo raspoloženi Mandić i Drašović. Amerikanci nisu uspevali ništa u napadu da urade. Da je Vučinić imao malo sreće moglo je da bude 12:8 pred poslednju četvrtinu.

Znalo se da će tim Dejana Udovičića zaigrati na sve ili ništa, sa brzom realizacijom napada. Ali opasnosti nije bilo, na gol Vudheda odgovorili Strahinja Rašović i ponovo Jakšić. Protivnik je gotovo u svakom napadu dobijao igrača više, Srbija imala sedam izbačaja u ovom delu. Nadu Amerikancima je ugasio Vučinić golom iz velike daljine za 14:10 pa su u poslednjih 75 sekundi Daub i drugovi uspeli samo da ublaže poraz.

Srbija je imala šut 27-14, Filipović devet odbrana od 21, Jakšić šut 5-3, Mandić i Vučinić 6 -3, na drugoj strani Amerikanci čak 36 šuteva za 12 golova , Daub 11-4. Boven 5 – 0, Holand samo četiri odbrane od 18 udaraca ka golu.

 Slede dani odmora i priprema za veliki duel sa evropskim vicešampionom Hrvatskom.

Srbija – SAD 14:12 (2:3, 3:4, 6:1, 3:4)

Sudije: Margeta (Slovenija), Stavridis (Grčka). Igrač više: Srbija 13 (7), SAD 14 (6), dva igrača više: SAD 1 (0). Peterci: Srbija 1 (1)

SRBIJA: Filipović, Mandić 3, S.Rašović 1, Ranđelović, P.Jakšić, Vučinić 3, Drašović 1, N.Jakšić 3, Vico 1, Ubović 2, Lukić, V. Rašović, Mitrović. Selektor: Stevanović.

SAD: Vajnberg, Huper 1, Obert 1, Daub 4, Kupido, Halok, Vudhed 2, Boven, Č.Dod, R.Dod 2, Irving 2, Holand, Vudhed. Selektor: Udovičić.